Politicianul se schimbă după cum vrea poporul: de la Un popor, două state la Toți într-un singur stat românesc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Românii vor Unirea Republicii Moldova cu România iar acest lucru este deja indiscutabil.

Acești români care vor unirea nu au mai vrut să  se bazeze pe politicenii care ar fi trebuit să îi reprezinte și au trecut faptic la înfăptuirea Unirii. Astfel de vreo 6-7 ani se lucrează intens la formarea acestui fenomen.

Înainte de a te plânge de alții și de a comenta întreabă-te dacă Tu ai făcut suficient. Și chiar dacă ai făcut cu siguranță nu e suficient și poți mai mult. Trebuie să avem o abordare constructivă și nu una distructivă deoarece acesta este motivul pentru care Unirea nu s-a făcut până acum.

Apoi se mai pune problema: ai cerut politicianului care trebuie să te reprezinte acest lucru? Presupui că el ar trebui să presupună ceea ce tu vrei? I-ai spus și nu a reacționat? Trage-l de mână și insistă.

De la graffiti la manifestații stradale, de la petiții la lobby politic, s-a ajuns ca în cele două state românești fenomenul să ia cea mai mare amploare din 1945 încoace.

O să spună unii că nu e așa, că a mai fost prin 1990- nu a fost domnilor deoarece atunci politicul nu a fost antrenat în acest proces iar societatea civilă nu era pregătită să îl formeze. Degeaba emoții dacă Nu cap.

Nu mai departe decât anul trecut domnul președinte al României, Traian Băsescu, declara în cadrul unui interviu dat către Vocea Rusiei: că este bine ca poporul român să stea în două state, România și Republica Moldova. Ce mai ceartă atunci pe forumuri, cât chin să scazi mediatizarea unei asemenea prostii scoasă pe gură de un personaj politic extrem de controversat.

2013 a adus o Românie plină de corturi ale campaniei Aducem Basarabia Acasă. La Chișinău în cadrul unei vizite oficiale basarabenii i-au cerut lui Traian Băsescu nici mai mult și nici mai puțin decât Unirea…. nimic altceva.

Presiunea publică a determinat o schimbare de discurs. Dacă vrei sprijinul poporului atunci spui ce vrea poporul(să vedem cum e și cu făcutul). Astfel Traian Băsescu a declarat mai ieri că e visul său este ca poporul român să trăiască  într-un singur stat. Foarte bine că a spus asta, tot așa cum și ministrul de externe român, Titus Corlățean, a declarat în cadrul jurnalului TVR că el garantează că Republica Moldova va veni alături de România cu tot cu Transnistria.

Acesta este efectul campaniilor făcute de societatea civilă și acesta a fost chiar scopul acestor campanii. Ele nu se adresau doar societății civile, care deja știa ce vroia, cât mai ales clasei politice care parcă nu vedea calea pe care o are de urmat în calea apărării proiectului național românesc: unitatea românilor.

Și este bine că se întâmplă aceste lucru și pe măsură ce la Vest se va vorbi mai mult în parlament despre Unire fenomenul se va extinde și pe partea celaltă a Prutului.

Aici nu e nimic de criticat. Este bine că se întâmplă așa, este bine că politicienii sunt oportuniști și vor să fure mesajul, exact asta își dorește lumea. Nu contează cine face Unirea important este ca ea să se facă și toți să umble după și pentru ea.

Unirea se va face și cu suport politic, tot așa cum ea se face cu suport administrativ de ceva ani.

Recomand celor care militează în această direcție să o facă în continuare și cu mai mult elan deoarece efectele se văd și încă bine. Aici nu e meritul politicianului că a spus acel lucru ci al vostru că i-ați pus cuvintele în gură.

 

 

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole