Moldova, cât de proastă poți fi? (1)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Totul merge anapoda prin țărișoară. Fanatismul moldovenilor pentru politică nu e deloc o treabă bună. Totodată, la Chișinău se întâmplă lucruri teribile, iar autoritățile „ridică din umeri”, adică se fac că nu văd ce se întâmplă cu adevărat.

Ce mă deranjează pe mine cel mai tare ca martor al evenimentelor e atât prostia moldoveanului de rând, cât și nemernicia celor care stau în funcții și li se pare că scot jeleu pe fund. Iar, ca să n-o lungesc cu filosofia, am să trec la subiect.

Iată, patru zile în urmă a ars o mandardă. Oamenii au ajuns fizic pe drumuri, nu mai au nimic. Deci, haideți să ne imaginăm că într-o zi ni se ia totul, fără ca noi să putem interveni cumva.

Azi ai telefon, peste 1000 de euro în portofel, mobilă stilată și tot felul de tablouri super-originale pe pereți, televizoare scumpe și tapet pe pereți, iar mâine nu mai ai nimic din toate astea, doar niște ruine.

Așa o lecție de imaginație ar trebui să ia și primarul de Chișinău, al cărui nume deja mi-e rușine să-l zic, la cât de multe am să-i reproșez. Dar, esența problemei nu e însă lipsa locuințelor oamenilor respectivi, ci o serie de probleme lăsate de azi pe… peste 200 de ani.

1. Pompierii au intervenit greu

Încetați să mai certați pompierii pentru că au intervenit greu. Oficial, ei spun că la fața locului, prima mașină era în 7 minute. Totuși stingerea flăcărilor a început mai târziu, din cauza mașinilor parcate ca din fund.

Decu, asta e una din problemele globale ale chișinăuienilor. Oamenii din capitală parchează ca boii, când o fac pe trotuare sau pe marginea drumurilor de sens unic cu două benzi. Deci, de ce să te plângi că pompierii au venit greu, dacă tot tu ești acela care își pune mașina ca un idiot? Mai bine aici am fi mai rezervați.

2. Mansardă necalitativă și bloc plin de probleme

A fost cineva vreodată într-un stat european? E de râsul iepei să compari cum trăiesc oamenii la bloc acolo și aici. Iar pentru că Primăria lucrează ca o „cantoră” de la Piața Centrală, se autorizează tot felul de construcții penibile, asta pentru că atât consilierii, cât și Chirtoacă, iau bani. Nu o pot doveti cumva, mă scuzați, dar dacă în educație avem corupție, atunci ce să mai zic de alte domenii și instituții?!

Plus, blocul are anexe. Adică, unui arhitect de „capitală europeană” i se pare normal ca aspectul clădirii să fie de tot rahatul, da? Și-au întins unii balcoanele până la infinit, fără să mai anunțe și autoritățile despre asta.

Iar acum revenim tot la oamenii simpli. Oare unde, dacă nu în Moldova, punem „ghipsocarton” la exteriorul clădirii, în perimetrul a doar unui apartament și îl vopsim numaidecât cu o altă culoare decât cea a întregii clădiri? Atunci nu vă mai evoltați, dragi moldoveni, că sunteți nefericiți.

Singuri vă faceți mai proști, prin faptul că nu respectați aspectul public.

Știți că deteriorarea aspectului unei clădiri, în țările europene, estre dur pedepsită, iar unii ajung și prin judecăți? Nu, sigur că nu știți. Doar prin „la Italiea” nu vă interesați de ce casele arată atât de frumos, iar la noi parcă-i salată Olivie?!

Și, dacă tot vorbim de mansardă. Clar că a ars ca un chibrite, dacă proprietarul construcției a furat bani ca pentru un zgârienori. Noi, moldovenii, ne furăm unii pe alții și, nu știu de ce, tare ne mai place activitatea asta.

Plus, cine dracu’ a inventat ideea asta cu construiea mansardelor la blocurile de locuit cu 4 și 5 etaje, unele dintre care stau să cadă? Cine e „geniul” ăla?

Nu există loc deajuns în Chișinău pentru alte clădiri normale? Hai deja să ne amenajăm fiecare încă un fel de etaj suplimentar peste mașină, să vedem cât de proști mai putem fi.

3. Unde vor trăi oamenii?

Nu vă așteptați să sară autoritățile noastre acum în ajutor, să le dea tuturor apartamente. Nu o vor face. Dar știți de ce? Căci lor le e scârbă de munca pe care o fac. Nu pun deloc suflet în ea.

De exemplu, primarul ăla oportunist al capitalei are cu totul alte preocupări acum decât să dea locuințe pentru niște amărâți. De ce ar face-o? Nu văd ce l-ar motiva să îi ajute pe oameni să aibă unde locui, după ce au rămas pe drumuri din prostia lui.

Și… da, am scris foarte mult. Dar îmi provoacă greață toată prostia asta moldovenească în lanț. Deci, cum ați observat, lucrurile aici sunt legate strâns unul de altul, iar rezolvarea lor ar putea să o facă doar un om adecvat. Primarul nostru nu e pasibil de asta.

De aia, aș vrea foarte mult să discut cu el față în față, să aflu ce crede despre cât de europeană e capitala noastră acum.

Și, un articol extraordinar de bun despre adevărata față a activității Primăriei Chișinău din ultimii ani, puteți citi la Victor pe blog.

Comentarii