Leancă cere, dar bursele pentru studenții moldoveni trebuie să continue!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul Iurie Leancă a cerut prim-ministrului României, Victor Ponta, să restrângă formatul actual de burse, deoarece el duce la plecarea tinerilor din Republica Moldova.

Răspunsul a venit destul de direct din partea primarului orașului Chișinău, Dorin Chirtoacă: dincolo de Prut este tot acasă.

Pornind de la această idee, plecarea din diverse zone ale României către centru a tinerilor este o problemă cu care se confruntă toată România și nu doar Basarabia. Așa cum tinerii din Iași, Suceava, Petroșani pleacă la București tot așa și cei din Bălți, Cahul sau Chișinău își doresc același lucru.

Acest fenomen de migrație după bunăstare nu poate fi stopat și este unul normal, concurențial. Dacă Leancă vrea ca studenții să rămână la Chișinău atunci ar trebui un sistem educațional mai performant și cu diplome recunoscute la nivel european dacă nu global.

Este dreptul tuturor românilor să poată urma o școală acolo unde ei își doresc, fără restricții, iar interesul românilor trebuie privit la general și nu la particular, pe regiuni.

Ce ar fi ca de la Iași, Cluj sau Constanța să  vină cereri către alte centre ale statului român prin care să se ceară a nu mai fi primiți studenții din acele orașe? Basarabia trebuie privită ca o componentă a arealului românesc și tratată ca atare.

Nu avem dreptul a a limita dreptul studenților basarabeni la bunăstare sau la un sistem educațional mai performant, așa cum nu îl limităm nici pentru cei din Petroșani.

 

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole