Încălcând legea, Năstase a devenit erou național (video)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Încălcând legea, Năstase a devenit erou național, platforma da,, alegeri 3 iunie chisinau

Eu mă bucurasem că s-a terminat campania electorală, ca am scăpat de cearta politică dintre Ceban și Năstase. Deja eram sătul! Zic oamenii au votat, alegerile s-au terminat, Chișinaul are un nou primar și mergem mai departe. Dar n-ar fost chiar așa. Imediat după ce scrutinul electoral s-a încheiat, socialiștii l-au dat în judecată pe Năstase acuzându-l că a încălcat legea electorală.

Inițial n-am dat mare importanță acestui fapt. Credeam că e o procedură de rutină și până la urmă Năstase va fi învestit în funcție. Însă treaba s-a complicat! În final Judecătoria Chișinău a ajuns la concluzia că Năstase încălcat legea, astfel – suprinzător pentru toată lumea – alegerile au fost anulate.

Și acum ce-i de făcut? Închidem ochii și trecem peste asta, sau legea e lege și trebuie respectată? Judecătoarea Rodica Berdilo (devenită antierou peste noapte) a luat decizia de anularea a alegerilor locale din 3 iunie. Acum toți au sărit în capul ei că este coruptă, că a fost influențată de guvernare, că decizia este total incorectă, etc. Asta e abordarea poporului. E dreaptă sau nu, dar asta este. Se pare că pe oamenii din Moldova nu-i prea interesează ca legea să fie respectată, pe ei (majoritatea) îi interesează ca Năstase să fie primar. Atât.

Apropo, toți vorbesc acum despre această decizie de judecată, dar ce încălcare anume a făcut Năstase? Să fie clar, că mulți nici nu-și pun această întrebare…

În anul 2015, la inițiativa PLDM, Codul Electoral fost completat cu o nouă prevedere care spune că implicarea cetățenilor străni în campania electorală din Republca Moldova să fie interzisă (vezi aici articolul 47 din lege). Această schimbare legislativă s-a făcut atunci de partidele pro-europene pentru a-l împedica pe Dodon șă-și facă transfer de imagine de la Putin, adică pe viitor să fie evitat cazul alegerilor dn 2014.

Ironia sorții, în 2018 partidele pro-europene, în cazul de față Platforma DA (PAS și PLDM), au căzut victimă legii votată tot de ei. Poftim aici un exemplu cum un politician din afara țării a făcut campanie electorală pentru Năstase (deschide video). Iar acum desigur că Plahotniuc este de vină că Năstase a încălcat legea. Da? Iar judecătoarea Rodica Berdilo este cea mai rea femeie. Și în Moldova a murit democrația – spun prietenii mei de pe Facebook. Iar eu mă întreb, oare democrație nu înseamnă ca legea să fie în capul mesei?!

Încălcând legea, Năstase a devenit erou național! Ce urmează? Va foarte interesant…

Comentarii