De ce are nevoie Republica Moldova de votul uninominal ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În primul rând nu am mai vota liste cu analfabeți care nu știu ce limbă vorbesc ci șansa de a alege din aceștia pe cel mai puțin idiot.

Ca să putem răspunde la această întrebare haideți să vedem cam ce sisteme de vot mai există prin lume, tratându-le  în modul cel mai simplist.

1. Votul uninominal Pur- pentru fiecare circumscripție electorală, adică fiecare regiune de Vot, se înscriu mai mulți candidați independenți sau de la diverse partide politice; în acest caz candidatul, cu nume, prenume și toate scandalurile pe care le-a avut în spate, este ales direct de către electorat; intră în parlament cel care primește cele mai multe voturi;

2. Votul pe listă sau reprezentativ– cetățeanul nu mai votează persoane cu nume, prenume și scandaluri avute în spate; el votează pur și simplu un partid, un grup de interese, iar partidul propune încă dinainte o listă în care pune pe cine vrea.

În Republica Moldova sistemul de vot este cel din urmă. Acesta prezintă numeroase lacune și este un sistem slab și susține statele cu o democrație slabă. Dacă ar fi să ne uităm la cine conduce lumea, sistemul de vot care a dus la cea mai mare responsabilitate națională este sistemul uninominal. Acest sistem există în Americă și el favoriează plasarea de oameni politici competenți și cu un trecut bun. De asemenea sistemul de vot uninominal responsabilizează pe cel care pune ștampila, dar mai ales pe cel care candidează. Acesta din urmă odată ales, dacă mai vrea un mandat este obligat să facă pe plac electoratului.

În cadrul sistemului de vot reprezentativ, adică pe liste,  ajung de cele mai multe ori în vârful acesteia cei care sunt mai apropiați președintelui, sau cei care cotizează cel mai mult. Practic acest sistem favorizează incompetența celor puși acolo și dă o putere mult prea mare celor care conduc partidul, deoarece ei aleg. Acest sistem are și alte dezavantaje majore: dacă un partid are o figură marcantă puternică, dar o structură de partid slabă, primul va trage în sus o entitate care nu are competența de a conduce. Pentru că i se propune o listă, alegătorul nu ajunge să fie corect reprezentat deoarece alesului nu îi va păsa decât de cum va face el bani ca să aibă și pentru a cumpăra următorul loc în parlament.

Cam toate sistemele democratice puternice au sistemul de vot uninominal, deși există mici variațiuni. Un caz destul de bun este cel al României, acolo unde s-a adoptat un sistem de vot uninominal, dar și reprezentarea în Parlament a partidelor este una corectă. Am să vă dau un exemplu. La votul uninominal pur se poate ajunge în situația ca un partid care are 49 % din electorat să nu intre defel în parlament. De exemplu să presupunem că un partid ia 51% în toate colegiile. Asta va însemna automat că vom avea un Parlament cu 100%, deși acel partid nu reprezintă decât 51% cin populație.  Am exagerat puțin prin ducerea la absurd, dar ipotetic această situație poate exista(s-a cam întâmplat în România și mare noroc că nu a fost uninominalul pur). În România există un sistem mixt în care cei care obțin peste 50% intră automat în parlament. Apoi se măsoară să se vadă câte voturi procentuale are fiecare partid  în parte și se face o redistribuție a numărului de mandate astfel încât în final, în parlament să se regăsească sub formă de mandate numărul de voturi procentual primite.

Sistemul din România, care de altfel este folosit și de alte democrații puternice, este probabil cel mai eficient dintre toate  deoarece cel care ia peste 50%, adică este suficient de bun, intră automat în parlament, dar și fiecare cetățean se va simți reprezentat deoarece restul de mandate se repartizează astfel încât fiecare partid să se regăsească în parlament proporțional cu numărul de voturi primite.

De ce are nevoie Republica Moldova de votul uninominal? Iată mai jos câteva motive:

– pentru că se evită situația în care un singur lider trage după el o masă de incompetenți, lucru care îi dă primului statutul de dictator;

– reduce corupția în interiorul partidelor, acestea fiind nevoite să promoveze oameni în funcție de cât de bine sunt văzuți de societate; de aici și interesul lor pentru o imagine bună;

– știm pe cine votăm, deci știm pe cine tragem de ureche;

– am fi mai bine reprezentați și mai responsabili pe votul pe care îl dăm.

S-a încercat în ultimul an să se introducă un sistem mixt de vot, o struțo-cămilă, dar acest lucru a eșuat. Cred că e necesară o analiză foarte profundă deoarece e nevoie de un sistem care să responsabilizeze aleșii. Dacă sistemul electoral nu se va reforma și asta rapid, vom asista din nou la un eșec al democrației.

Politicienii, știind că vor apărea pe o listă, vor da să facă pe plac șefului și nu electoratului. Actualul sistem nu favorizează apariția de noi figuri publice pentru simplul fapt că nu generează competiție. Dacă politicianul moldovean ar fi ales direct de către cetățean și nu de Filat, Ghimpu, Voronin sau Plahotniuc, atunci cu siguranță ar avea mai mult curaj și mai puține obligații față de aceștia.

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole