De ce are nevoie municipiul Chișinău?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După 8 ani de „schimbare pînă la capăt” mă întreb, de ce mai are nevoie municipiul Chișinău? Ar fi trebuit să fie un oraș modern, iar concurenții electorali, vechi și noi, acum să se întreacă în prezentarea proiectelor demne de o capitală europeană din 2015: metrou care să lege municipiul de orășelele din jurul Chișinăului, parcări inteligente, centură de ocolire, noi stadioane și bazine de înot etc.

Dar ce avem noi? Politică, doar o luptă politică interminabilă la Primărie. O întrecere banală pe panourile publicitare. Show-ri ieftine regizate de socialiștii lui Dodon în Consiliul Municipal Chișinău și prin curțile blocurilor. Oamenilor din nou li se propune să voteze geopolitic. Să aleagă între Colonița și Tomsk.

Chișinăul are nevoie de un respiro, de cel puțin 4 ani în care viitorul Primar să rezolve problemele acestui oraș care s-au adunat în toți acești ani. În caz contrar va fi prea tîrziu.

Zinaida Greceanîi nu poate fi însă acel primar care să nu facă politică, dar să munceastă pentru Chișinău. Explic. PSRM se află în opoziție și are nevoie ca de aer de o tribună publică. Iar Primăria capitalei ar fi tribuna perfectă pentru socialiști. În plus, i-am văzut capacitățile și calitățile în perioada cînd a ocupat funcția prim-ministru.

Dorin Chirtoacă. Vina lui cea mai mare este că-i nepotul lui Mihai Ghimpu. Îi place să se certe cu toți și este meșter mare în a se victimiza. Realizările care le are, sunt din primul mandat. În al doilea mandat așa și nu a reușit să rezolve probleme stringente ale orașului, are mult prea puține realizări, deoarece a fost antrenat de moșul său în lupta din interiorul partidului cu PLR-ul, apoi în alegerile parlamentare. Chirtoacă ar fi un primar bun dacă s-ar ocupa doar de treburile Primăriei, dar nu-i permite circumstanțele în care se află Partidul Liberal.

De ce are nevoie municipiul Chișinău? Eu zic că de mai puțină politică și de mai multe fapte bune. Chișinăul are nevoie de un primar care să fie aproape de fiecare familie din municipiu. Unicul candidat pentru funcția de Primar General care nu va face politică la Primărie, este Monica Babuc. Explic.

IMG_5222Cunoașteți foarte bine cum stăteau lucrurile la Ministerul Culturii pînă la Monica Babuc. Dar această adevărată doamnă de fier a reușit să se impună. Monica Babuc a adus cultura și tradițiile naționale mai aproape de oameni, devenind o parte mai importantă a vieții lor, cred că toți țineți minte de Parada Portului Popular din centrul Chișinăului. Nu s-a plîns niciodă că ministerul pe care l-a condus are un buget mic, dar a reușit să reînvie Circul din Chișinău. A reușit să asigure cu 2 autocare Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Republican „B.P.Hașdeu” din Cahul, pentru a se putea deplasa și prezenta spectacole în localitățile rurale din țară. Monica Babuc a lansat la nivel național Programul Novateca, în prima rundă fiind selectate 19 raioane cîștigătoare, unde 350 de biblioteci publice au fost reparate și dotate cu calculatoare.  Nu voi enumera toate acțiunile cultural-educaționale pe care le-a organizat sau susținut Monica Babuc.

Toate aceste realizări au fost posibile pentru că Monica Babuc nu a făcut politică la minister, nu s-a implicat în scandalurile și duelurile politice, din contra, mereu a găsit un echilibru.

Monica Babuc vrea mai puțină politică și mai multe fapte bune și pentru Chișinău. Vrea mai multe asfaltări, chiar de la scara locuinţelor, mai multă curățenie, mai multă verdeață, mai multe locuri de joacă pentru copii, mai multe bănci în parcuri și între blocuri și case, trotuare reparate, transport public civilizat.

Cînd toți ceilalți concurenți electorali se ceartă, Monica Babuc transmite mesajul principal: Chișinăul trebuie să fie orașul în care familiile fiecăruia dintre voi să se simtă bine. E simplu, e realizabil, e ceea ce ne dorim fiecare locuitor al Chișinăului.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole