De 20 de ani nimeni nu și-a asumat o soluție reală pentru Transnistria

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În mai bine de 20 de ani nimeni din conducerea Republicii Moldova nu și-a asumat o soluție reală pentru soluționarea conflictului transnistrean. Lipsa unei astfel de soluții face ca inclusiv integrarea europeană să fi fost imposibilă până acum, și va fi și în continuare.

Cei care cunosc subiectul știu că menținerea acestuia este doar în favoarea Rusiei, aceasta fiind soluția adoptată de serviciile ruse de securitate, KGB-iste încă la acea vreme, dar cel mai probabil și acum,  de a menține agățate fostele state sovietice.

Republica Moldova a căzut și ea în plasa conflictelor înghețate cu situația din Transnistria.

Sub o falsă polemică naționalistă ratardată, formatori de opinie sau Nu, cad în plasa propagandei impuse de la Kremlin. Când a fost vorba de apropierea de România sau spațiul European s-a venit cu mesajul – pierdeți Transnistria. Fals- Transnistria nu se poate recâștiga  decât dacă Republica Moldova va intra în Uniunea Europeană. Orice tâmpit știe că nu există altă variantă și trebuie să fii total lipsit de cunoștințe(nu vreau să spun prost) să îți imaginezi că Rusia își va lua catrafusele de acolo și va pleca forțată de discursul și milogeala politicienilor moldoveni.

Decuplarea nu înseamnă pierderea Transnistriei ci mutarea temporară a graniței Europei pe Nistru. Odată ajunși acolo va fi mult mai ușor să se acționeze cu presiuni pentru a se readuce în mod reala Transnistria acasă. Acum Republica Moldova nu are nici o șansă și nici experiența necesară. Uniunea Europeană/România nu vor accepta niciodată trupe pe propriul teritoriu ori asta esteși frică Rusiei: alungarea dincolo de Ucraina a propriilor trupe.

În acest moment cei care se opun decuplării Transnistriei fac jocul Rusiei vie voit fie din prostie pură. Veniți cu soluții dacă aveți altă variantă decât izolarea provinciei- ori voi nu aveți așa ceva deoarece nici la Moscova nu se dorește altceva.

Problema Rusiei și a agenților ruși din Republica Moldova este aceea că lumea s-a prins de acest lucru și nu mai este dispusă la false dezbateri despre Federalizare sau alte prostii de genul acesta. Ce să Federalizezi? Un teritoriu care e mai mic decât un județ și doar cu două orașe importante ținute sub ocupație?

Dacă aveți alte soluții atunci prezentați-le și impuneți-le. Dacă sunteți cu adevărat patrioți atunci trebuie să știți că efortul celor care au luptat pe Nistru, mulți dintre ei veniți chiar din România,  nu poate fi respectat decât impunând soluții reale de a readuce acasă Transnistria.

 Se pare că uneori lucrurile din interior nu se văd prea bine. Trebuie să lăsăm sentimentele la o parte și să gândim lucid.

Încerc să spun lucrurilor pe nume în articolele pe care le scriu. Uneori adevărul este dur sau nu cel pe care dorim să îl auzim.

Am spus că Republica Moldova se va Uni cu România. Rogozin spune același lucru, oficiali ucrainieni spun același lucru, președintele Traian Băsescu spune că se poate…

În timp ce toți blogării vorbeau de alegeri anticipate eu spuneam că alianța se va reface iar Vilnius va fi un succes.

Am spus că povestea cu trenurile reabilitate la Pașcani este dezinformare și așa a fost.

Am spus că Rusia nu va aduce elicoptere în Transnistria și așa a fost.

Am scris de decuplarea Transnistriei(studiu european propus din 2006) iar ea acum ea se face.

Am spus că nu va mai fi nici o revoluție din partea comuniștilor și iată că ea nu va avea loc, ba tocmai invers, devin penibili.

Am spus că nu vor mai veni comuniștii la putere, așa a fost și așa va fi.

Am spus că semnăturile pentru Referendum strânse în Găgăuzia sunt false și au fost false.

Am spus că încercarea rușilor de a monta ei puncte de control pe Nistru face parte din strategia de contrainformații a acestora(știau că Republica Moldova dorește să facă acest lucru) și așa s-a dovedit.

Am spus că Sovietul Suprem nu se va Muta la Tiraspol și nu s-a mutat.

Am scris că TVR va fi din nou pe ecranele TV din Chișinău și el va fi.

Sunt semne peste tot și nu trebuie decât să le citești pe cele corecte.

P.S. Da, soluția reală pentru a readuce acasă Transnistria este creșterea nivelului de trai, ori acest lucru nu se poate face decât în marea familie europeană(comentariul unui cititor).

 

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole