De 1 decembrie poți ieși în PMAN pentru a-i transmite un semnal clasei politice de la Chișinău

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mâine, 1 decembrie, e ziua unității tuturor românilor.

E o sărbătoare pentru mulți. Însă din plinătatea sărbătorii lipsește ceva, atâta timp cât mai există 3 milioane de români, localizați compact lângă hotarele României, însă care nu sunt uniți cu restul românilor.

Dar vedem că, în ultimul timp, lucrurile se mișcă spre a repara această nedreptate. Recent, Președintele Traian Băsescu a delcarat, la o emisiune de maximă audiență pe postul național de televiziune, TVR 1, că reunirea Republicii Moldova cu România ar trebui să fie următorul proiect național al Românilor. El a fost secundat în scurt timp de mai multe personalități din întreg spectrul politic românesc, precum Crin Antonescu, liderul PNL și Președintele Senatului („Unirea cu R. Moldova e o aspirație națională pe ambele maluri ale Prutului”), Mihai Răzvan Ungureanu, președintele partidului Forța Civică („Unirea cu R. Moldova este posibilă”), și premierul Victor Ponta, liderul PSD („Aș vota Unirea R. Moldova cu România”).

De cealaltă parte a Prutului am avut reacții mixte. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a susținut declarațiile lui Traian Băsescu. Ceilalți lideri politici, precum Vlad Filat, Iurie Leancă, Marian Lupu sau Dumitru Diacov s-au arătat însă vădit iritați. Poziția lor este, totuși, de înțeles. Un înalt demnitar public nu poate să se pronunțe în favoarea unirii atâta timp cât nu este sigur că are susținere suficientă din partea populației.

De aceea devine tot mai clar că impulsul spre reunificare va trebuie să îl dea societatea civilă. Și care ar fi o zi mai potrivită pentru aceasta, dacă nu 1 decembrie, ziua unității tuturor românilor? În acesta sens se va organiza o acțiune în care mai mulți oameni simpli vor forma un lanț viu în jurul clădirii guvernului și vor dansa Hora Unirii. Alătură-te și tu! Dă-i de înțeles lui Leancă, Filat, Lupu și celorlalți că unirea este dorită aici, la Chișinău!

Iar pentru cei mai puțin interesați de politică menționez că va fi și mult chef și distracție! Se organizează un concert la 16:00 la teatrul „Ginta Latină” și altul – în aer liber, cu începere de la 19:00 în PMAN. Detalii puteți vedea în imaginea de mai sus, cu programul.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole