Dan Dungaciu a oferit cheia reunificării celor două Românii- e posibil chiar mâine

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

“ Pentru o abordare strict teoretică, lăsând la o parte marșurile prin care se cere unirea:

Prima extindere a Europei și a NATO s-a întâmplat la 3 octombrie 1990 când s-a reunificat Germania. În mod real, aceea este prima extindere a Uniunii Europene și prima extindere a NATO.

Pentru că ce s-a întâmplat, s-a expandat frontiera euro-atlantică și a fost încorporată Germania Democrată. Unirea Germaniei a fost prima exctindere europeană sau prima extindere europeană s-a făcut prin unificarea celor două Germanii. Depinde cum doriți să  priviți. Unirea a fost o decizie acceptată de Uniunea Europeană și nimeni nu s-a opus, prețul plătit de Germania a fost trecerea la euro. Nici Rusia nu s-a opus.

Prețul pentru unificare nu a fost plătit doar de Germania Federală. Aceasta din urmă a înțeles că RDG-ul devine ea mai săracă zonă din Uniunea Europeană, s-a aplicat la fondurile europene, toate fondurile structurale s-au dus spre RDG. RFG a dat niște legi care au generat următoare situație: un director de spital din Germania Democrată a fost acuzat penal  pentru că a cumpărat salvări Citroen. Tot ce s-a cumpărat în RDG a fost de fapt din RFG și s-a făcut un rulaj al mărcii adevărate, al mărcii rfg-iste, la scară uriașă.

Din punct de vedere teoretic există un precedent în istoria recentă a Uniunii Europene care spune că acest tip de extindere se poate face și poate fi acceptat.

Discuția este următoarea: Republica Moldova se va întâlni cu România în Uniunea Europeană sau dacă procesul acesta firesc de integrare eșuează sau se întârzie foarte mult, se va întâlni prima dată cu România ca să ajungă în Uniunea Europeană?

Ce va fi la început: integrarea în Uniunea Europeană și apoi reunificarea sau se va întâlni mai întâi cu România și apoi va ajunge în Uniunea Europeană?

 

Ideea pentru reunificare are două aspecte. Din punct de vedere sociologic cele mai ridicate procente pentru reunificare au existat când în 2007 președintele Băsescu avea relații amicale cu președintele Voronin. Datele de sondaj de la Chișinău arătau o creștere de trei ori a celor care doreau reunificarea dintre România și Republica Moldova. Știți de ce? Pentru că ei au înțeles politic că se poate gândi și în termenii aceștia. Semnalele pe care le dă clasa guvernamentală sunt foarte importante acolo. Înainte ca Voronin să ajungă la putere în 2005, sondajele cu cei care doreau integrarea europeană erau undeva pe la 30%. Când Voronin a luat puterea și a spus : mergem spre Uniunea Europeană, sondajele au crescut brusc peste 50%. Nu că s-a întâmplat ceva fundamental ci pentru că liderul conducător a spus : mergem către Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu NATO, făcând o paralelă, sunt undeva la 23-24% pentru că nimeni nu vorbește de asta. Dacă se face o campanie procentele vor crește peste 50%. Când președintele Voronin era amic cu președintele Băsescu și schimbau vinuri între domniile lor, sondajele arătau că crește brusc apetența pentru unire. Ce se întâmplă astăzi în condițiile în care nimeni nu zice nimic, nici de o parte și nici de alta, decât vorbe scăpate și apoi contrazise prin alte declarații, populația este reticientă la acest aspect deoarece nu este plauzibilă. De aceea în sondaje întâlnim procente nesemnificative, dar de fapt nu sunt chiar nesemnificative, depinde de cine face sondajul: între 10 și 15%.” a declarat geopoliticianul Dan Dungaciu în cadrul unei dezbateri online.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole