Comuniștii în cădere liberă: Voronin, și mai ales Tkaciuck, vinovați de eșec.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Chișinăul s-a dovedit o redută mult prea puternică pentru Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Protestele nu au reușit aici să adune aici decât un număr nesemnificativ de mic de protestatari, în ciuda cotei pe care aceștia încă mai cred că o au.

Mult prea puțin pentru o revoluție și chiar penibil dacă luăm în considerare faptul că chiar și numărul membrilor Partidului Comunist este mai mare de câteva zeci de ori decât cei pe care i-am văzut în stradă. Practic comuniștii nu au reușit să mobilizeze nici măcar membrii de partid, care probabil așteaptă campania electorală atunci când ciolanul este mult mai aproape.

Strategia adoptată de către Voronin și Tkaciuk s-a dovedit a fi una deficitară. Aceștia nu au estimat corespunzător numărul de membri pe care i-ar putea mobiliza și duc în derizoriu cel mai puternic partid din parlamentul de la Chișinău. Sau de fapt, este cel mai puternic sau valorile din parlament nu mai reflectă realitatea de pe teren?

Lipsa de viziune se dovedește și atunci când nu reușesc să își găsească rolul în traseul european al Republicii Moldova, lucru care ar putea transforma partidul într-o alternativă reală. Dar pentru acest lucru ar trebui ca cei vechi să plece, alții noi să vină, iar partidul rebandruit. Ori aici e problema comuniștilor: sunt mult prea rigizi, prinși de funcții și incapabili de a atrage oameni tineri, intelectuali, cea mai mare parte din ei studiați în România. Nu poți face campanii fără tineri ori de asta duce lipsă Partidul Comuniștilor. De altfel la proteste se și vede lipsa tinerii generații și lipsa de energie, specifică vârstei, a celor din stradă. Cel mai probabil că mulți dintre ei au venit pe sistemul clasic, adică pe bani, așa cum au fost acuzați comuniștii că au încercat și în căminele studențești. Aceștia din urmă au însă orgoliu și nu s-au lăsat antrenați.

Protestele au o dublă valoare:

1. Electorală

2. Subminarea procesului de integrare europeană în contextul summitului imediat apropiat

Electoral aceste manifestații de stradă fac mai mult rău, în condițiile în care se țin discursuri pompoase, exagerate, iar realitatea de pe teren este vizibil alta. Aceste proteste distrug chiar încrederea comuniștilor în ei însăși. Unioniștii de la Chișinău au scos, anul trecut, de vreo sută de ori mai mulți oameni în stradă. Acum s-a văzut că puterea comuniștilor nu mai este aceeași iar următoarele campanii electorale se vor dovedi un adevărat chin, în condițiile în care puterea are acces la banul public, are acces la organizare și are acces la susținerea din exterior. Comuniștii nu mai au nimic, deci din start câteva procente sunt pierdute deja. E timpul pentru o schimbare, pentru europenizare, dar cu siguranță acest lucru nu se va întâmpla.

Europa a înțeles deja jocul făcut de Moscova prin intermediul comuniștilor, a regimului de la Tiraspol și a autorităților locale pro-ruse de la Comrat și Bălți(acestea din urmă liniștite datorită investițiilor europene puternice aduse în zonă de către România).  Destinul Republicii Moldova este deja trasat iar acesta este european. Aici nu mai este vorba de Republica Moldova și Rusia ci de Uniunea Europeană și Rusia, iar jocul se dovedește mult prea puternic pentru aceasta din urmă. În afara de sectorul energetic, Rusia are o economie total dominată de investiții europene și este direct legată de finanțele acesteia și ale Americii.

Pentru ca protestele lor să capete o anumită relevență, comuniștii au decis să le mute în provincie. Ieri, 5 octombrie, aceștia s-au deplasat cu tot cu autocarele la Orhei, Soroca și Comrat. Au ales binențeles fiefuri comuniste pentru a se putea folosi de puterea administrativă pentru a mobiliza oameni. Se pare că nici de această dată nu le-a reușit, dar cu toate acestea, cum cotidianul acestor orașe nu cuprinde nimic semnficativ, au reușit să atragă curiozitatea locuitorilor acestor orașe. În condițiile în care nu au capacitatea de a ataca noi poziții electorale , probabil au ales să le mențină pe cele existente. Într-un oraș în care nu se întâmplă nimic o astfel de manifestație trezește interes.

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole