Ce faci când câștigi la loto sau o primărie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

E foarte bine că oamenii au ales geopolitic și că au ales răul mai mic, între ghilimele.
Văd o sumedenie de oameni care se bucură pentru Chișinău, care se bucură pentru oraș care se bucură pentru votul ”european”. Însă oamenii ăștia care se bucură nu au fost în viața lor la Chișinău. Sau dacă au fost au venit pe week-end, au spart maxim 100 de euro pe băutură și s-au întors acasă. La fel ca la București.
Oamenii ăștia care se bucură nu merg cu mașina odată la 3 luni în service să își puna roțile pe rolă ca să îndrepte jantele, nu se plăng de faptul că NU POT să bea apă de la robinet, pentru că nu e băubilă, nu se plâng de faptul că pe stradă nu e iluminat public și nici de faptul că blocurile din oraș arată fix la fel ca într-o zonă de război. Mai ales oamenii nu se plâng pe transportul public care are doar vreo 300 de troleibuze și alea vechi de 30 de ani sau că bombele astea pe roți numite maxi-taxi încă au voie să transporte pasageri.

Oamenii nu se plâng că străzile sunt pline de nămol și praf și că nu le curăță nimeni. Oamenii nu se plâng de iluminatul public inexistent din parcuri sau că după 10 seara nu ai unde să stai în oraș.

Oamenii s-au obișnuit să fie așa, să nu aibă turiști să nu fie băgați în seamă, să fie săraci și să se chinuie să se descurce așa cum pot.

În schimb unii au câștigat la loto. Sau au câștigat o primărie. Ei astfel văd acest fapt. Un vot dat ”din milă”, ei l-au interpretat ca minune de la Dumnezeu, fix ca un bilet la loto.

Și ce faci dacă câștigi la loto? Ai două șanse, bei banii în două săptămâni sau îi organizezi și îi pui la treabă.

Puteam alege pentru orașul ăsta ce avea nevoie acest oraș, un manager; un director de companie care știe ce să facă cu banii, care știe ce să facă ca să dezvolte compania, adică orașul și să atragă investiții. Nu ați făcut asta. Foarte bine.
Apoi puteați alege pe cineva care avea viziuni învechite despre dezvoltare, vechi de acum 20-30 de ani, care încă ar mai fi rezistat un an, pentru că piatra rezistă, dar care ar fi dus orașul ăsta în trecut, nu în viitor.

În schimb a câștigt un personaj total nepregătit. Un personaj care nu știe ce îl așteaptă. Un personaj care crede că a primit gratis o plăcintă cu vișine și se poate înfrupta din ea după bunul său plac. Un personaj care crede că acum va fi boier pe moșie, pentru că a câștigat la loto.

Ce se va întâmpla cu orașul Chișinău, cealaltă Capitală, în următorul an, este nu numai voința oamenilor dar și soarta lor. Pentru că aici nu poți spune că așa a vrut Dumenzeu, a fost o voință liberă și care va trebui asumată.

Nu spun aici că trebuia să alegem o întoarcere în trecut. Însă viitorul ni-l facem noi, folosind matematica. Nu îl lăsăm pe mâna unor oameni care nu muncesc, care nu au venituri, care nu știu ce e aia muncă și cum se transpiră (oh wait știu cum se transpiră) pentru îndeplinirea unor obiective. Acum e ca și cum ai avea o pungă cu bani și ai da punga asta unui șmecheraș de la piață că a promis el ca va avea grijă de ea.
Matematică? Da, este vorba strict de cifre. Ce venituri avem, ce investiții avem, ce proiecte avem, ce timeline avem. Totul este măsurabil, totul este analizabil. Există atât de multe manuale de administrație locală și atât de multe exemple de administrație eficientă încât ar fi trebuit ca oamenii să știe asta.

Până atunci, cineva a căștigat Chișinăul la loto. O să dau doar acest exemplu, al unei comune. Nu oraș, comună. Oare cine a câștigat la loto va bea banii sau îi va investi în dezvoltare?

A, nu vă place comparația cu o comună?
Hai să vedem un oraș.

Comentarii