Câți șefi are Chișinăul? APL Version

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Majoritatea din cei care au dat peste acest articol se întreabă desigur. Ce-i aia APL? 

ok. APL pe lung înseamnă Autoritatea Publică Locală. În Moldova avem mai multe nivele de APL. Fiecare raion/municipiu își are APL-urile sale. De exemplu în Chișinău APL sunt : primăriile suburbiilor, consiliile suburbiilor, preturile, primăria, consiliul municipal și alte zeci de direcții, sub-direcții, prikoale. Fiecare din cele enumerate mai recent sunt responsabile de ceva : de educație, de flori, de troleibuze, de clădiri și de multe altele.

Până aici nu sunt probleme.

Adevăratele probleme încep de la faptul că toate aceste direcții, preturi, agenții au foarte multe sub-direcții, respectiv foarte mulți șefi și încă mai mulți simpli angajați.
Spre exemplu. Direcția Generală Educație, Tineret și Sport are 1 director general, 4 directori general-adjuncți, 17 secții, centre și alte 5 sub-direcții pe fiecare sector care și ele la rândul lor au câte un șef. Respectiv, după ceva calcule ne dăm seama că educația, tineretul și sportul din Chișinău are 27 de șefi.
27. Dintre care șefi pe tineret doar 2. Știți care-i faza, tineri în Chișinău sunt cu mult mai mulți decât copii de la grădiniță, elevi și studenți luați la un loc. Dintre cei 2 șefi niciunul nu se ocupă de dezvoltarea sectorului de tineret. Sunt deacord că prioritară este educația, dar, de ce naiba investim în educație, dar nu investim în tineri?

Am deviat un pic de la temă pentru a demonstra că chiar și dacă avem atâția șefi, ei oricum nu se ocupă de tot de ce avem nevoie. Revenim.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport este doar un exemplu din cele 22 de direcții care activează înafara Primăriei, pe lângă care mai sunt alte 16 direcții care activează în structura Primăriei, pe lângă care mai sunt și 5 preturi care au măcar câte un șef din cele 22 de direcții pe sectorul lor.

Și acum haideți să facem niște calcule. Dacă doar DGETS are 27 de șefi și Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie are 21 de șefi.  Cam câți șefi are defapt Chișinăul?
Sincer, nu doresc să calculez direcție cu direcție, să caut organigramele fiecărei instituții. Dacă cineva din voi s-ar decide să o facă, aștept răspunsul final cu nerăbdare.

Ideea de bază e că. Din acești de sute (poate mii) de șefi Majoritatea au 50+ ani. Am avut oportunitatea să discut cu vreo două sute și ceva de șefi din ăștia și pot spune sigur că majoritatea au încă schema sovietică de a-și face lucrul. Adică fac proiecte de dragul bifei sau organizează evenimente, mese rotunde, dezbateri, simpozioane la care neapărat se invită sute de oameni care ar aprecia discursul acelor șefi și după care se organizează un fourchette care e de câteva ori mai scump decât însuși evenimentul sau care au de făcut ceva în oraș (de pus flori, de pus pavaj, de desenat piste pentru bicicliști și altele) dar nu încumetă să dea un search în google măcar (nu zic să contacteze experți de peste hotare) ca să vadă cum se face asta în țările Europene și cred că fiecare din voi ar putea adăuga aici alte sute de exemple pe care le cunoașteți din propria experiență.

Nu am zis nimic și despre faptul că o mare parte din acești șefi sunt corupți și de aici apare aproape fiecare problemă în capitală. De la drumuri, până la calitatea gazonului cumpărat.

Eu am fost foarte critic până acum, dar, îmi permiteți să fiu un pic mai bun.
E păcat să nu menționez că printre acei sute de șefi tipici, Chișinăul are și câțiva șefi buni care întradevăr doresc să schimbe ceva în domeniul lor și care își depun străduința pentru a nu-și face lucrul doar de dragul făcutului.  Să le aplaudăm.

 

Continuarea o găsiți pe adrianplesca.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Adrian Pleşca

Adrian Pleşca

Primar al Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor Elev Director TânărFilms Coordonator Național al United Children League of Nations...

Ultimele articole