Capitala europeană a gheţuşului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ultimele douăzeci şi patru de ore la Spitalul de Urgenţădin Chişinău s-au adresat cu traume din cauza gheţuşului 15 persoane, ne comunică medicii.

Tradiţional deja, pe timp de iarnă, trotuarele Chişinăului se transformă în locuri de pericol maxim pentru pietoni. Fie zăpadă, gheaţă sau polei, fie îngheţ sau dezgheţ, casă mergi pe trotuarele oraşului trebuie să ai o formă fizică de sportiv de performaţă. Dar nici asta nu te scapă de la alunecare.  Nu cred că este vre-un om în acest oraş care să nu fi “mîncat o trîntă” de pavajul oraşului meu alb. Trotuarul de pe str. Puşkin, este cel mai relevant în acest sens.

“Ei, acolo-i Evropa… ei au bani, tehnologii!” este răspunsul-justificare a oricărui funcţionar public din Moldova cînd le este arătată o practică de politici publice din vest.

Da, europenii au şi bani şi tehnologii. Dar ei mai au şi o atitudine responsabilă, o gîndire creativă şi o dorinţă de a ajuta oamenilor.

Spre exemplu, în Tallin şi Helsinki,  aceeaşi problemă e soluţionată cu ajutorul “nanotehnologiilor” avansate de tip ketrişele de granit. Ele arată cam aşa:

Aceste rămăţiţe de la prelucrarea granitului sunt aruncare pe trotuare odată cu prima zăpadă. Ele au forme diverse şi nu permit piciorului să lunece, indiferent de tipul de încălţăminte. Primăvara, pietrişul este măturat şi strîns cu autospecialele şi este depozitat pînă la iarna următoare….

Continuare pe Blogul lui Victor Chironda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii