Atenţie la „parcările capcană” din Chişinău

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ştim cu toţii, mai ales şoferii, cum stau lucrurile cu parcările în Chişinău. Oficial, avem 270 de mii de maşini înregistrate în capitală, plus încă câteva zeci de mii cu viză de reşedinţă în raioanele ţării, dar antrenate în traficul rutier din Chişinău. Păi uite, pentru aceste trei sute şi ceva de mii, primăria municipală ne oferă doar 10 mii de locuri de parcare. Adică puţin peste 3%. Cam unde ar trebui să încapă toate aceste 300-350 de mii în capitala noastră europeană? Doar n-o să stea în aer…

Prin urmare, ne parcăm pe unde apucăm: pe trotuare, gazoane, carosabil, sub garduri, etc. Ne certăm cu primăria, cu poliţişti de patrulare, cu Centrul Unic de Monitorizare („SRL-ul lui Chiriţa”), înjurăm primarul „faptelor concrete”, plătim amenzile, ne jăluim pe reţelele sociale, contestăm amenzile în judecată, sărbătorim, după care o luăm de la capăt pe acelaşi cerc vicios.

Carul s-a mişcat un pic din loc când odată cu renovarea străzilor în proiect s-a prevăzut şi amenajarea locurilor de parcare: pe Alba Iulia, Alecu Russo, Alecsandri, etc. La fel s-a întâmplat şi pe bulevardul central Ştefan cel Mare, unde Direcţia Transport Public şi Căi de Comunicaţie a redus din trotuare în favoarea parcărilor.

Salutabilă idee, doar că mai din neatenţie şi mai cu reavoinţă autorităţile n-au instalat indicatoare care să permită parcarea în locurile deja amenajate şi nici n-au demontat indicatoarele vechi de interzicere a staţionării. Astfel, având certitudinea că parchează regulamentar (doar locurile sunt special amenajate, având toate necesare: şi porţiuni delimitate, şi marcaj, şi podişor peste bordură), şoferii fără niciun stres îşi conservă maşinile acolo. Mai ales cei care locuiesc prin preajmă. Iar într-o bună zi se trezesc cu un braţ de scrisori în poştă că tre’ să achite zeci de amenzi de vreo 20 de mii de lei pentru parcare în loc interzis.

Vorba lui Chirtoacă: „А потом доказывай, что ты не верблюд”. Că doar indicatorul de restricţie stă ca un rege la intersecţie. Şi ce dacă nu-i carosabil, şi ce dacă nu încurci nici la trafic, nici pietonilor, şi ce dacă până acum nu te-a amendat nimeni, deşi mereu o parchezi aici. Indicator de parcare este? Nu-i. Poftim amenda – получите, распишитесь.

Şi aşa cum Inspectoratul de Patrulare când aplică amenzi interpretează totul astfel încât suma spre achitare să fie cât mai mare, în loc să aplice 100-200 de lei, cum prevede legea pentru „staţionare în loc interzis”, poliţiştii iau şi-ţi trântesc 800 de lei pentru fiecare parcare pe care ţi-au fotografiat-o în acel loc, după care, ca să nu-ţi pară puţin, îţi mai adaugă încă 1000 de lei de fiecare parcare pentru neprezentarea la organul constatator conform citaţiei şi neachitarea la timp, iar dacă te-ai apucat să contestezi amenzile, îţi mai aruncă încă 1000 de lei de fiecare citaţie primită pentru „necomunicarea datelor privind identitatea persoanei căreia i-ai încredinţat autovehiculul, proprietar al căruia eşti, pentru a fi condus pe drumuri publice”.

Uite aşa. Doar n-o să se joace poliţiştii cu bănuţi, când euro mâine-poimâine iarăşi ajunge la 30 de lei, plus, mai au de întors şi miliardul. Iar în acest sens această şmecherie de a extorca bani din şoferii neatenţi s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Şi când te adresezi la primărie cu indignarea de ce au amenajat parcări, dar n-au instalat indicatoare, ştiţi ce-ţi răspund?

  1. Că cică sunt puţini specialişti în secţie care se ocupă de asemenea întrebări şi pur şi simplu n-au reuşit;
  2. Sau că au transmis deja prescripţia de instalare a indicatoarelor altei secţii, iar cei din urmă o tergiversează. Dar cînd îi întrebi pe ultimii, ăştia prima dată aud că ar trebui să primească o asemenea prescripţie;
  3. Sau îţi zic că indicatoarele vor fi instalate pe parcursul anului 2015, în mărimea bugetului alocat.

Aşa că, vrei nu vrei, bea, Grigore, agheasmă!

Mai multe detalii despre această „afacere profitabilă” le găsiţi AICI.

Distribuţi textul prietenilor, cunoscuţilor, tuturor celor cărora puteţi s-o faceţi, pentru a informa şoferii despre aceste parcări-capcane. Fiţi atenţi cum şi unde parcaţi!

Comentarii