Alegeri, Primăria Chișinău: Ce PAS va face Maia Sandu?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
maia sandu, pas, partidul actiune si solidaritate, republica moldova, chisinau 2018

Luni, printr-un gest nechibzuit, Andrei Năstase s-a aruncat în cursa electorală pentru funcția de Primar al Chișinăului. A doua zi, Vlad Plahotniuc a vociferat poziția PDM vizavi de această funcție (mult râvnită de majoritatea partidelor) – democrații au spus PAS alegerilor locale din Capitală. Astfel două poziții au devenit deja clare. Acum urmează să vedem ce va face Maia Sandu? La sigur că cetățenii sunt curioși să afle poziția PAS:

  1. va veni cu un candidat propriu?
  2. va susține pe Andrei Năstase?
  3. va ignora aceste alegeri, asemeni PDM?
  4. altă variantă… complicată decizie are de luat Maia Sandu și echipa ei.

Părerea subsemnatului este că PAS se vor simți obligați să-l susțină pe candidatul Platformei, astfel Maia Sandu întorcând datoria lui Năsatase din 2016. Înțelegem că rezulatul campaniei pentru Primăria Chișinău va influența direct mersul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Și asta face jocul politic din 2018 mult mai intrigant, dar totodată și mult mai riscant! Orice PAS greșit poate fi fatal pentru următorii 4 ani politici.

Unii s-ar putea întreba: de ce democrații se arată dezinteresați de Primăria Capitalei? Nu știm, dar putem bănui că nu este prea tentant să epuizeze resursele pentru a obține o funcție de primar, care se va termina peste un an, atunci când vor avea loc alegeri locale ordinare (2019). Și așa PDM a decis să susțină orice candidat unic al forțelor pro-europene (PAS, PDM, PPEM, PPDA și alții). Logica lui Plahontiuc pare simplă: dacă partidele de dreapta vor lupta între ele, inevitabil va câștiga candidatul PSRM. Iar asta nu e bine! De aceea, dacă dreapta nu se poate consolida în jurul unui ideal comun, trebuie să se consolideze măcar împoriva unui dușman comun. Să fie și asta imposibil?

Din păcate, am văzut că Maia Sandu și Andrei Năstase au reacționat pripit și emotiv, adică ambii au refuzat ideea unui candidat unic al partidelor pro-europene. Asta a fost voia lor! Acum, dacă cei de dreapta nu doresc să lupte împreună, vor trebui să lupte pe cont propriu. Și la final vom vedea unde vom ajunge…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii