AFACEREA PRIMĂRIA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partea I: Базар-Вокзал

Deunăzi am fost la o dezbatere tv referitoare la protestele vânzătorilor de la piața centrală.

Am zis că nu cred că primăria ar putea face ordine la această piață din 2 considerente:

  1. Pentru că nu are capacitate de administrare a orice, indiferent de domeniu. Am văzut rezultatele luptei primăriei cu gheretele, cu cazinourile, câinii vagabonzi etc. Orice ordine la noi durează între 2 săptămâni și 2 luni.
  2. Pentru că Piața Centrală este o afacere. Nu mare – foarte mare. Experți estimează cifra de afaceri zilnică de la 9 la 19 mil. lei. Pentru ușurință vom considera o cifră minimă – 10 mil. lei/zi = 300 mil. lei/ lună = 3600 mil. lei /an. Vă mai amintiți că bugetul municipal e ceva peste 2 mlrd. lei? Vedeți cine e mai mare? Și încă o nuanță, banii din piață sunt cash. În mod normal, în 300 mil. sunt 50 mil. tva și încă vreo 10 mil. impozite pe venit. Credeți că acești bani ajung cumva în bugetele de stat și municipal? Întrebați primarul. (Pentru comparație – guvernul a majorat tva la producția agricolă, căutând să acopere o gaură de vreo 100 mil. Iată că numai din piața centrală pierde 600-700 mil. Iar piețe în Chișinău sunt cca 40).

Consilierul primarului a zis în cadrul emisiunii, că situația la piață nu poate fi schimbată. Pentru că există interese.

Întrebarea este:  ale cui interese?

Îmi amintesc că acum câteva luni ascultam în direct prezentarea în Parlament a unui proiect de lege. Ministrul agriculturii cerea votul deputaților pentru construcția unei piețe angro (pe 33 ha lângă universitatea agrară). Cu toată infrastructura necesară – frigidere, căi de acces etc. Ce înseamnă o asemenea piață pentru noi? Un loc, unde fermierii din toată republica ar putea să-și vândă marfa, iar cumpărătorii, inclusiv externi, s-o cumpere. Adică – comerț civilizat. Știți cine a blocat proiectul în parlament? Fracțiunea PL. Au zis, că acolo ar exista interese…

Sigur că există! Numai că în piața angro există interesele statului, a fermierilor și ale noastre – cumpărătorilor. Ba ar mai face și o concurență pieței centrale. Ale cui interese sunt în piața centrală, directorul căreia e consilier PL-ist?

Acum stau și mă gândesc: Dacă  ministerul agriculturii ar aparține cumva PL-ului, probabil piața Angro demult era să fie construită. Se găsea și dansicons-ul…

В. КОРОЛЁВ – „Базар-вокзал”

P.S. Piața Centrală e o afacere, dar la Primărie sunt muuuuuulte…

Între timp liberalii au mai venit cu o inițiativă legislativă – schimbarea denumirii sărbătorii Limba noastră (adică nu a constituției și implicit a limbii). Desigur, pentru a restabili adevărul istoric.

Comentarii