Prin Ucraina, între limba română și moldovenească, drumuri proaste și prețuri mici

Am fost la Lvov, la meciul Germania – Portugalia. Ucrainenii s-au pregătit bine pentru Euro 2012. Stadion superb construit special pentru cel mai important eveniment sportiv organizat vreodată de Lvov. Lume amabilă, prețuri foarte mici în comparație cu Moldova. Doar drumurile deplorabile i-au dat de gol pe ucraineni.
Am plecat cu mașina, împreună cu un prieten, jurnalist. Am zis că mergem pe la Ternopol, nu pe la Cernăuți, pentru că drumul e mai scurt cu vreo 50-60 km. Frontiera am trecut-o pe la Lipcani, iar de acolo, urma un traseu nou pentru mine, dar cu incursiuni prin 2 localități cu însemnătate istorică enormă pentru tot neamul nostru: Hotin și Kameneț-Podolskii. Dar până acolo a fost șirul de sate românești (sau moldovenești), care se întind de-a lungul râului Prut imediat ce treci vama în Ucraina. Am oprit în unul dintre aceste sate și am cumpărat un kg de căpșuni. M-a costat 10 hrivne, adică 15 lei. Cam de 2 ori mai ieftine decât la Chișinău. Omuleanul de la care am luat căpșunile mi-a vorbit într-o limbă română aproape perfectă. Mi-a amintit de colegul meu Ion Strelciuc, care e și el de prin părțile Cernăuților.
Ei bine, din ce am înțeles de la acel moșneguț, degrabă în satul lor se va preda în limba română. Așa a decis Rada ucraineană (parlamentul lor). Numai că Rada a mai decis un lucru cel puțin controversat. La sud de Ucraina, în satele moldovenești din regiunea Odesa se va studia în limba moldovenească! Nici măcar ucrainenii care vorbesc limba noastră nu înțeleg cum e posibil așa ceva. Dar, las politica la o parte…
Am ocolit Hotinul fără ca să vrem. Dar n-am ratat ocazia de a opri la cetatea din Kameneț-Podolskii, construită încă din secolul XI și amplasată de-a lungul râului Smotrici. Locuri superbe, peisaje de poveste. Doar drumurile… oribile. La fel ca la noi. Plus că am mai ratat câteva intersecții, astfel încât am făcut la final în plus vreo 100 km. Dar asta nu-i strașnic într-o călătorie plină de nou.
Ce mi-a plăcut este că niciun polițist nu ne-a oprit pe drum. Și au fost destule posturi, chiar mai multe ca la noi. Probabil că au indicații să nu stopeze mașini cu numere străine. Altfel nu-mi explic de ce nu ne-au atins, pentru că în câteva rânduri, recunosc, am cam călcat prin străchini.
Înainte să ajungem la Ternopol am oprit la o terasă de pe marginea drumului ca să urmărim meciul de deschidere, Polonia – Grecia. În paralel am comandat cina. Un borș roșu ucrainesc, cartofi noi cu limbă de vită și o sticlă de apă plată. M-a costat cam 50 de lei moldovenești. După prima repriză am plecat mai departe. Eram convins că Polonia va câștiga fără probleme. Am ascultat repriza secundă la radio. A fost foarte captivant. Mă tot întrebam de ce la noi nu se mai transmite niciun meci la radio?
Pe la 21.30 am oprit la 25 km de Lvov și ne-am cazat la un hotel modest, dar foarte elegant, construit de curând în stil european, probabil special pentru turiștii care urmau să viziteze Ucraina cu ocazia europenelor. Prețul de râs: 200 de hrivne pentru o cameră de 2 persoane. Adică circa 20 de euro. Câte 10 euro de căciulă în cazul nostru. Ne-am cazat, am comandat câte o bere rece și ne-am așezat comod în fotolii să urmărim la tv meciul Rusia – Cehia.
(va urma…)

7 Comentarii


 1. Vladimir

  Avem de furca cu un imperiu moskalo/hahol,cu o armata de agenti.Care lupta cu tot cei Romanesc,in raioanele de est si Basarabia.Moldovenismul politic este arma lor.Anii 80-90,sau dat lupte grele pentru ALFABET,LIMBA,TRICOLOR.Numai ADEVARUL SI CRESDINTA n-e va salva.


 2. barcafan

  @ion: Cine esti sa etichetezi o tara drept “puturoasa” ?


 3. #Scythicus#

  @ion: Sandu Grecu a postat un articol mai mult decât decent, dar tu eşti unul din maldafanii lu Baghirov, din ăia “cu mintea genetic distrusă” ca să poţi înţelege ceva.


 4. Webber

  Bun articolul..dar e cam scurt..si pune si u mai multe poze..ms!


 5. ion

  Termina Grecule cu timpeniile tale,dute in Romania ta puturoasa si nu comenta prostii!Risti mult mai baiete…


 6. ADEVARUL ELIBEREAZA NATIUNEA

  Daca moldovenii nu ajung la concluzia ca limba lor oficiala este romana, cine altcineva sa le sugereze asta? Din nefericire, dupa atatia ani de sovietizare, radacinile s-au pierdut in negura vremurilor iar “moldovanii” cred ca au venit cu pluta pe Nistru si nu au nicio treaba cu marele neam romanesc! Cat timp poporul va fi divizat, cozile de topor vor face tot ceea ce trebuie sa ramana Moldova sub influenta rusa. Sper ca poporul, tinerii, sa constientizeze ca nu romanii sunt pericolul ci rusificarea!


 7. #Scythicus#

  “Limba moldovenească” ca limbă oficială a Republicii Moldova este o fraudă ştiinţifică şi lingivistică.

  Se încalcă nu doar adevărul istoric şi lingvistic dar şi dreptul de proprietate intelectuală şi patrimoniul cultural-istoric al poporului român. Limba oficială în Republica Moldova nu este o variantă a limbii române, ci este chiar LIMBA ROMÂNĂ LITERARĂ, după standardul Academiei Române, rodul a două secole de standardizare, şlefuire, îmbogăţire, a unei literaturi foarte bogate, la care au contribuit egal şi moldoveni, munteni, ardeleni, şi care toţi i-au spus LIMBA ROMÂNĂ şi s-au considerat ROMÂNI, la fel ca şi strămoşii lor.

  Dacă poţi să-i spui “limbă moldovenească” graiului oral cu accent moldovenesc (deşi în Basarabia bate şi spre rusesc) şi care foloseşte fonetism şi regionalisme moldoveneşti (deşi în Basarabia e “îmbogăţit” mai mult cu rusisme), NU AI VOIE să “botezi” limba literară română şi să-i zici “moldovenească”, mai ales că Basarabia are prea puţin merit din păcate la formarea standardului literar al limbii române. Este pur şi simplu un furt intelectual, o impostură, o fraudă.

  A existat o “limbă moldovenească” schimonosită, inventată în RASSMoldovenească, dar până şi sovieticii au trebuit să renunţe la ea din motive practice, fiind un construct artificial, chinuit şi penibil, drept care sovieticii au trecut la standardul literar al limbii române, păstrând doar grafia chirilică ca singur element de diferenţiere.

  Cu privire la Ucraina situaţia este cu atât mai absurdă, mă întreb după ce programă se va preda “limba moldovenească”, că până şi în Republica Moldova se predă limba şi literatura română în şcoli, nu “moldoveneasca”.

  Şi apoi pe ce criterii îi împarţi pe cei din Regiunea Cernăuţi? Cei din Herţa sau Holboca vorbesc româna, cei din Noua Suliţă “moldoveneasca”. Adică herţanii şi bucovinenii n-ar fii moldoveni, doar basarabenii? Iar doar basarabenii ar fii moldoveni, dar nu şi români. De ce nu vorbesc “basarabeana”? Iar ceilalţi “herţana” şi “bucovineana”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>