Un popor îngenunchiat de istorie

Un articol tangențial cu festivalul etniilor de astăzi

Istoria a călcat prea des pe deminitatea acestui neam. Ni s-a băgat  pe gît culturi străine în detrimentul culturii noastre autohtone. Din ambiția și orgoliul marilor puteri cu ce ne-am ales?

Astăzi tema trecutului nu e un moment de glorie ca la alte popoare, ci o temă de conflict fără capăt, prezentul mai că trece pe alături, iar viitorul e incert. Am pierdut conștiința de neam, valorile trecutului sau transformat în nonvalori, iar construcția statală pe care am pornito acum 21 de ani e șubredă. De un stat național nu poate fi vorba.

Din teritoriul care ne aparține pe drept ne-am ales cu o bucată de pămînt fără ieșire la mare, departe de munte. Aceasta se numește drept internațional public, drept pentru cine?, de către cine? cum și de ce? Dar și această bucată de pămînt recunosctă internațional e fisurată politic – o țară mică cu două conduceri, una la Chișinău, alta la Tiraspol.

Ni se impune vasăzică condiția de stat polietnic!, (pe cînd recensămîntul din 2004 arată clar că peste 70 % se autopercep ca moldoveni). Dar oare aceste minorități conlocuitoare au fost dintodeauna pe aceste locuri sau au fost aduși în diferite scopuri printre care și deznaționalizarea (nu acuz concetățeni, sînt indignat de guvernările mai vechi și mai noi). Dublul standart lingvistic e un “merit” al clasei politice. Teoria democrația spune că puterea aparține majorității cu respectarea interselor și drepturilor minorităților și nu invers. Moldovenii au know-how-ul lor, găgăuzii conservîndu-se la sud în “raionul” lor mai presus de toate, rușii din transnistria (și nu numai) privesc la noi ca la niște utopiști ce credem în povestea integrității. Însăși cei care se dau mari patrioți scandează în gura mare într-o limbă care ne este improprie, începînd din Parlament (peștele de la cap se strică) și pînă la ultimul cetățean de rînd. Ei asta-i cultură? Să mai zică cineva că nu stîrpim conștient valorile neamului în condiții de libertate.

Sîntem condamnați la conflict pe termen lung. În schimb avem condiții prielnice în care înflorește corupția, un mod de viață ce îmbină luxul cu mizeria, o țară-n care se produce mai multă politică decît e capabil să consume poporul. Pesimism curat, cine sînt cei care pot schimba această paradigmă?

P.S. Cu greu rațiunea poate domina emoțiile…

Konstantin Bîrca

Konstantin Bîrca

Nascut pe 27 august 1991, Costesti, Ialoveni __________________________________________________________________________ Licentiat in Stiinte Politice (USM, 2013) __________________________________________________________________________ pregatire...

Ultimele articole

38 Comentarii


 1. xyz

  @ vasile roibu,
  Totusi stimate domn, nu considerati ca falositi cam cu prea multa usurinta termeni precum “spam”, pentru textele care nu va convin, “puscarie” sau “tradare” pentru actiunile care nu va convin? Pretindeti ca traiti intr-o tara democratica. In acest caz stiti prea bine ca, in tarile UE, de exemplu, “tradarea”, termen care tine de justitia regimurilor totalitare si fundamentaliste, a fost inlocuit cu sintagma “actiuni ostile indreptate impotriva statului” si se pedepseste cel mult cu expulzarea si asta numai in cazurile extrem de grave, chiar si pentru cetatenii autohtoni ( vezi cazul Daniel Cohn Bendit, actualmente cetatean german si europarlamentar ecologist, expulzat pentru tulburarile din Franta, care au dus la caderea generalului de Gaulle, desi era cetatean francez ) sau cu amenda penala. Se pare totusi ca vechile deprinderi comunistoide intra in fondul aperceptiv si genereaza reactii pe masura.
  Pe vremea lui Ceausescu, la un moment dat, probabil din lipsa de comenzi sau poate pentru diversificarea activitatii, fabrica de armament de infanterie de la Cugir a scos pe piata biciclete si masini de cusut. Un banc din vremea aceea spunea ca “se straduiesc bietii angajati de la Cugir sa-si faca meseria, dar bicicletele si masinile de cusut tot a mitraliera seamana”.
  Cam asa stau lucrurile si cu convingerile dumneavoastra democratice. Va straduiti din rasputeri sa ne convingeti ca sunteti un democrat autentic dar tot a comunism si dictatura seamana tot ceea ce afirmati. Grea boala sovietele astea! Lasa sechele, precum poliomelita…


 2. xyz

  @ Florin,
  “Ieri in jurul orelor 20:00 Vama Leuseni a fost trecuta de 20 de autocare cu jandarmi romani imbracati in civil, cu armamentul din dotare.”
  Asa zisa ta informatie este de fapt o provocare. Desi apartin de Ministerul Administratiei si Internelor, trupele de jandarmi din Romania sunt forte militare si se afla sub comanda NATO. Este inca o incercare penibila, tipic sovieto-basarabeana, de a implica Romania, a nu stiu cata oara, in evenimentele interne ale Republicii Moldova. Cei care au pus la cale aceasta diversiune infantila uita ca istoria a evoluat, ca ceea ce altadata punea Romania intr-o situatie periculoasa, astazi nu mai este posibil, pentru ca teritoriul national romanesc se afla sub protectie NATO si, conform articolului 5 al Tratatului NATO, un atac impotriva statului roman inseamna un atac impotriva Aliantei Atlanticului de Nord, in intregul ei.
  Participarea unor cetateni romani, pe cont propriu, fapt care s-a mai intamplat si cu alte ocazii, la Marsul Unirii, este insa foarte posibila. Dar asta nu are nici o legatura cu statul roman. De alt fel si statul moldovean si-a declinat orice participare la evenimente. Asta nu inseamna ca, daca Marsul Unirii va inregistra o participare masiva si va fi un succes, autoritatile moldovene, cele romanesti si marile cancelarii ale lumii nu vor trebui sa ia act de doleantele majoritatii populatiei moldovenesti.


 3. oleg (balti)

  Cetateni ai Republicii Moldova, ginditi-va la binele si la viitorul copiilor vostri! Acestia nu pot avea un viitor prosper si o educatie in spiritul democratiei si al civilizatiei decat in cadrul Romaniei si implicit al Uniunii Europene! Veniti la mars in numar cit mai mare si cereti Unirea cu Romania! In cele din urma , politicienii de la Chisinau , care tin cu dintii de functii in folosul personal, vor ceda!


 4. Plasinti

  @Claudiu:

  “Sa-ti aduci aminte berbecule de palma jandarmului roman…”

  In sfirsit ai recunoscut:))))))

  Amintesti mine palma:)))….


 5. Claudiu

  @roman: Sa-ti aduci aminte berbecule de palma jandarmului roman la fel ca bunelul tau care la scoala interbelica nu vrea sa invete romaneste.


 6. Plasinti

  @STEFANITA:

  Citesti 30

  :) )))))))))))))))не испытывайте отца своего….вы намного глупее :) ))))))…вас даже рядом быть не может:))))))…


 7. STEFANITA

  @roman:

  Zici, fara sa stii ce zici, ca :
  ” moldoveneasca se numeste limba in care vorbea si Stefan ce Mare cind rominiea nici nu era”.

  Chiar asa?

  Tu inca nu ai aflat ca însuşi ţarul Rusiei, Ivan al III-lea, îl numea pe Ştefan cel Mare – „Ştefan, volohul” şi pe fiica acestuia – „ “Olena”(Elena), voloşanca”.

  Nu stiai ca starinii ii numeau pe români “volohi”, vlahi”, valahi”,”olahi”, “wlochy”?

  Inca nu ai aflat ca prima carte tipărită în Moldova, cunoscută nouă cu denumirea de „Cazania lui Varlaam”, se numea „Carte românească de învăţătură…”, tălmăcită „din limba slavonească pre limba românească…”?

  În prefaţa acestei cărţi însuşi domnitorul Moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu, se adresa astfel: „Cuvînt împreună către toată seminţenia românească… Vasile voevod…, domn a toată Ţara Moldovei, dar şi milă şi pace şi spăşenie a toată seminţia românească pretutinderea ce se află pravoslavnici întraceastă limbă…”.

  Daca te-ai fi obosit sa citesti ce spunea cronicarul moldovean Miron Costin în „Cronica Ţărilor Moldovei şi Munteniei” (Cronica polonă) ai fi aflat urmatoarele :
  „…Ca şi noi ( moldovenii), şi muntenii se numesc români, ceea ce este acelaşi lucru ca romani. Şi dintre ei sunt mulţi în ţara Transilvaniei şi peste tot ţinutul Maramureşului şi al Oltului în munte…” Şi mai departe: „…Numele cel mai adevărat, de la primul descălecat prin Traian este român sau romanus, care nume acest popor l-a păstrat întotdeauna între dînşii…pînă astăzi, acelaşi nume este dat îndeobşte şi muntenilor, şi moldovenilor, şi celor ce locuiesc în ţara Transilvaniei.

  Român este un nume schimbat în curgerea anilor din roman şi astfel, cînd întrebi pe cineva dacă ştie moldoveneşte, spun: ştie româneşte?… Un alt nume ei înşişi nu au primit între dînşii niciodată”, “…şi ţărâi noastre, Moldovei, şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ.”

  Un alt cronicar, Grigore Ureche, încă şi mai înainte (în 1647), în „Letopiseţul Ţării Moldovei” scria: „Rumânii, cîţi se află lăcuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoroşu de la un loc sunt cu moldovenii şi toţi de la Rîm se trag…”.

  Daca tot nu ai priceput, sau daca nu vrei sa pricepi, ca limba pe care o vorbim si eu si tu,este LIMBA ROMANA,eu sunt dispus sa te ajut in continuare sa intelegi ca spui prostii…
  Asta ar face-o orice crestin, cu nesfarsita mila fata de cei care nu-si mai stiu radacinile …


 8. STEFANITA

  @Plasinti:

  Tot nu ne spui in ce limba ai scris gogomaniile,pe care le reproduc in cele ce urmeaza?

  - “Ruminule ai avut noroc, ca noi moldovenii nu ne putem dezbaera de tradatorii nostri,cei care vo ajiutat:)))).”

  - “Daca comentez ceva inseamna ca dupa logica rumineasca folosita de dumitale”…

  - “Mai mult nu analizez fiindca crapa pi la toati marginili…sel putin nu amu si nu aisi”

  - ” ghindes diferit de dumneavoastra”.

  Tu chiar “ghindesti” Placintelule?

  Cum zici “dumitale” ca se numeste limba in care “ghindesti” si scrii tu?

  Are un nume ? Care este acela?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>