Independenţa Republicii Moldova: de la proclamare la devenire

Stimaţi prieteni,

Pentru noi, românii basarabeni (moldovenii) astăzi, 27 august, este o mare sărbătoare, este ziua, când s-a destrămat un mare imperiu, supranumit „imperiul răului”, iar fosta RSS Moldova şi-a proclamat Independenţa de Stat.

Sincere felicitări!

Realităţile nu întotdeauna coincid cu aşteptările. Ar fi incorect, dacă nu am recunoaşte aspectele pozitive ale Independenţei. URSS a fost un stat închis, o puşcărie a popoarelor. În URSS, de exemplu, nu erau medicamente necesare vindecării bolilor sau salvării vieţii oamenilor. În Occident erau, dar nu puteai avea acces la ele. Având bani, neavând acces la medicamente, lumea murea cu zile. Fabrica de încălţăminte „Zorile” avea două feluri de producţie: una pentru export, cealaltă – pentru consum intern, adică pentru noi, muritorii de rând. Amintiţi-vă (cei care au apucat URSS-ul) ce încălţăminte aveam: cizme din pânză impermeabilă (chirză), te rodeau, de-ţi săreau ochii din cap. Îmbrăcăminte: sacourile aveau o mâneca mai lungă decât alta sau bumbii, diferiţi, erau cusuţi anapoda. Exemplele pot continua…

Bineînţeles, pe calea afirmării sale ca stat independent, Statul Republica Moldova a comis gafe monumentale. Este vorba de CSI: am intrat într-o organizaţie economică, dar decedată de la întemeiere; de atunci până astăzi stăm cu „mortul” în casă. Nu am fost capabili să lichidăm cu tenacitate segmentul separatist; astăzi şi de azi încolo va fi tot mai greu să ne reîntregim patria iubită. Timp de 21 de ani nu am fost capabili să găsim limbă comună cu grupurile etnice din Republica Moldova, să formăm acolo puncte de sprijin. Departamentul pentru minorităţi naţionale n-a făcut nimic pentru a cultiva la etnicii minoritari limba română, istoria românilor, nu a organizat pentru ei cursurile respective, nu a organizat excursii în România etc., etc. Respectivul departament s-a transformat într-o oază de rezistenţă antistatală, anti-moldovenească, adică – anti-românească. Chiar câteva zile în urmă, la 24 august, Departamentul a organizat manifestări consacrate „eliberării” Moldovei de sub ocupaţia româno-fascistă. Doamna şefă, da dumneata ai coordonat activitatea dată cu primul ministru sau cineva din locţiitorii lui? Ori fiecare îşi face de cap cum vrea? Pe banii noştri, ai contribuabililor. Majoritar români (unii îşi zic „moldoveni”).

În actuala RM mai există încă o sectă mică, agresivă, pe cale de dispariţie. Este vorba de moldoveniştii primitivi, de peşteră. Cu disperarea unor fanaţi, aceşti sectanţi continuă să promoveze identitatea impusă de stalinişti, străină identităţii fireşti, pe care ne-a dat-o Dumnezeu (identitatea românească); ei continuă  să creadă că există „popor moldovenesc”, limbă „moldovenească”, cultură „moldovenească”.

Stimaţi prieteni,

Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova, cu susţinerea Direcţiei Cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, va organiza pe data de 28 august, în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu” o Masă rotundă cu genericul:

INDEPENDENTA REPUBLICII MOLDOVA: DE LA PROCLAMARE LA DEVENIRE

PROGRAMUL MESEI ROTUNDE:

15.00-15.20 Deschiderea Mesei rotunde

Cuvânt de deschidere:

 • Dorin CHIRTOACĂ, primar general al Municipiului Chişinău
 • Igor ȘAROV, dr., conf. univ., decanul Facultății de Istorie și Filozofie, USM

Partea I:

15.20-16.45 – Comunicări

Moderator:

prof., dr. hab. Anatol Petrencu, preşedinte INIS „ProMemoria”

ü  Politica sovietică neo-imperială şi Mişcarea de eliberare a românilor basarabeni – Ion VARTA, dr. conf., Director al Serviciului de Stat de Arhivă;

ü  Rolul scriitorilor în realizarea Independenţei de Stat a Republicii Moldova – Vladimir BEŞLEAGĂ, scriitor;

ü  Omul dăinuieşte prin faptele sale… – Ion COSTAŞ, gen. de div. (r), ex-ministrul de Interne şi al Apărării;

ü  Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova în viziunea deputaţilor comunişti – Anton MORARU, dr hab., prof., INIS „ProMemoria”;

ü  Republica Moldova: evoluţii economice şi sociale – Veaceslav AFANASIEV, academician, Academia de Ştiinţe a Moldovei

Discuții.

Partea a II-a:

16.45-17.15 Lansarea volumului

200 de ani din istoria românilor dintre Prut şi Nistru. 1812-2012, Chişinău, Editura Litera, 2012.

Începutul – 15:00

Să auzim doar de bine!

Prof. univ., dr. hab., Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL

27 august 2012

Cuvinte cheie: independenţa RM, progres, probleme

152 Comentarii


 1. STEFANITA

  @dislexicului vasile roibu:

  Astazi, 31 august,in R.Moldova este Sarbatoarea LIMBII ROMANE.
  Marele poet român basarabean Alexei Mateevici,zamislea la 17 iulie 1917,cea mai frumoasa oda inchinata limbii române, poezia “Limba noastra”, devenita peste ani,Imnul de Stat al R.Moldova.

  Tot in 1917 Alexei Mateevici spunea, pe intelesul vostru, al mankurtilor, ca :

  ” Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului, aşezat prin România, Bucovina și Transilvania.

  Fraţii noştri din Bucovina, Transilvania și Macedonia nu se numesc după locurile unde trăiesc, ci-şi spun români. Aşa trebuie să facem și noi! N-avem două limbi si două literaturi, ci numai una, aceeaşi cu cea de peste Prut.

  Trebuie să ştim că suntem români… Aceasta trebuie să le-o spunem şi copiilor şi tuturor celor neluminaţi…”Aceasta să se stie din capul locului, ca să nu mai vorbim degeaba…
  Noi trebuie să ajungem de la limba noastră proastă de astăzi numaidecat la limba literară românească.Ei bine, dacă aţi luat asupra d-voastră sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa daţi poporului idei adevarate, căci altfel intreg invătămîntul e fără rost.
  (Din cuvîntarea rostită la primul Congres al învăţătorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).”

  Intrebare:

  Cum iti explici, roibule,ca marele poet basarabean Alexei Mateevici, autorul versurilor Imnului de Stat al R.Moldova, stia ca moldovenii sunt români si ca vorbesc limba româna,dar tu inca nu ai aflat ?

  O fi vinovata boala psihica de care suferi, sau sa punem refuzul tau incapatanat de a recunoaste numele poporului si a limbii bastinasilor R. Moldova,pe seama faptului ca tu nu esti moldovean ?

  Inchei amintindu-ti urmatoarele imagini:

  http://www.youtube.com/watch?v=_BSfmhLOxO0&feature=player_embedded


 2. vasile roibu

  @lvl100: “Doar am observat marimea vocabularului specific si usurinta cu care o faci.”
  - ce sa-i faci…deprinderi rominesti…din acest pct de vedere cred ca poti sa zici ca m-am rominizat

  “Cui mai exact ii spui tu asta, ca n-am vazut pe nimeni sa sustina asa ceva, ca termenul de mai sus a aparut strict in epoca sovietica”
  - esti probabil nou pe-aici…mai toti zic ca atat limba cat si natia moldoveneasca e “nashita” de tatuca. Cand eu le arat ca “limba moldoveneasca” e mult mai veche si eu am dreptul s-o numesc asa cum o faceau stramosii mei, atunci toata armata de postaci de meserie sare in aer :-D face ca toti dracii cum poti lua xemplu de la don-shoara stefania de deasupra ta.

  “Tot ce s-a sustinut e ca Stalin i-a dat o dimensiune etnica,oarecum diferita si opozabila romanismului. Fenomen care nu existase pana atunci, auto-identificarea
  fiind clasic una duala ( moldoveneasca dupa numele statului , romana dupa sentimentul de apartenenta la un spatiu cultural neintrerupt de granite politice)”
  - fals, autoidentificarea moldovenilor de dinaintea momentului 1859 este cunoscuta si istoricilor romini, unul dintre ei fiind Lucian Boia, din care citez: “Nicăieri în Europa, pînă în jurul anului 1800, nu s-au decupat graniţele, nici măcar ca proiect ideal, potrivit etniei şi limbii vorbite. Moldovenii ştiau prea bine că vorbesc cam la fel cu muntenii şi se simţeau apropiaţi în multe privinţe de ţara vecină, ceea ce însă nu i-a împiedicat să-şi spună, timp de secole, moldoveni şi nu români (cum continuă să-şi spună şi astăzi românii din Basarabia). Termenul generic roman cunoaşte o afirmare progresivă în prima jumătate a secolului al XlX-lea, dar pînă dincolo de mijlocul acestui veac nu reuşeşte să treacă pe un plan secundar apelativul moldovean”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>