De ce sunt împotriva interzicerii negării crimelor regimului comunist?

Desigur, orice om cu scaun la cap are datoria morală de a condamna crimele unui regim sângeros, indiferent de ideologia oficială de care s-au condus reprezentanţii acestuia. Dar în acelaşi timp, nu pot înţelege mania de a întări acest lucru la nivel legislativ. Vorbesc despre proiectul PL prin care se intenţionează pedepsirea celor care vor nega crimele regimului sovietic. Experienţa statelor europene demonstrează că astfel de iniţiative  nu duc la nimic în afară de instituirea unui monopol ideologic şi a unei poliţiei a gândirii, limitarea dreptului la libera exprimare prin interzicerea tratării critice a unor aspecte din istoria modernă şi contemporană.

Astfel de atitudini erau justificate în perioada postbelică, când mai erau vii traumele războiului, iar unele stereotipurile erau folosite în calitate de armă politică şi ideologică. La o distanţă de 60-70, e tot mai greu să înţeleg încercările de a pune în discuţii astfel de lucruri în spaţiul politic – pe când acestea trebuie să consume exclusiv în mediul academic, fără o imixtiune a politicului. Politizarea unor astfel de probleme nu face decât să compromită însăşi ideea condamnării morale a regimurilor care sunt considerate „criminale”.

La o distanţă de câteva decenii bune, ar fi infantil să mai punem ştampila „interzis” pe unele idei politice. Ar fi timpul ca „Mein Kampf” a lui Adolf Hitler şi „Doctrina Fascistă” să fie studiate cu creionul pe băncile şcolii, alături de „Das Kapital” a lui Karl Marx sau operele politice a lui Lenin, Stalin, Troţki şi mulţi alţi autori de dreapta şi de stânga, fără niciun fel de comentarii părtinitoare, evidenţiindu-se părţile pozitive şi negative.

Astăzi, toţi aceşti autori sunt aruncaţi nemeritat în zona „tabu”, iar definiţiile curentelor lor ideologice descrise în manualele şi lucrările de specialitate şochează dese ori printr-o abordare megaprimitivă. Orice om care se consideră inteligent trebuie să cunoască şi să înţeleagă ce reprezintă comunismul, fascismul şi nazismul în calitate lor de teorii politice, sociale şi economice, nu să consume etichete şi stereotipuri false generate de nişte traume psihologice şi insatisfacţii psihanalitice.

Iată de ce, în principiu, sunt împotriva interzicerii oricăror simboluri politice, indiferent de radicalismul pe care îl exprimă, fie ele de extrema dreaptă sau stânga. La urma urmei, în cazul în care ar fi voia istoriei să-şi repete scenariile sângeroase, mintea omenească are destulă perversitate pentru a născoci noi ideologii şi simboluri, care nu cad sub incidenţa interdicţiilor existente. E naiv cel care crede că va evita înfăptuirea unor crime arzând pe rug pe cei care au „idei şi opinii interzise”. Să nu uităm că răul, de cele mai dese ori, răsare de acolo de unde ne aşteptăm cel mai puţin, oricât nu ne-am păzi.

SP: Aceste lucruri oricum se vor rezolva cu timpul, generaţiile care vin oricum vor gândi în alţi termeni, în care  Hitler va fi tratat la egal cu Napoleon şi Mohamed al doilea.

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole

27 Comentarii


 1. Mitru

  Anunt Important:
  –––––––––-
  Duminica, 22 iulie 2012,la Cahul,
  ––––––––––––––
  “Consiliul Unirii”, “Actiunea 2012″
  si “Forul Democrat al Românilor din RM”

  vor organiza un traditional

  MARŞ al Re-Unirii noastre cu România!
  –––––––––––––––
  Veniti cu totii de la mic la mare,
  cu tricolore si cu cântece patriotice !
  Veniti cu rudele, vecinii, prietenii, musafirii
  si cu toata lumea cea buna si vrednica.
  Daca le aveti, imbracati costumele nationale !

  TIMPUL SE GRABESTE SI NU MAI ASTEAPTA !
  Ridica-te Ioane, ridica-te Marie !


 2. Alexandru Filimon

  @Igor Turcan:

  Noá? Ajuns-ai la șcólă xenofobule și semianalfabatule (ești xenofob pentru desele remarci ale tale de tipul ăsta: … “ş o categorie tîmpită de ţgani din care faci parte.”… iar semianalfabet pentru modul înfiorător în care scrii :lol: )?


 3. Alexandru-Arthur Filimon Alexandru Filimon

  @Igor Turcan:
  Eşti şi xenofob+fascist pe deasupra. Ai ceva cu ţiganii? În al doilea rând, nu sunt ţigan şi nu sunt nici bou. În al treilea rând, sunt normal. În al patrulea rând, numele meu este Filimon. Nu ştiu cine este Filea, o fi tată-to, nu mă interesează, apelează-l pe el aşa, nu pe mine. Bine? Ai-nţeles? Ai un comportamnt de golănaş cu brand.

  Voxpublika, autor

  Va rog moderati utilizatorul Igor Turcan pentru xenofobie, reproduc din comentariul sau de mai sus:

  … “ş o categorie tîmpită de ţgani din care faci parte.”…

  Mulţumesc anticipat

  @Igor Turcan:
  Acum trecem la ora de română şi-am să-ţi demonstrez cât de semianalfabet eşti…
  Vai! Dar tu stai prost cu scrierea… Doamne fereşşşte…

  Igor Turcan: “cît”, corect: cât;
  Igor Turcan: “cînd”, corect: când;
  Igor Turcan: “tîmpită”, corect: tâmpită;
  Igor Turcan: “vindecăte mai întîi”, corect: vindecă-te mai întâi;
  Igor Turcan: “învaţăte”, corect: învaţă-te sau: să înveţi a;
  Igor Turcan: “Mie greu săţi”, corect: îmi e greu să-ţi sau Mi-e greu să-ţi;
  Igor Turcan: “curînd”, corect: curând;
  Igor Turcan: “mă !”, mă! (nu laşi pauză înainte de semnul exclamării);
  Igor Turcan: “comenta !”, corect: comenta! (nu laşi pauză înainte de semnul exclamării).

  Deci? Fuguţa la şcoală (nu uita gustarea pentru pauza mare). Comunică cu alţii de nielul tău şi după ce termini şcoala revin-o aici. SUCCES! Eşti înfiotător de agresiv, necrescut şi făr’de şcoală… Cum ai primit diplomele? Au dat ai tăi şpagă? :lol:


 4. Igor Turcan

  @Alexandru Filimon: Filea credeam că te-ai vindecat măcar cît de puțin, dar văd că situația ta este mult mai gravă. Sunt sigur că nu ai nevoe de prezența mea ci de un alt medic mai bun care ar mai face ceva pentru a te ajuta. Ești aiurit de mania urmăririi de Pascaru, ți se înroșesc ochii ca la bou cînd vezi culoare roșie și auzi de moldovean sau moldovenește. Mă ..ule, faci de rușine tot neamul românesc , pentru că printre oamenii normali ce se numesc români în Ro există și o categorie tîmpită de țigani din care faci parte. Nu mai scrie mă ! Nu mai comenta ! pentru că nu ai ce – vindecăte mai întîi, învațăte a vorbi, a asculta, a respecta și apoi apari. Mie greu săți mai scriu, sper medicul să te ajute cît mai curînd, din maimuță măcar să te învețe ceva. Succese !!!


 5. cris

  @adevar si natiune: Fara a dori sa ironizez pe cineva din Moldova de est constat ca acestia sunt in mare majoritate si antifasisti iar in acelasi timp au ceva si cu evreii care au fost masacrati.
  Intrebarea ar fi:ce pozitie au fata de terminatorii de la kremlin?
  Nu astept un raspuns…..


 6. Alexandru-Arthur Filimon Alexandru Filimon

  @Igor Turcanu

  “a apărut și educatul Filimon de la casa de nebuni și după cîte văd se simte”…

  “Educatule”… “si” înseamnă a 7 a nota (do, re, mi, fa, sol, la, si… etc.). Se scrie corect: “şi”. Apoi… “cite”, “cit”… înseamnă un semn făcut de cineva. În plus când începi o propoziţie “educatule”, o-ncepi cu literă mare adică nu “a apărut…” ci: “A apărut…” Nu ştiai? Ia fuguţa înapoi la şcoală “educatule”! :lol: Eu te diagnostighez pe bună dreptate de acum nu nebun ci semianalfabet precum idolul tău Pascaru. :lol:
  Măi, să nu-ţi cunoşti limba neamului… de fapt neamul tău cred că e Rusia… de unde să ai tu windows cu română ori cu diacritice… :lo: Sucuces la şcoală!


 7. Alexandru-Arthur Filimon Alexandru Filimon

  @Igor Turcanu

  Cam multi jignesti pepecedistule. Aici te-as da in judecata. Pentru cultura si informarea ta slaba anonimule, te anunt ca nu sunt nebun, ai grija la cum comunici necrescutule. Ca sa dovedesti ce-ai scris vino in frumosul Cluj-Napoca, la mine-n Ardeal si dovedeste. Dar sa vii, nu sa grohai pe aici secere si ciocane voroniene ascuns in anonimat. Ai inteles fara dictionarul romano-bouldován al cretinului Stati, idolul tau?
  Da, indivizi romanofobi si semianalfabeti precum Pascaru, sfantul tau (pot argumenta ca e semianalfabet si romanofob) trebuie mentionati cat de des.

  Retine deci, vino sa faci un consult, te astept abia dupa ce ai fost aici latra golnasule (dupa atitudinea ta de aici doar golanas ai putea fi, un primitiv, bine spunea Baghirov…).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>