CHIŞINĂUL între Trecut şi Prezent…

Chişinăul – inima Ţărişoarei Moldova.

Chişinăul – centrul cultural şi istoric al Republicii noastre.

Chişinăul – oraşul meu, oraşul oamenilor buni în care vreau să trăiesc, să muncesc, sa-mi cresc viitorii copii şi să-mi petrec tot restul vieţii.

Cum a fost pe timpuri şi cum arată în prezent Chişinăul nostru?!

La mijlocul anilor ’80, în central oraşului, pe locul prezentei pieţi de flori erau amplasate mai multe carusele pentru copii.

În 1986, anul naşterii mele, aceste carusele au fost demontate, iar în faţa Catedralei Nașterea Domnului ( ridicată în 1836 după proiectul arhitectului Avraam Melnikov), a fost instalat un havuz cu 3 nivele şi iluminare. Acum, doar pot să-mi imaginez ce frumuseţe era la catedrală în serile de vară…

Mai tîrziu, între anii 1988-1989, respectivul havuz a fost demontat, uletior în faţa catedralei fiind construită o Clopotniţă.

Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, a fost construită după planul lui Ozmidov, în anii 1816–1817, arhitectul și inginerul cadastral al Basarabiei în acei ani.

În 1885, aici a fost montat monumentul lui Aleksandr Pușkin.

În 1928 a fost montat monumentul lui Ștefan cel Mare. În 1958 a fost amenajată Aleea Clasicilor cu 12 busturi ale clasicilor literaturii române, cărora în anii 1990 li s-au alăturat busturi ale unor mari literați români din secolul al XX-lea.

Parcul “Valea Morilor”, care pe timpuri era supranumit – Центральный Парк Культуры и Отдыха имени Ленинского комсомола (КПКиО).

În lacul Valea Morilor existau 2 specii de peşti, carp şi caras, totodată pe suprafaţa acestuia puteau fi urmărite şi nişte lebede graţioase.

În parc, era amplasat Teatru de Vară (5 mii de locuri), cinematograf de zi, orăşel pentru copii, plajă şi o staţie pentru bărci. Totodată, pentru tineri au fost instalate 2 ringuri de dansuri.
În acea perioadă parcul era de o frumuseţe nemaipomenită, fiind foarte îngrijit.

Privind aceste imagini frumoase, îmi schiţez în conştiinţă un oraşel foarte frumos, un orăşel verde, cu o multitudine de flori, havuzuri, spaţii pentru copii şi tineri, spaţii de odihnă pentru toată lumea.

Regretabil este faptul că, în prezent oraşul nostru nu mai este îngrijit astfel precum o necesită…iar, în locul unor spaţii verzi, spaţii de odihnă pentru copii şi adulţi, se construiesc tot mai multe Mall-ri…păcat!

46 Comentarii


 1. Kazaciok

  @Alexandru Filimon: Videoclipul cu Cluj-Napoca este foarte frumos. Un singur lucru imi pare rau ca nu e al vostru acest oras,adica nu e a romanilor ardeleni. Acest oras este un oras austro-ungaric, construit de unguri si austrieci care nici nu permiteau ardelenilor romani sa intre si sa faca ce vor ei pe acolo.Imi pare rau ,imi demonstrezi un oras furat de la unguri si te lauzi inca .


 2. Kazaciok

  @Irina Burac: Nici eu nu recunosc Transnistria ca stat, am spus mai sus ca ea face parte din RM chiar daca istoric aceasta regiune a apartinut Rusiei . Stiu ca acolo 1/3 din populatie sint moldoveni care nu vreau sa auda de reunirea cu R.Moldova atita timp chit in aceasta tara vor bintui idei unioniste.
  Sint sigur ca daca R.Moldova ar spune un decis NU unirii cu Romania ,ar interzice orice manifestatie si mars pro unire si ar inchide pressa unionista atunci transnistrenii(rusii,ucrainenii si moldovenii) vor decide singuri sa se realipeasca intr-o tara unica si indivizibila.


 3. Irina Burac

  @Kazaciok: Referitor la ”Transnistria” – Republica improvizata, pe care eu nu o recunosc categoric, nu ai dreptate, pentru ca acolo locuiesc multi moldoveni, inclusiv si eu, m-am nascut si am locuit pina la absolvirea liceului in orasul Tighina (Bender)si sunt bine, merci. Pacat ca ne-au ocupat scoala prin ’94 fortele rusesti, dar administratia scolii a rezistat si am continuat studiile in orasul natal….iata asa.


 4. Irina Burac

  @Kazaciok: Merci pentru video-excursie)) Totusi era foarte frumos Parcul Valea Morilor cindva…


 5. Irina Burac

  @Alexandru Filimon: Merci mult pentru imagini frumoase!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>