Trilaterala Candu-Filip-Dodon: discutii fara rezultate sau un rau necesar guvernarii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aparent totul e clar. Dodon stie ce vor Filip si Candu, iar cei doi cunosc planurile lui Dodon si Putin. Deci, nu exista nici un sens ca sa se intalneasca impreuna la aceeasi masa. Sau poate exista? Cu interese contradictorii, totusi cei trei conduc aceeasi tara si actioneaza conform aceleasi Constitutii. Cu alte cuvinte, functiile pe care le detin fiecare ii obliga sa interactioneze politic.

Ieri s-a facut un prim pas spre dialog? Premierul, seful statului si presedintele parlamentului au organizat o intalnire comuna. Oficial, in incinta resedintei de stat, ziua – nu noaptea, pe ascuns in localuri private, cum se practica pe vremea AIE-urilor defuncte. Placut sau neplacut, dar intre autoritatile publice centrale trebuie sa existe un dialog permanent. In lipsa dialogului se poate ajunge la mari neintelegeri, iar in final vor avea de suferit tot cetatenii.

Dodon este clar orientat spre Rusia. Candu si Filip sunt convinsi sa urmeze agenda implimentarii Acordului de asociere la UE. Evident ca nimeni nu e gata sa cedeze. Partea care va ceda se va discredita in fata propriilor sustinatori si a intregului electorat. Atunci ce-i de facut: pace sau razboi?

Democratii vor pace politica, socialistii vor razboi si haos. PDM incearca pe toate caile sa mentina atmosfera de stabilitate instaurata in 2016, PSRM vrea sa tulbure apele. Stabilitatea guvernarii este prin definitie contrar intereselor partidelor de opozitie, nu in zadar Platforma DA promoveaza mesaje similare cu Renato Usatii si alti opozanti a lui Plahotniuc. Socialistii insista pe alegeri anticipate, democratii – pe continuarea reformelor.

Poporul cu siguranta este obosit de alegeri, pentru ca in 2014 am avut alegeri parlamentare, 2015 alegeri locale, 2016 alegeri prezidentiale, mai facem printre astea si anticipate, unde ajungem? Eu stiu ca Dodon a fost ales direct de popor, dar tot poporul e cel care-l poate taxa. Si o va face daca va fi cazul. Nu ne putem permite ca in fiecare an sa ne jucam de a alegerile si sa schimbam guvernele si vectorul de dezvoltare a tarii. Ori daca domnul presedinte insista pe intarirea statalitatii moldovenesti, presupun ca-si da seama ca instabilitatea politica n-are cum consolida statalitatea.

Igor Dodon le-a spus odata jurnalistilor sa nu se joace cu focul. E un sfat bun, pe care singur ar fi bine sa-l respecte.

Comentarii