O nouă Constituţie – vis ori realitate?

Majoritatea guvernamentală a revenit la ideea de a elabora şi aproba o nouă Constituţie. Noua Lege Supremă ar urma să schimbe Constituţia adoptată în 1994 de către Parlament, dar care nu a primit nici până acum şi votul popular prin referendum. Fără a intra mult în detaliile noutăţilor care pot fi aduse de proiectul noii Constituţii, putem susţine cu fermitate că şansele ca aceasta să fie aprobată sunt aproape nule, în condiţiile lipsei unui larg consens politic.


Recent, unul dintre membrii grupului de lucru care participă la elaborarea proiectului, deputatul liberal, Victor Popa, a anunţat la un post privat de televiziune procedura de adoptare a noii Legi Supreme. Potrivit  acestuia, “Constituţia  trebuie să fie aprobată în trei lecturi, primele două – în Parlament, iar a treia – în cadrul referendumului”. Pentru a primi vot pozitiv în Parlament, sunt necesare cel puţin 67 de voturi, în timp ce Alianţa pentru Integrare Europeană deţine doar 59 de mandate. La acestea, teoretic mai putem plusa alte 6 mandate ale deputaţilor neafiliaţi, care au părăsit fracţiunea comuniştilor. În total ar fi 65 de voturi, insuficiente pentru adoptarea proiectului noii Legi Supreme. Deputaţii PCRM au anunţat déjà că se opun adoptării unei noi Constituţii.

Care este soluţia pentru a depăşi această situaţie, astfel ca munca la elaborarea noului proiect de Constituţie să nu fie una zădarnică. Mai întâi de toate, e necesar un compromis cvazipolitic privind necesitatea elaborării unei noi Constituţii, un compromise care să implice cel puţin partidele parlamentare, în special cele din AIE şi PCRM. Doar după ce se va ajunge la o înţelegere de principiu asupra acestui subiect, e necesar de creat o Comisie Constituantă. Din aceasta trebuie să facă parte experţi notorii în drept constituţional, analişti politici şi politicieni din principalele partide din ţară. Va fi o muncă titanică pentru a edifica o variantă de proiect care să-i mulţumească pe toţi, în schimb ar garanta aprobarea noii Legi Supreme, la care să nu “umblăm” în următoarele câteva decenii.

Atingerea compromisului privind necesitatea elaborării noii Constituţii poate fi realizat doar dacă câteva subiecte devin tabu. E vorba de denumirea limbii de stat (liberalii şi liberal-democraţii susţin că trebuie să fie româna, comuniştii, socialiştii şi alte partide de stânga spun că trebuie să fie moldoveneasca, iar democraţii spun şi una şi alta); neutralitatea statului (liberalii pledează pentru aderarea la NATO, liberal-democraţii nu sunt foarte decişi, democraţii şi toţi care sunt mai spre stânga eşichierului politic insistă asupra neutralităţii); forma de guvernare (liberalii şi comuniştii doresc republică parlamentară, liberal-democraţii şi democraţii pledează pentru republică prezidenţială). De altfel, Victor Popa a anunţat că aceste subiecte nu vor fi discutate nici în grupul de lucru, până nu vor fi identificate textele pentru celelalte articole din proiect.

În concluzie, subliniez că sunt prea multe lucruri în contradictoriu care fac irealizabilă adoptarea unei noi Constituţii în următorii ani.

6 Comentarii


 1. România Mare

  Este necesar imperios de schimbat art. 13 in Constitutie: in RM se vorbeste limba româna, dupa cum stipuleaza Declaratia de Independenta din 1991
  si dupa cum a declarat Academia de Stiinte a RM
  in repetate rânduri.
  Acesta este cel mai important lucru la moment,
  ca sa nu se mai repete asasinatele contra moldovenilor, asemenea celui de la Durlesti, când Andrei Burlea a fost omorât doar pt. faptul ca cânta in româneste.


 2. acotruta

  Adriana, da` tu ai deschis macar constitutia inainte ca sa scrii articolul asta? Adica sincer? macar asa o privire fugara la titlul vi ce tine de revizuirea constitutiei? macar cu un ochi inchis – mai stii, poate-poate, prinzi ceva nou? nu e mult de citit – iti garantez – doar cateva randuri; sincer; hai incearca. dupa aia apuca-te si scrie articole. eu cred in tine!


 3. Злой поросёнок

  Цёмик Адриане, нашей гордой птичке :-*


 4. Ion Morari

  iată şi o fată care poate face un pic de analiză politică. Felicitări pentru acest text. Sint de acord cu toate concluziile. Nu va vedea Moldova degraba o noua constitutie. Cei din AIE se crează impresia că “hernioi stradaiut”. In loc sa se gindeasca cum sa evitam o lovitura mortala din cauza noului val al crizei economice, ei se scarpina la…cot si se apuca de constitutie.


 5. roman

  cind te doare capul apoi no,l tai ci cauti sal vindeci si daca cui,va bui convine constitutia sa,si lecuiasca capul dar nu lejea suprema pe cei care este nu o respecta si o fac dupa dinsii


 6. Ovidiu

  Subscriu concluziei tale. Proiectul modificarii constitutiei ating nu unul, nu doua ci trei puncte sensibile ale societatii basarabene scindata prin excelenta. Sa fim rezonabili, este mult prea ambitios pentru cat de putin solidara poate fi tanara “natiune” moldoveneasca acum. Cu toate astea nu sunt tare pesimist, Moldova va trebui sa raspunda intr-un viitor mai indepartat sau nu, rand pe rand, la toate punctele enuntate. Cert este ca nu poate adera la UE cu “limba moldoveneasca”, ca la viitoarea criza prezidentiala se va pune inevitabil problema formei de guvernamant, cat despre pastrarea statutui de tara neutra sau aderarea la un bloc militar, tine de inconstienta. Daca nu ma insel Moldova a pierdut Trasnistria “pe mana ei” de tara foarte neutra si mai mult decat atat, e punctul de a vinde acele putine capacitati militare pe care le mai poseda. Daca doi betivi din Comrat vor dori sa asedieze Chisinaul nimeni nu-i va putea opri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>