Lupu păcălit de vulpe

Cunoașteți povestea. Aia cu peștele din car, cu frigul de la baltă și cu vulpea care l-a convins pe lup, urs sau alt animal sălbatic, că e un bun pescar. Nu o repet. Vin însă cu câteva linii de subiect care ar putea fi dezvoltate doar pentru a se vedea similitudinile folclorului popular cu cele ale folclorului politico urban moldovenesc.

Vizita premierului moldovean la Moscova, a provocat în presa moldavă o furtună greu de stăpânit. Mediile, au mursecat numele liderului liberal democrat în fel și chip, provocând angoasante umbre de gelozie pe luminoasa față a șefului Parlamentului de la Chișinău.

Puțini știu că pentru a reveni în reflectoarele presei, liderul Parlamentului de la Chișinău și-a organizat o vizită de lucru la Budapesta, unde a avut întâlniri cu premierul ungar, Victor Orban, dar și cu președintele Adunării Naționale a Ungariei. Deși Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova, într-un exces de deschidere și transparență, a trimis din cinci în cinci minute comunicate de presă către instituțiile media, în care s-a expus pe larg rezultatele vizitei de două zile a lui Marian Lupu în Ungaria, publicul moldovean a rămas captivul informației al cărei erou principal era Vlad Filat.

Desigur “Marian Lupu a relevat caracterul strategic al relațiilor moldo-ungare, în context bilateral și pe dimensiunea europeană, a menționat necesitatea intensificării și diversificării relațiilor comercial-economice dintre țările noastre și a punctat necesitatea impulsionării activităţii Comisiei mixte moldo-maghiare pentru colaborare economică şi dezvoltare a comerţului şi organizarea unei prime şedinţe”. Dar ce folos? Mediile de informare au vorbit, vorba poveștii, tot despre Făt Frumos de sub stejar, despre cum peste mări și țări s-a întâlnit cu Împăratul Roșu, despre vinul alb ciocnit la ceas de taină și despre aurul albastru care are șanse să se mai ieftinească.

Linia directoare a basmului în care lupul (sau un alt personaj folcloric) este păcălit de vulpe, ne spune că aceasta, ar fi adus o mulțime de elogii înaltelor calități de pescar a lupului. Personajul folcloric a fost îndemnat să-și bage singur, coada în baltă, că ea ar fi având pește din plin, iar șanse de a-l prinde pe cel mare, există. Forța persuasiunii este cea care dă viață întregii povești!

Folclorul politic urban este purtătorul altor metafore, și ne spune că lupul, ar fi devenit negru de furie atunci când a aflat că vulpoiul va fi primit de Împăratul Roșu, ba mai mult, furia lui ar fi fost atât de mare încât ar fi plecat în pustele ungare pentru a-și plânge în fața Superiorilor Necunoscuți toată frustrarea. Povestitorii ambulanți, spun că anume la Buda veche, unde mâța streche, de la solii Împăratului Roșu, lupul cel înalt, ar fi primit certa promisiune că va deveni rege al Pădurii dintre cele două maluri, și că anume el, va fi primit cu prețuire și onoruri la Curtea celei de a treia Rome! Tot menestrelii spun că lupul ar fi fost de acord cu principiile de stăpânire ale noului regat, în care oastea cea roșie își va găsi adăpost pe vecie.

Dincolo de frustrări și tehnologii de aducere a lui Marian Lupu în vizorul presei moldave, vizita la Budapesta poartă în ea o importantă încărcătură geopolitică. Vizita a avut loc la scurt timp după ce autoritățile de la Budapesta, au sprijinit acțiunile Consiliului Naţional Secuiesc, organizaţie politică din România care își dorește “autonomia ţinutului Secuiesc, după modelul catalan”. Dacă la afirmațiile pozitive ale premierului maghiar Victor Orban la adresa Consiliului Național Secuiesc se adaugă declarațiile pozitive la adresa federalizării Republicii Moldova făcute de fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova Kálmán Mizsei, putem afirma că Marian Lupu ar sprijini ideile secesioniste maghiare și că pe agenda discuțiilor avute de șeful legislativului moldovean au putut exista și subiecte referitoare la un viitor model federal de reglementare al conflictului transnistrean. Reamintim că fostul oficial european, Kálmán Mizsei, a declarat că “Republicii Moldova nu trebuie să-i fie frică de crearea unui stat federal cu regiunea transnistreană”, de asemenea Mizsei susține că regiunea transnistreană ar trebui să aibă reprezentanți în Parlamentul de la Chișinău.

Observăm că mișcările secesioniste secuiești ca și cele transnistrene își găsesc un suport ideologic de origine maghiară. Pentru ca tabloul să fie complet adăugăm că bașcanul de la Comrat, Mihail Formuzal, a anunțat că va vizita în luna octombrie, așa-numitul ținut secuiesc din România. Bașcanul se va întâlni cu primarul localității Târgul Secuiesc și cu președintele Consiliului Local. Recent Formuzal a amenințat că deoarece autoritățile guvernamentale de la Chișinău ar susține tacit unirea cu România, regiunea Gagauz Yeri ar putea ieși din componența Republicii Moldova.

(continuare pe www.victornichitus.blogspot.com )

24 Comentarii


 1. Gruzik

  Adrian USA are cele mai ieftine credite din loome, dupa teoria ta ei pot face cel mai multe deci totul trebuie vindut in gestiunea lor… sa americanizam toata loomea? din pakate este imposibil chiar si din punct de vedere economic, deoarece puterea unui singur se tine pe jertva unei multimi, de unde reese ca nu tine argumentul tau. Dendata ce cor cumpara pamintul vor spune asa: priviti spre visul american, a stapinit loomea! cu multa credinta si truda veti ajunge la fel! si ii vor lasa pe toti pe drumuri si fara salariu deoarece in agricultura moderna la 1000ha trebuiesc 5 tractoare si 10 angajati.


 2. FRONTUL RE-UNIRII

  RUSIFICAREA ELEVILOR MOLDOVENI CONTINUA
  CU O NOUA MINISTRA AMERICANCA !
  ––––––––––––––––––––––––––
  Apel către românii de pretutindeni:
  cum să ajutăm “o insulă” în care limbă română abia pâlpâie?
  Poate aud si ceva institutii de la Bucuresti si Chisinau!

  18 Septembrie 2012
  Romanian Global News
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/economic–social/6897-apel-ctre-romanii-de-pretutindeni-cum-s-ajutm-o-insul-in-care-limb-roman-abia-palpaie-poate-aud-si-ceva-institutii-de-la-bucuresti-si-chisinau.html
  ––––––––––––––––––––
  Facem APEL către toţi românii de pretutindeni
  să intervină pe lângă Guvernul FILAT pentru a susţine românii din s. Valea-Perjei, Taraclia care sânt pe cale de rusificare în R. Moldova.
  Această mişcare de solidaritate este necesară pentru a opri campania de limitare în drepturi a românilor basarabeni,
  transmite Romanian Global News.

  O corespondenta de la Mihai Ciubotaru, Director Basarabia Literară.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Vorbim despre un fost gimnaziu cu predare în limba română, lichidarea căruia va avea consecinţe grave pentru moldovenii-români-basarabeni din partea locului.

  Conform recensămîntului din 2004,în s.Valea-Perjei, Taraclia, locuiesc aproape 4000 locuitori de etnie bulgară şi în jur de 1000 vorbitori de limbă română/moldovenească/.

  În realitate, toţi moldovenii de aici, vorbesc atât limba bulgară, cât şi limba rusă, iar dintre bulgari, foarte puţini sunt acei care posedă limba română/moldovenească/.

  Problema se va agrava şi mai mult, pentru vorbitorii limbii române din sat ,
  odată cu lichidarea gimnaziului „moldovenesc”.
  Va deveni catastrofă din simplul motiv că moldovenii din s. Valea-Perjei
  deja sunt minoritate naţională, au prea puţine drepturi, sunt slab reprezentaţi în birourile de conducere şi administrative din sat. Acum, îi paşte pericolul să fie asimilaţi în totalitate.

  Vorba e, că începând cu 1 septembrie 2012 Ministerul Educaţiei a închis gimnaziul din sat, unicul gimnaziu cu predare în limba română în raza de vre-o 60 km din regiunea dată,
  unicul gimnaziu din regiune, unde bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt a ajuns încuiat.

  Motivul lichidării–sunt puţini elevi, astfel, copii au fost trecuţi la liceul rus din sat,
  care, potrivit Regulamentului, nu mai poate fi numit liceu, ci numai gimnaziu,
  deoarece,în realitate, nici el , nu întruneşte numărul necesar de elevi
  pentru a purta titulatura de liceu.

  Fostul gimnaziu „moldovenesc” anul acesta avea 37 de elevi , alţi 62 elevi,
  vorbitori de română, au fost transferaţi anterior de către părinţi, în liceul rus,
  pentru a-şi menţine copii în sat până în clasa a 12-ea .

  Acum , cu gimnaziul lichidat, cu copii trecuţi la liceul rus , părinţii sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor, căci, prin aceasta ei întrevăd o asimilare totală a moldovenilor, iar copii lor total rusificaţi.

  Zilele acestea, părinţii celor 37 de elevi au fost în grevă timp de o săptămînă. Copii n-au frecventat şcoala. Sperau că vor veni de la Ministerul Educaţiei şi le va lua apărarea—îi va susţine şi înţelege, doar sunt la ei acasă, în R. Moldova şi nu în Rusia. N-a fost să fie.

  Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit pe 7 septembrie,
  preventiv întâlnindu-se cu conducerea raională şi sătească,

  care numai auzind despre limba română se înegresc la faţă,

  nemaivorbind de susţinerea părinţilor îngrijoraţi.

  Deja, ajungând la gimnaziu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei deschis s-au revoltat pentru faptul că acolo, alături de părinţi, erau prezenţi şi buneii, bunicele.

  În toate aceste revolte ei bănuiau doar o influienţă politică.

  Până la urmă, cei 3 reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, au motivat lichdarea gimnaziului „moldovenesc” şi trecerea elevilor în liceul moldo-rus din sat prin lipsa mijloacelor financiare. Aşa şi n-au înţeles ei, doleanţele şi îngrijorarea , că părinţii nu vor să le fie rusificaţi (bulgarizaţi) copii în liceul moldo-rus.

  Tot aici, la adunarea părinţilor revoltaţi, s-au mai deschis şi unele paranteze vizavi de acţiunele Ministerului Educaţiei, care, încalcând propriul Regulament, a permis inmatricularea în clasa 10 de liceu a numai 38 elevi, pe când Regulamentul prevede pentru calsele a 10-ea din liceu nu mai puţini de 50 elevi cu formarea minimului de două clase de a 10-ea.

  Revolta părinţilor moldoveni este înţeleasă. Dacă nu va fi liceu rus în sat, ci doar gimnaziu rus, atunci mulţi elevi vorbitori de română din actualul liceu, chiar şi bulgarii, pe parcurs, vor dori să înveţe în gimnaziu cu predare în limba română.

  De ce e nevoie de ajutor?
  Referitor la limba de stat, propriu-zisă. În toate instituţiile din satul Valea-Perjei,Taraclia, (Primărie, administraţia Asociaţiei Agricole, spital, poşta şi chiar în magazinul din partea „moldovenească” a satului) se vorbeşte doar în bulgara sau rusă.

  Dacă încerci să vorbeşti în limba română, atunci poţi fi trimis brutal cu traiul în România.

  Referitor la început de an şcolar. La întîlnirea cu părinţii elevilor din fostul gimnaziu s-a vorbit doar în limba rusă. Festivităţile de la careul noului an şcolar s-au petrecut preponderent în limba rusă, cu muzică doar rusescă., nici o exclamare din partea elevilor cu un „Mulţumesc”,ci doar numai cu „Spasibo”.

  Nici un cuvînt despre regretaţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, chiar dacă la careu era şi Şefa Direcţiei de învăţămînt din Taraclia, care de asemenea nu posedă limba de stat.

  Dacă nu se redeschide gimnaziul, atunci procesul de bulgarizare/rusificare se va intensifica în această insulă cu vorbitorii limbii române. Concluzia vine de la sine.

  Pînă la sosirea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, părinţii elevilor trecuţi la liceul rus,
  au fost preîntîmpinaţi de către directorul liceului rus :
  - la anul viitor clasa I nu va fi cu predare în limba română,
  - obiectul „chimia”, anul acesta, va fi studiat în limba rusă şi nu în limba româna, iar în următorii ani de învăţămînt, numărul obiectilor cu predare în limba rusă se va mări.

  Deci, după lichidarea gimnaziului cu predare în limba română,repet, părinţii au temerea că în următorii ani elevii vor fi obligaţi să înveţe doar în limba rusă la noi acasă, în R. Moldova.

  Părinţii cer redeschiderea gimnaziului şi asiguarea procesului de învăţămînt
  cu toate cele necesare, inclusiv şi surse financiare.
  Timp de 5 ani tot s-a promis că va fi renovat sistemul de încălzire a gimnaziului,că va fi reparat acoperişul. Acum se motivează din lipsa finanţelor. Oare, pentru viitorii copii de pe această insulă de limbă română, cine va mai lupta pentru a studia în limba Statului lor şi nu în limba rusă? Oare nu se pot găsi nişte bani?

  Statistica ne spune că avem vre-o 200 de cetăţeni ai R. Moldova, care au un venit anual de peste un milion de lei – ar putea unii din aceşti milionari ajuta şi susţine gimnaziul din s. Valea-Perjei r. Taraclia, unicul gimnaziu cu predare în limba română din regiune ?

  Avem partide politice bogate care spun că sunt „stataliste”şi patriotice, oare ei nu vor să ajute gimnaziul din s. Valea-Perjei, Taraclia, elevii căruia doresc să studieze în limba maternă, în limba de stat ?
  La Guvern nici nu mai îndrăznesc, poate se va autosesiza…

  Viitorul gimnaziului cu predare în limba română din s. Valea-Pejei, Taraclia este un test de demnitate naţională…Cum să susţinem această „ insulă”?…
  –––––––––––––-
  Autor: Maria Herţa


 3. Plasinti

  19@Adrian:

  “… un roman betivan tot proprietar lasa terenul parloaga cu anii?”

  Tu esti un mare idiot!…toti rominii is betivani?…,si au devenit betivani din care motiv?…o nu, statul nu este vinovat!…spalate pe fata…

  La conducere sint de esti ca tine…somnoroasa cucuvea…


 4. Plasinti

  @Adrian:

  Tu macar intalegi ce spui?…Bun ,iti traduc…ai imprumutat…ai construit casa….casa nu-i a ta, pina nu intorci banii…si in perioda intoarcerii banilor, esti dependent…:))))da daca nu se primeste sa intorci banii:)))?…da daca mai ai si copii,mama cu pensia mica+tata betivan(pur teoretic)+sotia are parinti+de lucru greu de gasit+la scoala bani+la medic bani…

  Amu ridica tot asta la nivel de stat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>