Iniţiativă de sancţionare contravenţională pentru negarea deportărilor şi crimelor comuniste

proiect

PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA

LEGE

Lege pentru modificarea Codului contravenţional al Republicii Moldova
nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

Articol unic. — Codul contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 3–6, art. 15), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Codul se completează cu articolul 531 cu următorul cuprins:

Articolul 531. Negarea deportărilor staliniste în RSSM şi a represiunilor politice comuniste
Negarea deportărilor staliniste în RSSM şi a represiunilor politice comuniste prin discursuri, scrieri, imprimări, desene sau orice alte mijloace de reprezentare textuală sau grafică vândute sau distribuite în locuri publice, sau prin afişe ori semne expuse în public, sau prin orice mijloace de comunicare în masă
se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI

NOTĂ INFORMATIVĂ

la proiectul de lege pentru modificarea Codului contravenţional
al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008

Regimul comunist, de la fondare şi până la destrămarea URSS, a fost prin excelenţă unul dictatorial, fapt unanim recunoscut şi incontestabil. Din păcate, în pofida tuturor actelor internaţionale de condamnare a crimelor comunismului, alături de cele ale nazismului sau separat, precum şi contrar adevărului istoric, anumite grupuri de interese potrivnice dezvoltării fireşti a naţiunilor, revin periodic la promovarea idealurilor totalitare.

În Republica Moldova, populaţia băştinaşă a fost supusă deportărilor masive în perioada 12–13 iunie 1941, 5–6 iulie 1949 şi 31 martie — 1 aprilie 1951.

Conform actelor oficiale sovietice, în cadrul acestor operaţiuni de deportare, au fost transferate în regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice (Kazahstan, Kurgan, Tiumen, Omsk etc.) peste 70 mii de persoane, cifra reală fiind cu mult mai mare.

În paralel cu promovarea politicii de dezrădăcinare prin deportări, dar şi ulterior acesteia, regimul politic comunist a folosit intens metode inumane de luptă cu cei care gândeau altfel. Astfel, azi nu mai reprezintă un secret represiunile aplicate faţă de slujitori ai cultelor religioase, oameni de creaţie, intelectuali, dar şi simpli răzvrătiţi contra regimului nedemocratic, metodele folosite fiind dintre cele mai diverse: de la privaţiune de libertate şi internare în instituţii psihiatrice cu tratament forţat până la condamnarea la moarte.

După declararea independenţei Republicii Moldova, a avut loc un amplu proces de reabilitare a victimelor politice ale odiosului regim, multe dintre ele fiind disculpate şi repuse în drepturi. Cu toate acestea, bastarzii fostului regim avansează şi astăzi opinii de negare a deportărilor şi represiunilor administrate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt inacceptabil din punct de vedere al adevărului istoric şi naţional.

Pentru a nu permite amplificarea acţiunilor de propagandă a falsităţii, propunem completarea Codului contravenţional cu o nouă componenţă de contravenţie, menită să sancţioneze acţiunile deliberate de resuscitare a crimelor comuniste.

Totodată, trebuie să menţionăm că această prevedere nu aduce atingere dreptului la libera exprimare, garantat de Constituţie, deoarece se referă doar la acţiuni publice şi la mijloace de comunicare în masă. La fel, modificările propuse nu limitează dreptul persoanelor la opinie, deoarece se prevede sancţionarea doar a acţiunilor de negare volitivă a unor adevăruri istorice.

Trebuie să menţionăm că în practica internaţională există o mulţime de norme de sancţionare pentru negarea crimelor Holocaustului sau, mai nou, a genocidului armean. Proiectul propus spre adoptare nu vine să limiteze drepturile constituţionale, ci doar să garanteze un cadru legal adecvat statului de drept.

Deputaţi în Parlament,
Mihai GHIMPU, Ion HADÂRCĂ, Valeriu MUNTEANU

Valeriu Munteanu

Valeriu Munteanu

- deputat pe listele Partidului Liberal- Născut la 28 decembrie 1980, în satul Floreni, raionul Anenii Noi. Studii: 1999–2003 — Universitatea „Valahia”, mun. Târgovişte, jud. Dâmboviţa, România, Facultatea de Ştiinţe Juridice, licenţiat în d...

Ultimele articole

21 Comentarii


 1. Actorul Vasile Butnaru

  Petru Lucinschi,de ce ai reactivat partidul comunist?”Comunizmul a umplut cerul de sfinti”spunea parintele Arsenie Papacioc.Aceasta idiologie demonica,nimic altceva decat religia satanei pe pamant-cum spunea cineva trecut prin temnitele comuniste.Basarabie,ai fost umilita,batjocorita si rusificata.Cosmarul a luat sfarsit.Te intorci in Acasa Parinteasca.La frati si surori de origine latina.In C


 2. Cosmin

  @Слава: Daca ai ceva sa imi spui, foloseste te rog limba de stat a Moldovei. Multumesc.


 3. ion

  @Gheorghe: “Acele deportari au fost efectuata la comanda a doi tirani de nationalitate gruzina Stalin si Beria.”
  - Azi, in Europa anului 2012, condamnandu-l pe Lenin, Marx, Enghels, Trotki, Stalin, Beria, Ejov, Molotov, Ribbentrop, Hitler, Antonescu, Ceausescu etc. ESTE INADMISIBIL sa cerem razbunare, sa se admita incitare la vrajba si ura contra popoarelor, natiunilor, etniilor, statelor de azi, care chipurrile ar fi vinovate ca au nascut asemena dictatorii sau criminalii in fata Omenirii. Nu rascoliti trecutul, istoria pentru a va arata XENOFOBIA, URA fata de alte popoare – nemti, rusi, ucraineni, gruzinei, evrei, moldoveni, romani etc. Legislatia Europei de azi nu permite asemenea acte de incitarte la ura si vrajba sau DISCRIMINARE NATIONALA.


 4. ion

  @Alexandru Filimon: “Bună inițiativă. Să-i ardă nițel pe răuvoitorii comuniști, socialiști și așa zișii patrioți seminalfabeți din versiunile Pascaru, Garbuz etc.”
  - Esti cetatean al Romaniei din dictatura lui Antonescu sau cetatean al Romaniei tara UE? Asa isi poate permite sa judece un cetatean UE? – Rusine, domnule!


 5. ion

  R.Molodva tine calea spre edificarea Statului DEMOCRATIC EUROPEAN si orice initiativa de condamnarea a unui regim dictatorial sau altul nu poate fi decat in baza LIBERTATILOR FUNDAMENTALE ale persoanei, grupului, comunitaii, minoritatii etc., sa nu priveze sau sa limiteze aceste liberatati, sa nu DISCRIMINEZE in baza de motive de limba, etnie, rasa, religie, varsta, sex, idei,concepte, optiuni, apartenenta la partide etc. Orice ANTICOMUNISM sau ANTIFASCISM nu poate fi azi decat PRIMORDIAL DEMOCRATIC,cu respecatarea valorilor si principiilor legislatiei europene, fara XENIOFOBIE, fara atatare la ura, vrajba, dezbinare, intoleranta, privare de drepturi, defaimare, discriminare etc. Nicium fel de dictatura nu poate fi admisa azi in R.Moldova (liberala, “unionista”, “pro-romaneasca” sau “pro-ruseasca” etc.) si nimic nu justifica folosirea in practica de azi a unor partide, miscari a unor metode, procedeee, instrumente etc. NEDEMOCRATICE, TOTALITARISTE, din arsenalul dictaturilor din trecut. Este inadmisibil – critica, condamnarea unui tip de dictatura (bolsevica, stalinista, comunista) sa sereveasca drept prilej, forma de justificare, reabilitare a altui tip de dictatura (nationalista, legionara, antoneciana, hitlerista, neofascista etc.) Dorim un viitor DEMOCRATIC, EUROPEAN – LIBER de orice fel de DICTATURI.


 6. Слава

  @Cosmin: рымыыыын конченный,ты о репрессиях еще тут пишешь? Ты чмо зайди найди где в вашей рымлялдии Молдоване как национальность фигурирует. Я вас уебков мочить буду не задумываясь как какое-либо чмо из вас меня меня Молдованина в рома переделывать попытается. Охуели цыгане… а купленный ими автор поста как и их предводитель гимплер получат по заслугам… вот твари.


 7. g.u.l.a.g.

  “A sari din put in lac” – acestea sunt actiunile unor LIBERALI gata sa sara dintr-o barca in alta, dintr-o dictatura in alta, nu conteaza cum se va numi – pruincipalul e sa se realize “visul de aur”al”UNIRII” intr-o noua “ROMANIE MARE”. Numai cum sa incapa aceasta “Romanie Mare” pe “usa din dos” a Uniunii Europene?


 8. g.u.l.a.g.

  PL ar mai putea adauga:
  1)la “avansează şi astăzi opinii de negare” cuvintele: “… a limbii romane”, “a identitatii de roman”,”a pamantului romanesc”, “a patriei-mame Romania”, “a necesitatii UNIRII”
  2)la “a nu permite amplificarea acţiunilor de propagandă a falsităţii” cuvintele “legate de asa-zisa” urmeaza: “limba moldoveneasaca”,”natiune moldoveneasca”, “popor moldovenesc”, “cultura moldoveneasca”, “literatura moldoveneasca”, “muzica moldoveneasca”, “istorie a Moldovei”, “stat moldovenesc”, “cetatenie moldoveneasca”, “identitate moldoveneasca”,”pamant moldovenesc”,”patriotism moldovenesc”, “eroi moldoveni”, “patrie moldoveneasca”,”republica moldoveneasca”, “moldoveni”, iar ulterior si a sintagmei Republica Moldova”. A se permite substituirea lor in uz cu cuvintele “romanesc/romaneasca”, “roman/romani”, “Romania”.


 9. g.u.l.a.g.

  Fazeologisme LIBERE LIBERALE de LIBERTATE – PL:
  1)se sancţionează
  2)cu muncă neremunerată
  3)avansează şi astăzi opinii de negare
  4)nu aduce atingere dreptului la libera exprimare, garantat de Constituţie, deoarece se referă doar la acţiuni publice şi la mijloace de comunicare în masă
  5)a nu permite amplificarea acţiunilor de propagandă a falsităţii
  6)inacceptabil din punct de vedere al adevărului istoric şi NATIONAL
  7)nu vine să limiteze drepturile constituţionale, ci doar să garanteze un cadru legal adecvat statului de drept.
  8)prin discursuri, scrieri, imprimări, desene sau orice alte mijloace de reprezentare textuală sau grafică vândute sau distribuite în locuri publice, sau prin afişe ori semne expuse în public
  9)bastarzii fostului regim


 10. g.u.l.a.g.

  Pentru cei ce se vor face vinoveti de aceste nerecunoateri susmentionate, pentru cei vinoveti si de alte nerecunoasteri, de exemplu legate de istorie, limba, natiune etc. – PL ar putea propune odata cu acest proiect si lucruri ceva mai concrete – bunaoara niste “tabere de munca si odihna” in “locuri memorabile” – cate o “tabara de munca si odihna” in fiecare raion, iar pe alocuri si cvate doua-trei, iar mai mare pe toate o “directie” de supraveghere, dotata cu tot ce trebuie etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>