GRIGORE COTOVSCHI anarhist, bolşevic sau cel mai mare haiduc al neamului…

Astăzi pe 12 iunie se împlinesc 131 de ani de la naşterea lui Grigore Cotovschi. Această dată ar trece neînsemnată pentru Republica Moldova dacă în faţa hotelului Cosmos nu ar fi monumentul lui şi un grup de cetăţeni nu s-ar întruni astăzi în faţa monumentului dat pentru celebrarea aniversării.

Totuşi cine a fost Grigore Cotovschi. Cred că să fi fost încă în vremea sovetică acest eveniment ar fi fost sărbătorit cu fast nu numai la Chişinău, dar şi în Hînceşti oraşul lui natal, care apropo din 1944 pînă în 1990 a purtat numele de Cotovsc. Pămînteanul nostru a avut o viaţă scurtă dar plină de evenimente mai mult sau mai puţin plăcute. A fost şi slujbaş, şi administrator, şi hamal, şi comandant de brigadă, chiar a şi fost condamnat la moarte în 1917, dar sentinţa a fost schimbată cu detenţie pe viaţă.

Întreaga viaţă a fost o luptă. A luptat cu oricine, cu imperiul ţarist, cu armata română, cu Armata Albă a generalilor ţarişti, cu polonezii, pînă la urmă fiind asasinat de către un bolşevic. El întreaga viaţă nu a acceptat comandanţi asupra sa. De fiecare dată cînd jefuia pe cineva o parte din cele furate erau împărţite la cei nevoiaşi. Din această cauză a fost apreciat de bolşevici. Dar în acelaşi timp, osataşii lui Cotovschi nu se numeau bolşevici sau ostaşi ai Armatei Roşii, ei se numeau ostaşii lui Cotovschi.

Biografia lui GRIGORE COTOVSCHI e foarte contraversată, unii îl numesc ANARHIST, el singur îşi făcea legi, alţii BOLŞEVIC pentru faptul că a fost comandant de brigadă a Armatei Roşii, iar oamenii simpli l-au numit CEL MAI MARE HAIDUC AL NEAMULUI. Cine a fost de facto Grigore Cotovschi ştie doar unul Dumnezeu, dar dacă în Chişinău stă înălţat cel mai frumos monument al oraşului, atunci cred că merită memoria şi respectul acestui popor.

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole

17 Comentarii


 1. Grig

  Toti “comentatorii” sunt dusi cu pluta. Cum poti sa judeci despre cineva care a trait in alt timp, alta “era politica”. Voi nu cunoasteti cu adevarat cine i-au fost prietenii, cum s-ia petrecut adolescenta, cine i-a fost prima dragoste… Nu cunoasteti “viata dulce” sub regimul tarist, nu cunoasteti care fapt l-a impus sa ia calea lui Robin Hood in timp ce “spuma societatii” se desfata si rasfata pe seama celor ce munceau din greu. E usor a condamna astazi de pe colinele sec.xxi pe cei care au trait in alte dimensiui ale timpului. Kotovski a fost un tip cu educatie si cunostinte, a fost un romantic pana in maduva oaselor, societatea insa si “echitatea sociala” din acele timpuri i-au dat o lectie de neuitat, pe care intr-adevar n-a uitat-o pentru tot restul vietii.
  Citisem la un idiot modern cu nume de istorician modern, Pavel Moraru, asociat cu Academia Romana tot felul de aberatii si inexactitati despre Kotovski. Pavel Moraru ca “istorician” nici nu cunoaste ca Kotovski la timpul sau a fost gratiat de generalul Brusilov, insa in “interviul” sau acordat ziarului “Flux” el foloseste nume gresite, luate din “raportarile” sigurantei romanesti din timpul celui de al doilea razboi mondial.
  Unicul lucru despre care nu povesteste este despre “marea fapta eroica” a romanasilor care in august 1941 ajunsi la Birzula, Ucraina, au scos corpul lui Kotovski din Mauzoleu si l-au aruncat in santul comun cu victimele romanasilor impuscate la propria placere, ma rog – noi suntem puterea, noi va suntem Dumnezeu!
  Toata lumea ii numeste “tiganii europei”, mie insa imi vine pre limba “tiganii lui Hitler”!!!
  Nu ma refer la toti romanii, majoritatea lor nu au nimic in comun cu “Z”garda de Fier”, Antonescu, Codreanu, Mihai… Romanii adevarati il comemoreaza pe haiducul Codreanu si nu pe Zelea-ucigasul.
  Robin Hood este comemorat in Marea Britanie fara nici un fel de blasfemii pe cand Kotovski tavalit in noroi in Basarabia de cei care au invatat “meseria” romanasilor care “luptau vitejeste” cu cadavrul lui Kotovski la Birzula in August 1941.
  Din cauza acestui gen de eroism lumea va zice: Vai de capul Vostru!


 2. Stefanita

  @Veaceslav Burlac:

  D-ta ori nu cunosti cine a fost Kotovski,ori incerci intentionat sa manipulezi oamenii servindu-le propaganda stricata a colonialistilor sovietici!
  KOTOVSKI A FOST UN BANDIT DE DRUMUL MARE, NU ANARHIST,NU “HAIDUC” si in nici un caz un “EROU” care sa merite recunostinta basarabenilor!
  IATA BIOGRAFIA LUI ADEVATATA:

  Către 1904 Grigorii Kotovski era un lider al lumii criminale din Basarabia. Pentru organizarea mai multor jafuri armate, în 1907, este condamnat la 12 ani puscarie şi este trimis în Siberia.
  Peste 6 ani fuge din închisoare şi revine în Basarabia. În 1913, cu o bandă compusă din 10 persoane, a organizat 5 jafuri, în 1914 – 10, în 1915 – 20 (inclusiv 3 în Odessa).
  Din 1915 trece de la prădarea persoanelor private, la jefuirea băncilor.
  În acel an a jefuit Trezoreria din oraşul Tighina (Bender) şi Banca din Odessa (3 camioane încărcate cu aur). Pentru aceste fapte, în iunie 1916 Gr. Kotovski este condamnat la pedeapsa capitală.
  În mai 1917, urmare a revoluţiei din Rusia, este eliberat condiţionat şi trimis pe Frontul român…

  Gr. Kotovski obtine prima funcţie oficială în Armata Roşie –(în 1925 -locţiitor al ministrului apărării al URSS) – la începutul lui 1918, la recomandarea lui Isai P. Goldşmit-Şmidt (comisar al armatei revoluţionare speciale), un evreu cu care se cunoştea încă din puşcărie.
  Ultimul era promovat de Iona E. Iakir (evreu, născut în Chişinău).
  La rândul său – I. Iakir era promovat de ruda sa – Lev Troţki (nume adevărat: Leiba Bronştein; evreu din gubernia Herson); Lev Troţki a fost unul din întemeietorii Armatei Roşii cu care bolşevicii au pus stăpânire pe Rusia; de asemenea, între anii 1918-1925 L. Troţki a deţinut funcţia de ministru al apărării.

  Kotovski a fost realizatorul pe teren al RSSA Moldovenesti formată în Transnistria din opt raioane ale regiunii Odessa, in cadrul Ucrainei.
  Conform politicii sovietice de atunci, această nouă republică trebuia să propage comunismul în Basarabia vecină,recent unita cu Romania , in vederea exportarii revoluției comuniste în România și mai departe în Balcani.

  Cunoscut ca obsedat sexual, “eroul”Kotovski a murit asasinat în 1925 la vîrsta de 44 de ani ,de mana un soț gelos ,activist si acela al Partidului bolsevic.

  Nu pare imposibil ca GPU- ul (securitatea sovietica )de atunci să fi orchestrat moartea lui , daca tinem seama de amanuntul semnificativ ,ca autorul crimei – un oarecare Maiorov – , nu a stat decât trei ani în închisoare.

  Din 1944 până în 1965 ,localitatea Hincesti din Moldova cotropita de sovietici a fost redenumita Kotovskoe în cinstea acestui Kotovski, care se născuse aici. În 1965 comuna a fost declarată oraș și numele ei a fost schimbat în Kotovsk. Din 1990 orașul și-a reluat vechea denumire de Hîncești.
  “Eroului”Kotovski i-a fost ridicat de catre ocupantul sovietic in 1954 ,un monument ecvestru chiar în Chișinău , în fața actualului Hotel Cosmos.
  Mitologia sovietica a inaltat multi talhari de drumul mare ,derbedei sau bolnavi psihic ,la rangul de eroi si mari patrioti.
  Kotovski asta a fost unul dintre acei falsi eroi ,nascociti de istoriografia si propaganda sovietica ,in care inca mai cred unii nostalgici ai comunismului.

  INTREBARE PENTRU DL.BURLAC:

  D-ta te inchini la banditi?


 3. Isidor August

  Slavica, nu faceai oare mai bine sa scrii despre deportarile staliniste in loc de idolii propagandei comuniste? Mai recent patriot te dadeai.


 4. Mihai

  Socot ca Cotovschi a fost dreot.fiindca in toate timpurile au fost si sunt asa indivizi,care isi acapara averea pe spinarea altora.Mai ales avem nevoie de un haiduc adevarast in RM.Poate ar mai potoli poftele fara sfirsit as tuturor guvernantilor de orce culoare.Ce,nu observati cum schimba partidele ca fata mare lengeria intima? fug dintr-un partid in altul.Numai sa fie mai aproape de guvernare.Poate ea cadea si lui din colacul bogat.Credeti ca Misin a plecat de la comunisti sa aperte interesele vorbitorilor de limba rusa? Vorbe goale.fiindca alolimbilor nu li se incalca nici undrept.El a revenit in Parlament sa-si apere afacerile proprii de la CTC. Si asa o fac toti de orce cvuloare politica n-ar fi.


 5. !!!!!1moldovean

  alta “fapta de vitejie” a “neamului” tau! A participat la inabusirea rascoalei de la Tambov!
  ” Răscoala a fost înăbușită în sânge de unitățile Armatei Roșii conduse de Mihail Tuhacevski. Conducerea politică a operațiilor împotriva răsculaților a fost asigurată Vladimir Antonov-Ovseenko. Faimosul Mareșal Gheorgi Jukov a primit prima sa decorație în luptele împotriva răsculaților.

  Răscoala a fost așa de extinsă, încât, pentru înăbușirea ei, au fost trimiși peste 30.000 de soldați. Armata a folosit artileria și trenuri blindate pentru a lupta cu țăranii răsculați. În mai multe ocazii, au fost folosite și arme chimice.

  Familiile insurgenților au fost trimise în lagăre de concentrare ridicate la repezeală…” Cu adevarat ca ai cu ce sa te mandresti cu asa “haiduc” care gazeaza taranii!


 6. !!!!!1moldovean

  @Veaceslav Burlac: “CEL MAI MARE HAIDUC AL NEAMULUI.”
  Ce vorbesti mai gogoshika! Deci tu esti neam cu el? “Originar din nobilimea poloneză, dar ucrainean dinspre mamă,…”. Bine macar ca nea=am lamurit in sfarsit ca tu NU ESTI MOLDOVEAN, desi banuiam asta de mult! In alTA ORDINE de idei unde te mai regasesti in el? talhar la drumul mare? Muieratic?(Mare amator de femei, a murit asasinat de un soț gelos dintre cadrele Partidului, în 1925, la vîrsta de 44 de ani…)
  IN CONTINUARE E VALABIL PENTRU TINE: DACA TACEAI FILZOF ERAI! :)))


 7. patria_mea_e_Moldova

  A fost un “erou” creat artificial de sovietici. In realitate un bandit. Cu “cel mai frumos monument al oraşului” dam fiecare cu gusturile lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>