Filat trebuie să-şi răscumpere vina în faţa Bisericii Ortodoxe

După o îndelungată perioadă de presiune fără precedent, Mitropolia Moldovei a decis să meargă în întâmpinarea Guvernului, acceptând în principiu proiectul legii nediscriminare, cu condiţia excluderii noţiunii de “orientare sexuală”.

Desigur, această excludere nu va lichida în niciun fel esenţa problemei. Prin simplul fapt că lista criteriilor de discriminare este una deschisă, persoanele cu devieri ale comportamentului sexual vor continua să fie prezente indirect în listă, iar persoanele care vor încerca să apere anumite norme şi valori morale şi religioase vor risca în continuare să fie persecutaţi pentru viziunile sale.

În acelaşi timp, presiunile externe nu vor înceta până Republica Moldova nu va accepta ultimaturile impuse de “Poarta Europeană”. Pe lângă aceasta, se vorbeşte şi despre o asumare a răspunderii Guvernului pentru proiectul legii nediscriminare, fapt care va pune într-o situaţie neplăcută PD şi PL. Nimeni nu îşi doreşte demisia Cabinetului de Miniştri într-o perioadă complicată.  Iată de ce există şanse mari ca proiectul să fie aprobat de legislativ.

O soluţie ar fi adoptarea unui proiect „în întâmpinare”, care ar proteja categoriile drepturile cărora sunt încălcate grav de proiectul legii nediscriminare (în primul rând, este vorba de persoanele minore şi credincioşi).

Iată de ce ar fi bine ca în cazul adoptării legii cu privire la prevenirea şi combaterea discriminării, parlamentarii să adopte şi o normă care ar interzice propaganda comportamentului homosexual în locurile publice, precum şi promovarea acestui viciu prin intermediul instituţiilor media.

În acelaşi timp, drept contrapondere, Guvernul ar trebui să sporească prezenţa Bisericii Ortodoxe în viaţa publică. Deja de mai mulţi ani se vorbeşte despre necesitatea semnării unui concordat între administraţia laică a statului şi Biserică. În cazul în care Filat doreşte să restabilească relaţii normale cu Puterea Duhovnicească, acest pas trebuie să fie unul obligatoriu şi înfăptuit cât mai grabnic.

Persecuţiile creştinilor, precum şi jignirea sentimentelor religioase ale credincioşilor trebuie interzise prin lege, iar ortodoxiei trebuie rezervat rolul dominant în societatea basarabeană.

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole

8 Comentarii


 1. ssianky

  Propun înlocuirea termenului “orientare sexuală” cu termenul “pedofilie”.

  Pedofilia nu este un este condamnată de nici un text biblic, ba din contra, unele texte pot fi înțelese ca îndemnare la pedofilie.

  “Acum, dar, omorâţi pe orice prunc de parte bărbătească şi omorâţi pe orice femeie care a cunoscut pe un bărbat culcându-se cu el; dar lăsaţi cu viaţă pentru voi pe toţi pruncii de parte femeiască şi pe toate fetele care n-au cunoscut împreunarea cu un bărbat.”


 2. xyz

  @ #Scythicus#,
  Pe vremea cand Basarabia apartinea Romaniei, acest teritoriu avea mitropolie proprie cu numele de Mitropoia Basarabiei ( ca si acum de alt fel ) si apartinea direct de Patriarhie si era ca si acum mitropolie de rit vechi chiar daca apartinea de Patriarhia Romana. La Chisinau se afla, pe teritoriul aferent Ambasadei Romaniei, biserica “Sfanta Teodora de la Sihla”, metoc patriarhal, destinata sa deserveasca personalul ambasadei si consulatului, dar care este vizitata si de catre locuitorii Chisinaului, care apartine direct de Patriarhia Romana si care este singurul lacas de cult al Bisericii Ortodoxe Romane, de pe teritoriul Republicii Moldova, care este de stil nou.


 3. Noul Neamt

  ASASINATE vladi-ciste:
  Episcopul Dorimedont Cecan –
  un mare patriot al Moldovei !
  (n. 4 martie 1961, satul Petrunea, raionul Glodeni
  - d. 31 decembrie 2006, in spital la Viena, Austria)
  a fost un cleric ortodox din Republica Moldova, care a îndeplinit rangul de episcop de Edineț și Briceni în perioada 1998-2006, murind ca urmare a unui grav accident rutier.
  —————————————————————————-
  La 5 decembrie, 2006, în jurul orei 18.00 pe traseul Donduşeni – Otaci (Republica Moldova) a avut loc un grav accident rutier în urma căruia a avut de suferit
  Prea Sfinţitul Dorimedont, Episcop de Edineţ şi Briceni (Biserica Ortodoxă din Moldova aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Ruse).

  PS Dorimedont este o mare personalitate a Bisericii din Moldova şi singurul ierarh care face ceva bun în Moldova. Toţi ceilalţi sunt compromişi prin diferite fapte arhicunoscute. Tocmai de aceea, Episcopul Dorimedont nu a convenit şi nici acum nu convine atât Mitropolitului Vladimir şi celorlalţi ierarhi, cât şi conducerii comuniste a ţării. PS Dorimedont de mai multe ori a fost «avertizat», iar alteori obligat să tacă. În aprilie 2006, Mitropolitul Vladimir a încercat să-l exileze la modul cel mai direct, dar nici acest lucru nu a reuşit.

  Revenim la accident.
  Accidentul s-a produs în nişte condiţii foarte suspecte. PS Dorimedont, neavând la moment maşină personală, a împrumutat de la un preot pe care-l cunoştea (Pr. Serghei Cireş, parohia Sf. Parascheva – Chişinău) maşina acestuia – Renault Megane (produsă în 2006). Traseul pe care se circula, ca şi majoritatea drumurilor din Moldova, era foarte prost. La acestea se adaugă ceaţa foarte densă care se aşezase la acel moment. Maşina, la viteza de 70 km/oră a sărit de pe drum şi s-a întors de 2 ori în lungimea ei şi oprindu-se cu roţile în sus. Surprinzător, dar nici unul din cele 4 aerbag-uri nu s-a deschis!!! Şoferul – arhidiaconul Ioanichie, care avea pusă centura nu a păţit absolut nimic. În spate stătea PS Dorimedont în dreapta şi fratele acestuia, protodiaconul Onufrie în stânga. Protodiaconul Onufrie a suferit o gravă, dar «reparabilă» fractură la mâna dreaptă.

  Episcopul a avut de suferit cel mai mult. Era absolut conştient, dar se plângea de o durere la spate şi nu putea mişca mâinile şi picioarele. Părintele Ioahichie a ieşit rapid şi a anunţat Poliţia şi Salvarea. Aceştia au sosit foarte repede şi toţi au mers la Spitalul din Donduşeni. De acolo la Bălţi, apoi la Chişinău. În cel mai scurt timp au fost anunţaţi ministrul Sănătăţii, dl Ababii şi prim-ministrul Tarlev. Toţi au dat dispoziţii ca la momentul ajungerii la Chişinău, cei mai buni specialişti din Moldova să se ocupe de sănătatea Episcopului. A fost recomandat la Spitalul Institutului de Neurologie de pe strada Corelenco, unde şef este dl Rusu, cuscrul dlui Vladimir Voronin şi «cumătrul» Mitropolitului Vladimir. Acesta a fost internat la ora 4.10 – 6 decembrie, dar până după ora 9.00 nimeni nu s-a ocupat de el. Pacientul era absolut conştient. Abia la ora 10.00 i s-a făcut Rezonanţa Magnetico-Nucleară şi alte investigaţii care au durat până către orele 14.00. Medicii au anunţat că «situaţia este critică: este distrusă vertebra a 5 cervicală şi e rupt nervul şi măduva spinării. Ei nu pot promite nimic, dar încearcă totul!»

  De fapt nimeni din rudele Episcopului nu a consultat personal datele investigaţiilor, ci cu toată încrederea au semnat pentru operaţia care se anunţa lungă şi anevoioasă. Ea a durat de fapt în jur de 3 ore, ceea ce e foarte puţin pentru un asemenea caz. După operaţie medicul care a operat, dl Iftodi, a declarat că ei au implantat atât vertebra C5, cât şi măduvă şi nerv. Nu se punea problema dacă Episcopul de va mişca, ci doar dacă el va mai trăi. PS Sa a dormit până a doua zi dimineaţa (când Episcopul împlinea şi 20 de ani călugărie), când s-a trezit şi a vorbit cu mai mulţi oameni apropiaţi, iar la prânz a şi mâncat puţin. Printre iararhii care l-au vizitat a fost PS Petru de Ungheni şi Nisporeni – dimineaţa şi PS Anatolie de Cahul şi Comrat – seara pe la orele 17.00.

  Mitropolitul nu a binevoit, ci doar a sunat de câteva ori de pe un număr ascuns, ca nimeni nu nu-l găsească. După vizita PS Anatolie, pacientul a început să respire foarte greu. I s-a introdus tubul respiratoriu şi a fost sedat foarte puternic. Medicul de gardă, dl Anghel a declarat de mai multe ori că nu se ştie dacă va trăi până dimineaţa şi că rudele să se pregătească de înmormântare. Toate astea erau spuse pe un ton aproape batjocoritor. Medicul s-a şi culcat sănătos lăsând totul pe seama asistentelor. Rudelor le era interzis să stea în salon.

  Medicii probabil au scăpat din vederea faptul că pacientul este un episcop vrednic şi că pentru el se roagă clerici, mireni şi chiar copiii din toată lumea. Toţi sunau îngrijoraţi şi anunţau intenţia de a ajuta cu ce trebuie.
  Spre surprinderea tuturor, Episcopul nu a murit. Aproape de orele 6.00 PS a deschis ochii şi a scos limba afară la indicaţia medicului, pentru a verifica dacă este conştient. Era, dar nu pe deplin. I s-a făcut Sfântul Maslu, deşi medicii au acceptat cu greu asta.

  Mai mulţi oameni de bună credinţă au luat legătura cu medicii de la cea mai bună clinică în domeniu, cea din Viena, unde a fost operat şi dl Traian Băsescu. Medicii s-au arătat dispuşi să ajute. Şeful clinicii, dl Rusu, încerca cu disperare cu multe ţipete să convingă rudele că nu este nevoie să meargă la Viena şi că deplasarea poate grăbi moartea. Rudele au preferat riscul promiţător. Cu greu s-au întocmit actele necesare şi puţin după prânz, avionul cu Episcopul la bord a zburat spre Viena. Costul călătoriei dus-întors: 16.000 Euro. I-a plătit dl Victor Copiimulţi, un alt duşman al dlui Voronin (de fapt, al fiului său Oleg). Nici Mitropolia, nici Statul nu a dat nici un leu.

  În seara zilei de 7 spre 8 decembrie, situația sănătății episcopului s-a agravat considerabil, acesta fiind transportat de urgență la Clinica de Neurochirurgie «Lorenz Bohler Krankenhaus» din Viena (Austria) pe cheltuiala oamenilor de afaceri Victor Copiimulți și Anatol Stati, care au achitat cheltuielile pentru transportare (16 mii de euro) și pentru operația la Viena (50 mii de euro) .

  Ajuns la Viena, imediat a fost operat. Treaba a durat 10 ore. Constatările medicilor au fost uimitoare. Pacientul avuse-se o mare lovitură la cap de care nu a fost tratat în nici un fel. Coloana vertebrală fuse-se fracturată, dar nu şi nervul şi cu atât mai mult măduva spinării. Acestea au fost rupte chiar de medicii de la Chişinău, dar nu ştim din prostie sau la indicaţiile cuiva!? În loc de implant a fost pusă o vertebră de plastic care costă 2 euro!
  Acum nu se mai pune problema vieţii. Situaţia e stabilă, chiar dacă episcopul va mai sta câteva zile în Secţia de Reanimare. Medicii încearcă chiar reabilitarea mâinilor şi poate chiar şi a picioarelor.
  Deci asta este realitatea. Vă lăsăm să trageţi singuri concluziile.
  Vă asigur că toate informaţiile sunt 100% veridice, chiar dacă prefer ca această sursă să se numească «Anonymos» (şi cred că e clar de ce!).

  http://www.roportal.ro/discutii/topic/21630-episcopul-dorimedont-accident-rutier-dileme/
  ———————————————————————–
  PS Dorimedont era considerat un adversar al mitropolitului Vladimir Cantarean cu care intrase în mai multe conflicte cum ar fi cel legat de dorința mitropolitului de a ceda în anul 2001 Mănăstirea Nou Neamț din Chițcani către Episcopia de Tiraspol și Dubăsari. Episcopul, care fusese 8 ani stareț la acea mănăstire, s-ar fi opus categoric, reușind să obțină rămânerea ei în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului.

  De asemenea, PS Dorimedont a fost singurul ierarh care a votat împotriva alegerii arhimandritului Petru Musteață ca episcop de Nisporeni în 2005 și a arhimandritului Marchel Mihăescu ca episcop de Bălți și Fălești în 2006.

  De altfel în 2009 episcopul Marchel de Bălți și Fălești a făcut campanie electorală pentru PCRM, la ordinul ÎPS Mitropolitului Vladimir al întregii Moldove, bun prieten cu Vladimir Voronin, iar în 2010 același Marchel împreună cu întreaga mitropolie a Moldovei l-au susținut deschis la alegeri pe candidatul în parlamentul Moldovei, Vladimir Pasat.
  / ro wikipedia org wiki Dorimedont Cecan /


 4. Episcop Doremidont /Noul Neamt

  AGENTURA KGB IN MOLDOVA DE EST:
  MARIAN LUPU / in genunchi la Moscova /
  SI POPIMEA RUSOFILA
  februarie 2012:
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4561-osanalele-lui-lupu-patriarhului-kgb.html

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  “Patriarhul este un pastor foarte luminat şi activ în punerea în aplicare a misiunii sale,
  care contribuie benefic asupra fortificării înţelegerii reciproce între popoare,
  renaşterii valorilor creştine şi a moralităţii, care este atât de necesară oamenilor în aceste vremuri dificile”,
  a declarat Marian Lupu despre patriarhul bisericii KGB de la Moscova,
  transmite “Romanian Global News”.

  Fiind singurul demnitar strain prezent la festivitatea împlinirii a trei ani de la întronizarea Patriarhului Kiril,
  președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a dat dovada unei maxime obediente
  fata de biserica ocupantului din Basarabia.

  Lupu s-a mai si laudat declarând că era de datoria lui de a reprezenta la aceste manifestari
  pe ortodocşii din Republica Moldova, care fac parte din parohiile parte a Patriarhiei Moscovei,
  se arată în comunicatul Președinției de la Chisinau.

  Seful interimar de peste Prut a continuat sa bata câmpii exprimând recunostinta
  pentru vizita în Republica Moldova a Patriarhului, menţionând că ,,aceasta a influențat benefic
  din toate punctele de vedere starea spirituală a societăţii din țara noastră”!!!!


 5. grig leo

  Traducerea incorectă-ortodocxie-pravoslavie!Toată Moldova
  este bucşită cu biserici pravoslave,care educă păopulaţia
  să se supună nu lui Dumnezeu,ci ruşilor de pe loc şi celor de la cremlin!Secta pravoslavnică n-are nimic comun cu credinţa adevărată şi cu ortodoxia,minciuni gogonate,toţi sfinţii sunt ruşi,cei mai deştepţi din lume sunt ruşii,toţi sunt proşti şi trebue să se supună nu lui dumnezeu ci ruşilor!Jos biserica pravoslavă din Moldova!Moldovenii trebue să aibă acces direct la dumnezeu şi nu prin intermediarii ruşi!Jos toatesectele din Moldova!Vrem o biserică statală!


 6. #Scythicus#

  Mitropolia Chişinăului (pentru că nu este Mitropolia legitimă, cea adevărată a Moldovei, care are scaunul la Iaşi) este un agent de influenţă a Rusiei, nimic mai mult, aşa cum a fost dintotdeauna, un factor de rusificare şi control al băştinaşilor.


 7. Marea Dacie

  Jos popimea rusofila dodon-ista
  care ne tine sclavii teroristului moscal Kiril
  de la Kremlin !
  Asta se numeste “independenta” Moldovei
  cu tankurile rusesti la Nistru
  si cu biserica vladimirista kgb-ista
  imperiala ruseasca la noi acasa ?

  Jos mafiotii si coruptii din Guvern,
  care vor sa ne hotarasca destinele !


 8. xyz

  Nu ne mai mintiti de la obraz. Nu exista o biserica ortodoxa asa cum exista, de exemplu, o biserica catolica. Aplicand principiul “primus inter pares” biserica ortodoxa este formata din biserici nationale autocefale. Incalcandu-se Canonul 8 Apostolic si Canonul 34 al Sinodului Ecumenic de la Efes, biserica nationala a Moldovei este Biserica Ortodoxa Rusa, reprezentata de catre Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove ( care intreaga Moldova? ), filie a acestei biserici.
  “Ortodoxiei trebuie rezervat rolul dominant în societatea basarabeană.”
  Repet, care ortodoxie? Biserica Ortodoxa Rusa al carei Patriarh Kiril a declarat ritos, pe teritoriul Moldovei, ca “din punct de vedere canonic, Moldova va apartine vesnic Marii si Sfintei Rusii”? Si in plus ce se doreste? Transformarea Republicii Moldova intr-un stat fundamentalist crestin ortodox, de stil vechi si rit slav, dupa modelul Republicii Musulmane Iran?
  Si revin la sintagma “al intregii Moldove”. 3/5 din teritoriul fostului principat Moldova se afla in componenta Romaniei. Ori acolo biserica dominanta este Biserica Ortodoxa Romana, a doua ca marime dupa cea rusa, biserica neoortodoxa de stil nou si rit grec, reprezentata prin trei eparhii, Mitropolia Moldovei, Arhiepiscopia Bucovinei si Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Din cate stiu va recomandati ca fiind roman si adept al mult discutatului subiect al unirii. Dumneavoastra va declarati ca fiind unionist introducand pe sub pres, pe presupusul viitor teritoriu al Romaniei, o eparhie apartinid altei biserici ortodoxe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>