Filat merge la Moscova. Comentatorii sunt, din nou, cu spume la gură.

După ce unul din marii analişti cu ceva timp în urmă spunea, cu ocazia la nuştiu ce vizită a lui Filat în China că acesta se porneşte să vândă marile secrete ale moldovenilor în vinificaţie (despre care am scris şi eu aici), iar după ce alţii sau aceiaşi cu ocazia vizitei Angelei Merkel numărau pisici negre, criticându-l pe acelaşi Filat că şi-a angajat-o pe Merkel să-i facă PR (am scris şi despre asta aici), acum vine rândul vizitei lui Filat în Rusia.
Unul se întreabă în a sa postare de azi „Cu ce merge Filat la Moscova şi ce capcană îl aşteaptă în capitala Rusiei ?”
Altul îi răspunde practic imediat: „In Rusia lui Filat i se va propune sa distruga AIE si sa provoace impreuna cu comunistii alegeri parlamentare anticipate”

Constructivă discuţie – parcă s-au înţeles, nu? Întrebare-răspuns.

Mă simt în anul 2010. Sau în 2011. Sau în 2012. De trei ani aceiaşi experţi ne sperie că Filat iaka-iaka face alianţă cu Comuniştii. Nici Comuniştii nu mai cred în asta. De atunci, comuniştii cu care poate chiar merita să facă alianţă au ieşit din partid.

În acelaşi timp:
- pe Filat l-a vizitat în Moldova, în aceşti trei ani Vicepreşedintele SUA Joe Biden şi Cancelarul German Angela Merkel.
- Filat avut câteva interacţiuni importante cu Guvernul României, inclusiv o şedinţă comună de Guvern. În plan, după cum a declarat, este o şedinţă comună cu Ucrainenii.
- A avut o nenumărate întrevederi în ţară şi în afara ţării cu Barosso, Merkel, Clinton, Tusk, McCain, Sarkozy, Băsescu, Ponta, Ianucovici, Putin, Medvedev, Wen Jiabao, Saakashvili, Ashton, Fule, şi mulţi, mulţi alţii. Scuzat să fiu dacă mi-a scăpat cineva important.

Aşa e în toţi aceşti trei ani – când Filat merge la Vest – e “PR”. Când Filat merge la Est – “ne vinde ţara”.

De fapt, Filat e Prim Ministru şi merge în Rusia cu o agendă ce va fi absolut disponibilă. Nu promit că media se va concentra pe esenţă. Cel mai probabil se vor axa fie pe culoarea cravatei lui Filat, fie pe altă prostie, ignorând discuţiile pe esenţă care nu pot să nu fie.

Între timp:

- În ţară vin bani – 1,3 miliarde EUR în implementare la moment. Se fac eforturi mari pentru a transparentiza aceste acţiuni. Ne va reuşi. Dacă ar fi voia mea, aş pune pe fiecare stâlp finanţat din bani europeni steagul UE. Să nu mai fie întrebări unde-s banii.
- Suntem pe ultimele sute de metri cu dialogul pe vize. Chiar şi cei ce văd în asta doar proiectul lui Filat şi nu interesul naţional au acceptat asta. Unica ce găsesc să spună este să critice întârzierea. Accept. În locul lui Filat aş accepta şi atunci. Da, se întârzie. Poate se întârzia mai puţin sau deloc dacă lucrul parlamentului era mai eficient. Dar va fi regimul fără vize. Asta deja toţi o recunosc. Până şi comuniştii.
- Preţurile biletelor la avioane scad drastic. Ei se apucă de cifre – cică nu cu x ci cu y. Detalii. Scăderea e importantă. Oamenii vin tot mai des acasă cu avionul, nu se spânzură prin microbuze.
- Acordul de asociere va fi semnat până la sfârşitul lui 2013. O nouă promisiune a lui Barosso, care, de asemenea, s-a angajat să-i facă PR lui Filat.
- Dacă de Rusia e vorba – nu cumva am ajuns la momentul în care putem afirma că exportul vinurilor moldoveneşti în Rusia este deblocat? Sau iarăşi Filat îşi face PR?

Aş putea să mai intru în detalii. De fir a păr. Mai pot spune multe despre aceşti trei ani, căci am fost pe aici – aş putea spune şi de bine, şi de mai puţin bine.

- Despre micile dar totuşi creşteri la capitolul economic. Aş recunoaşte şi unde există lacune, căci am ochi să văd. Spre deosebire de unii.
- Cu ceea ce face Efrim în justiţie – doar azi jumate din şedinţa Guvernului a fost a Ministerului Justiţiei.
- Cu ceea ce a început Recean la MAI – da, şi acolo va merge bine. Va fi greu. Toţi ştiu asta. Dar va reuşi.
- Cu tot ce se întâmplă în e-guvernare.
Cu multe, multe altele.

Dar nu ştiu dacă merită şi are sens. Ăştia tot pisici negre vor număra.

Pa!

10 Comentarii


 1. OVIDIU

  Oricum n-arlauda unii blogherii contra plata pe fiuhrerul Filat,acest Falitu zboara “naher s pleaja” la urmatoarele alegeri.De ce? Pentru ca invatamantul,medicina,MAI-ul,Penitenciarele,acu si granicerii cu vama,fiscul cu finantele sunt a lui “sarmanul” FElad,care si-a pus oamenii lui acolo de 3 ani si strange dividende bune.Scoli inchise si distruse! Spitale si policlinici privatizate! Ministru si directori corupti: Catan,Roibu,Revenco! Ce-a facut Filat??? A furat,a impartit si cadonat,la ai sai din PLDM,sa fie Moldova lor fara saracie! Stimati blogheri,plecati din Chisinau la sate si vedeti viata adevarata,unde de 3 ani e tot “MOLDOVA FARA SARACIE” si activisti PLDM inscaunati la toate treucile statului…

 2. Pingback: nicu popescu » integrarea europeana si moscova


 3. eu

  Alaiba, cind vine vorba de zborul cu avionul imi pun miinele in cap. Ca si cum nu ar fi avut loc liberalizarea pietei aeriene.
  1. Dublin – Frankfurt retur costa 150 euro.
  2. Chisinau – Frankfurt retur costa peste 300 euro.

  Poate in Italia si zboara lumea mai ieftin, da alte destinatii is scumpe a dracu. Aiureli.

  UNDE E LOGICA LA AIR MOLDOVA SI AEROPORT?


 4. Alex

  @mde…: @mde…: in inele privinte sigur ca ai dreptate, desigur ca nu s-a reusit sa schimbi radical situatia incat sa fie palpabila pentru cetateni, insa iti dau o intrebare: daca initiezi o afacere, de citi ani ai nevoie sa achiti creditele si sa-ti scoti profitul? Eu cred ca e nevoie de citiva anisori, o afacere buna, vorbind de productie, e nevoie de la 3 ani in sus…acum imagineaza-ti de cit timp e nevoie ca sa schimbi situatia dezastruoasa a unei tari in una mai buna? Te asigur ca mai mult de 3 ani. Hai sa vedem pe rind:
  1) situatia din MAI- iti amintesc ca inca pe timpul comunistilor de cind generalul Voronin a preluat conducerea tarii, in MAI s-a instaurat o politica anti umana si numeroase scheme frauduloase de catre conducerea si o buna parte de colaboratori ai acestui minister. Iti mai amintesc cum politistii prindeau tineri si nu doar si ii duceau la comisariate unde le creau dosare penale false,ca mai apoi sa scoata bani din astia, si desigur ii maltratau sii torturau in cel mai animalesc mod. Si tu spui ca acum atitudinea cetatenilor fata de politisti este una rea, pai SIGUR DOMNULE cum altfel sa fie, politistul si-a facut imaginea, acum suporta consecintele! Mai amintesc ca POLITISTUL ACTIVEAZA PENTRU CETATEAN,ASIGURIND SECURITATEA SI SIGURANTA ACESTUIA si nu in alte scopuri!
  Daca sa vorbesc de situatia acutala- din 2010 politistul nu mai pune mina pe cetatean, acesta nu mai naste dosare penale din vint si se lucreaza la reforma sistemului si schimbarea imaginii MAI-lui. Cit de rata criminalitatii, singur ai spus ca comunistii nu prezentau situatia reala si hai sincer, cum sa prezinte daca atunci nici nu exista presa libera, insa ai dreptate totusi ca e mare rata criminalitati si aici se concentreaza la maxim noua conducere a MAI.
  2.Educatia, da situatia e una dezastruoasa, dar ea nu s-a creat intr-un an si nici 3 ci in 8 ani de guvernare ticaloasa(pcrm). A inceput totul cu plecarea cetatenilor peste hotare(peste un milion),multi copii ramasi fara supravegherea parintilor se ocupau si se ocupa cu altceva numai nu cu invatare si autodezvoltare. De aici apare indiferenta copiilor de a invata si astfel apare si coruptia, cum apare coruptia- nu se stie coruptia genereaza saracia ori saracia genereaza coruptie, cert e un lucru, politica sociala ca si restul activitatii guvernului comunist era una lipsita total de profesionalism,deci preturile cresteau,dar salariile mai putin comparativ cu preturile, astfel, profesorii primind salarii mizere, elevii avind atitudine indiferenta, apare si coruptia- studentul astfel se alege cu note bune,profesorul cu viata asigurata, dur dar adevarat… Pai nu poti schimba un asa sistem peste noapte, insa anul acesta s-a demonstrat cum cum se descurca elevii la examenele de bacalaureat, reforma trebuie si a si inceput. 5. Alexandru

  Nu întimplător Uniunea Europeană acordă suport constant Republicii Moldova, acest lucru se datorează faptului că Guvernul şi-a propus realizarea unei ample agende de reforme şi integrarea în Uniunea Europeană. 


 6. mde...

  @Oleg Cristal: Oleg, asta cre ca e una din foarte putinile pareri cu care sunt de acord.
  Pentru Dumitru: Da sunt de acord, in anumite domenii chiar s-a mers inainte si sunt miscari, dar in mare parte in domeniile critice se bate pasul pe loc.
  4 domenii importante:
  1) MAI – cum s-a schimbat rata infractionalitatii in tara(numai nu-mi spune mie de comunisti ca ascundeau – asta e clar dar oricum), si cum s-a schimbat atitudinea cetatenilor fata de politie si politisti ??? macar un pic a crescut in bine ? eu asi spune ca invers tot mai rau si mai rau.
  2) Educatie – s-a schimbat ceva spre bine in educatie in 3 ani de guvernare “democrata” ??? cu exceptia ultimelor reforme de unirie a scolilor – nimic mai mult. S-a schimbat calitatea studiilor macar cu putin ??? s-a schimbat atitudinea profesorilor fata de elevi si invers ? Au inceput a lua mai putina mita profesorii sau sa-si excercite cel putin functiile normale ??? nimic. E si normal – cum poate lor sa le pese de educatie , daca copii lor invata peste hotare.
  3) Justitie – mult discutata si scumpa reforma in justitie asa shi nu s-a mai facut. Cum erau judecatorii corupti in frunte asa si sunt si judeca cazuri mai departe contra unor sume fabuloase (altfel nu ar avea de unde bani pentru casele in care locuiesc).
  4) Finante – S-a schimbat ceva in plata impozitelor. Cum plateau oamenii sarmani % din salariul sau mizer asa si platesc in continuare, iar cei care au venituri de milioane continua mai departe sa aiba milioanele fara ca cineva sa-i atinga(chiar daca oficial el e sarac lipit-pamintului). Citi din judecatori au fost verificati la venituri ei si rudele lor si comparate cu datele de pe hirtie? Cum poate un pensionar sa aiba casa de milioane de lei(daca nu chiar euro) ?
  Dar sa incerc eu din salariul meu de 4000 lei sa nu platesc impozite… in luna urmatoare am sa fiu arestat si amendat, ca cel mai mare criminal din tara.
  PS: Am scris 4, dar ca atare este unul foarte important 5 – Sanatate, care tot este la Filat. Cred ca nici nu trebuie de discutat ce se intimpla in acest domeniu – exact ca in educatie, numai ca mai strahsnic (mor oameni – si nimanui nu-i pasa).

  Din totate cele enumerate mai sus, daca nu toate cel putin 50% se puteau de realizat in maxim 1.5 ani – DACA SE DOREA. Din pacate la noi numai se vorbeste, dar mai departe de vorba nu se vede nimic.
  Pacat – AM FOST o tara promitatoare, am ramas doar tara(dar tot nu-i clar pina la capat). Tinerii cum au plecat asa si pleaca mai departe, numai ca deja putini care au mai ramas de plecat.


 7. Lenuta

  Ah da, mai nu uitasem, interesanti sunt unii oameni, le place sa se arunce in extreme,unii in stinga si altii in dreapta, de ce sa nu va opriti, sa analizati bine lucrurile si sa mai vorbiti o data, fiindca cred ca toata lumea intelege ca suntem in sec. 21, o lume a tolerantei si diplomatiei-societatea moderna anume fara asta nu poate sa existe, daca ne dorim o societate sanatoasa-e vorma de toleranta,e vorba de diplomatie, e vorba de intelegere, e vorba de relatii umane,etc. Nu mai suntem in trecut,unde problema era solutionata prin razboaie si siretlicuri miselesti,unde erau dusmani si aliati, unde erau tradari si murdarii… Avem un stat, un popor,un drapel,o constitutie,un imn, sa le onoram si sa demonstram ca RM este o tara cu o societate unita, educata si corecta, sa demonstram ca meritam sa avem un viitor frumos, sa demonstram ca stim ce e aia toleranta,diplomatie si relatii internationale. Si cel mai important, sa demonstram,inclusiv si noua ca CETATENII RM STIU CE ISI DORESC!


 8. Oleg Cristal

  Dumitru, inteleg de ce trebuie să enumeri remarcabilele performanţe ale Guvernului. Moldovenii huzuresc de bine ce trăiesc. Cât priveşte răspunsul şi întrebarea. Din câte am vazut, întrebarea mea a venit DUPĂ cineva a publicat un, ceea ce spui tu, răspuns. Cu atât mai mult că eu am scris despre altceva decât alianţe interne. Dacă vrei, răspunde la tema legată de dosarul transnistrean şi acordul privind livrarea gazelor. PS Acum să mulţumim cu toţii pentru RAIUL pe pământ adus de nr. 1. Ura tovarăşi !!! :)))


 9. Lenuta

  Da, am mai auzit eu de “relatia asta cu comunistii” eu ii spun “povestea lupului ghimpos”.Fiindca Imi aduc eu taaaaare bine aminte cum un an,un an jumate in urma Ghimpu(lider PL) si Lupu(presedinte PD) strigau,vedeau,chiar mai nu mincau deam harbuji,ei mai spuneau harbuji zburatori sau “harbuji murati”. In fine, ideea e ca acestia “urlau” peste tot si bagau lumea in sperieti- cica pldm ar face slianta cu pcrm… Ei bine iata ca a trecut 1-1.5 an si pldm s-a tinut de cuvint, amintesc ca in campania din 2009 promisiune PLDM-lui era ” Moldova fara comunisti, Moldova fara Voronin”, daca toti vad bine si sper ca toti chiar si gindesc la fel de bine, noi la guvernare avem partide de orientare democratica si nicidecum comunista ori voronista. Ghimpu isi dorea ba referendum de schimbare a constitutiei, ba functie de conducere in stat, ba procuror, ba tanchist, Lupu vroia alegeri anticipate- interesant de ce…
  Ok, zilele astea am ramas surprinsa si chiar socata sa aud ca Ghimpu,este tare suparat pe Filat si echipa lui si ca in toamna aceasta vrea sa iasa din alianta si impreuna cu comunistii si ceva deputati independenti sa demita guvernul,interesant de ce? Fiindca ministrii din partidul lui Filat isi fac bine treaba, cu mult mai bine decit cei ai PL?Ori fiindca Unicul partid care si- a schimbat citiva ministri in acesti ani este tot PLDM? Ori fiindca la invitatia lui Filat ne viziteaza asa personalitati(au fost nominalizate in articol)? Ori fiindca a reusit sa atraga atentia si sustinere marilor puteri spre Republica Moldova? Sa fie oare Ghimpu invidios? Chiar mi-e interesant care e cauza. Asteptam si vedem, sper sa fie doar aberatii aceste lucruri si chiar sper ca AIE va merge mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>