Dacii LIBERI -Carpii

Carpii erau un trib dacic care trăia în Moldova, de la Munții Carpați (despre care se crede că au moștenit numele de la carpi) până la Nistru, cele mai multe situri arheologice găsindu-se în partea de vest a zonei .
Dunării din 275 a favorizat această sinteză.
Herodot din Halicarnas a fost un istoric grec care a trăit în secolul al V-lea î.HR. (484 î.Hr. – cca.425 î.Hr.). Herodot este considerat părintele istoriei.
A descris şi obiceiurile şi religia Daco- Geţilor.
“Iata în ce fel se socot ei nemuritori: credinta lor este ca ei nu mor, ci ca cel care piere se duce la Zamolxis, divinitatea ; pe care unii îl cred acelasi cu Gebeleisis . Tot în al cincilea an arunca sortii, si întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sortul îl trimit ca solie la Zamolxis, încredintându-i de fiecare data toate nevoile lor.
Trimiterea solului se face astfel: câtiva dintre ei, asezându-se la rând, tin cu vârful în sus trei sulite, iar altii, apucându-l de mâini si de picioare pe cel trimis la Zamolxis, îl leaga de câteva ori si apoi, facându-i vânt, îl arunca peste vârfurile sulitelor.
Daca, în cadere, omul moare strapuns, ramân încredintati ca zeul le este binevoitor; daca nu moare, atunci îl învinuiesc pe sol, hulindu-l ca este un om rau; dupa ce arunca vina pe el trimit dupa un altul.
Tot ce au de cerut îi spun solului cât mai e în viata. Când tuna si fulgera, tracii despre care este vorba trag cu sagetile în sus, spre cer, si îsi ameninta zeul, caci ei nu recunosc vreun alt zeu afara de al lor”.

f

f


Federația Voievod pentru prima dată a prezentat o demonstarție la cetatea Sorocii in echipamentul dacic incă in anul 2008 .Hai MOLDOVA si aici suntem PRIMII .

Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole

80 Comentarii


 1. CETATEAN DAC

  OAMENI BUNI IN LUMINA GENETICI HAMBURG SA FACEM PACE =SINTEM DACI–nu ne tragem din romani..Revenirea la numele nost milenar e ceva legal acum si imperios..amin.


 2. klinka

  cum poti sa ne minti asa pascaru? iti bati joc,de ai nostrii? esti vindut rusilor….sa iti fie rusine!


 3. ziko vlass

  dumnezeu sa aiba mila de tine,caci esti un suflet amarat..de minti nicolae pascaru? nu ai frica de Dumnezeu ca minti?


 4. sandu

  Blestemele şi etichetările nu constituie argumente intr-o polemica.

  Nu sesizam ură faţă de poporul român la 1, 70, 73.

  Ura viscerala faţa de poporul moldovenesc, la 63,n 65,68.

  63, sursa pentru spusele lui Mateevici?


 5. vladimir

  Dumnezeu sa aiba mila,de tine Pascaru,ca minti. Nu ai frica de Dumnezeu? Dumnezeu sa aiba mila de tine,suflet amarat!


 6. Claudiu

  Nikalai,mai schimba si tu placa cu carpii si dacii liberi ptr. ca sau plictisit rumanii fascisti di pisti Prut. Sunt chestii care te depasesc ,lasa istoricii sa-si faca meseria. Ar fi mai bine sa ne faci cateva demonstratii de kung-fu sau cum spargi caramizi cu capul si o sa ai rating din partea noastra.


 7. #Scythicus#

  @vasile roibu: “retineti, românilor…acest nume, de valah, noi nu il primim.”

  Nici un român nu “primeşte” numele de “vlah”.

  Şi ce zice zice Ureche la sfârşit, despre munteni şi moldoveni? Că “s-au tras de la un izvod.” Şi le zice “munteni”, nu “vlahi”.

  Şi mai apoi “Rumânii, câți să află lăcuitori la Țara Ungurească și la Ardeal și la Maramoroșu, de la un loc suntu cu moldovénii și toți de la Râm să trag.”

  Mai bine comentează aici, unde M. Costin explică complet :
  “Așa și neamul acésta, de carele scriem, al țărâlor acestora, numele vechiŭ și mai direptŭ ieste rumân, adecă râmlean, de la Roma. Acest nume de la discălicatul lor de Traian, și cât au trăit pănă la pustiirea lor di pre acéste locuri și cât au trăitŭ în munți, în Maramoroș și pe Olt, tot acest nume au ținut și țin pănă astăzi și încă mai bine munténii decât moldovénii, că ei și acum zic și scriu țara sa rumânească, ca și românii cei din Ardeal.

  Iară streinii și țările împrejur le-au pus acestŭ nume vlah, de pe vloh, cum s-au mai poménit, valios, valascos, olah, voloșin, tot de la streini suntŭ puse acéste numere, de pre Italiia, cărora zic vloh. Apoi mai târziu, turcii, de pre numere domnului carile au închinat țara întăi la turci, ne zic bogdani, munténilor cara-vlah, grecii bogdano-vlah, munténilor vlahos. Că acestŭ nume, moldovan, ieste de pre apa Moldovei, după al doilea discălicatul aceștii țări de Dragoșu-vodă. Și munténilor, ori de pe munte, muntean, ori de pe Olt, olteani, că léșii așa le zic, molteani.

  Măcară dară că și la istorii și la graiul și streinilor și înde sine cu vréme, cu vacuri, cu primenéle au și dobândescŭ și alte numere, iară acela carile ieste vechiŭ nume stă întemeiat și înrădăcinat: rumân. Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară nu întrebăm: știi moldovenéște?, ce știi românéște?, adecă râmlenéște, puțin nu zicem: sțis romanițe? pre limba latinească. Stă dară numele cel vechiŭ ca un teméi neclătit, deși adaog ori vrémile îndelungate, ori streini adaog și alte numere, iară cela din rădăcină nu să mută. Și așa ieste acestor țări și țărâi noastre, Moldovei și Țărâi Muntenești numele cel direptŭ de moșie, ieste rumân, cum să răspundŭ și acum toți acéia din Țările Ungurești lăcuitori și munténii țara lor și scriu și răspundŭ cu graiul: Țara Românească.

  Și acestŭ nume vlah de la turci și de la greci ieste, de la némți vallios, de la franțoji valahos, de la léși voloșin, de la moscali și de la rusi tot așa voloșin și de la unguri olah; acesta nume tot de pe vloh ieste și vloh ieste italiianŭ, din care țări a vlohului, adecă a Italiei, au pornitŭ Traian, împăratul Râmului, fără număr mulțime de norod și i-au așezatŭ în aceste țări a Dachiei cei vechi. Să fie acest nume vlah de pre Fleac hatmanul Râmului, precum scriu unii, basne suntŭ.”


 8. vasile roibu

  @#Scythicus#: interesant cum pentru un romin ca chizdikus e mai important ce zice un italian, decat ce zic cronicarii moldoveni:
  ” Chiematu-o-au unii și Flachia, ce scriu létopisețile latinești, pre numele hatmanului râmlenescu ce l-au chemat Flacus, carile au bătut războiu cu sțitii pre acéste locuri și schimbându-să și schimosindu-să numele, din Flachia i-au zis Vlahiia. Ce noi acésta nume nu-l priimim, nici-l putem da țărâi noastre Moldovei, ci Țării Muntenești, că ei nu vor să disparță, să facă doao țări, ci scriu că au fostu tot un loc și o țară și noi aflăm că Moldova s-au discălicat mai pe urmă, iar munténii mai dintăi, măcară că s-au tras de la un izvod,…”- Grigore Ureche

  retineti, rominilor…acest nume, de valah, noi nu il primim.

  Zau asa,, voi citati doar ce va convine din cronicari si ii faceti partasi la unionismul vostru. Cititi letopisetul sa veddeti cu ce cuvinte povesteste el cand va mai batea Stefan la koor…mai ca se bucura din toata inima :-)


 9. #Scythicus#

  Un alt exemplu :

  “„…Valacchi, qui se Romanos nominant…„ „Gens quae ear terras (Transsylvaniam, Moldaviam et Transalpinam) nostra aetate incolit, Valacchi sunt, eaque a Romania ducit originem, tametsi nomine longe alieno…”, Antonius Verantius, De situ Transsylvaniae, Moldaviae et Transaplinae în Monumenta Hungariae Historica, Scriptores; II, Pesta, 1857, p. 120, apud Krista Zach, Konfessionelle Pluralität, Stände und Nation. Ausgewählte Abhandlungen zur südosteuropäischen Religions- und Gesellschaftsgeschichte, LIT Verlag Berlin, Hamburg, Münster, 2004, S.40

  Este vorba de diplomatul şi prelatul maghiar de origine croată Antonio Verancsics care în 1570 scria că : “Valahii, care Români se numesc (pe ei înşişi) … Oamenii care pe aceste pământuri (Transilvania, Moldova şi Transalpina (adică Ţara Românească) în zilele nostre locuiesc, sunt Valahi, …”


 10. #Scythicus#

  @patria_mea_e_moldova: “Hai, mai aduceti ceva nou, daca tot spuneti ca neamul nostru este “romanesc” de secole.”

  Al doilea voievod al Moldovei, fiul lui Bogdan I, a fost Laţcu Vodă. El era în relaţii foarte bune cu Papa de la Roma şi chiar s-a convertit la catolicism.

  Într-un act oficial, Sfântul Scaun îl numeşte “dux Moldavie partium seu nationis Wlachie”, adică “Duce al Moldovei de naţiune (etnie) valahă (adică românească)”.

  În 1393, Roman I se intitula “Noi Roman voievod al Moldovei și moștenitor (domnitor) al întregii Valahiei (Țării Românești) de la munte până la malul mării”.

  Evident nu este vorba de Valahia/Ţara Românească de la sud de Milcov. Ceea ce înseamnă că în timpul lui Roman I, Moldova se numea doar partea de NV, pe unde curgea râul Moldova (azi în întregime pe teritoriul României, în Bucovina). Restul ţării era o Valahie, până la Mare, adică o Ţară Românească.

  În 1574 Pierre Lescalopier, călătir francez, scria :

  „Tout ce pays la Wallachie et Moldavie et la plus part de la Transivanie a esté peuplé des colonie romaines du temps de Traian l’empereur…Ceux du pays se disent vrais successeurs des Romains et nomment leur parler romanechte, c’est-à-dire romain … ”, Voyage fait par moy, Pierre Lescalopier l’an 1574 de Venise a Constantinople, in: Paul Cernovodeanu, Studii si materiale de istorie medievala, IV, 1960, p. 444

  În traducere : “Toate aceste ţări ale Valahiei/Ţării Româneşti şi Moldovei, şi cea mai mare parte a Transilvaniei, au fost populate de colonii romane din timpul îmăratului Traian şi îşi numesc limba “româneşte”, adică romană …”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>