“Canonizarea lui Ştefan cel Mare un act pentru consolidarea valorilor naţionale şi spirituale”

Mişcarea de Tineret Voievod: “Canonizarea lui Ştefan cel Mare un act pentru consolidarea valorilor naţionale şi spirituale”

Mişcarea de Tineret Voievod, în semn de recunoştinţă şi respect faţă de marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, canonizat graţie meritelor sale, recunoscut de popor şi biserică, va omagia ziua de 2 iulie cu un program educativ. La ora 9:00 dimineaţa reprezentanţii Mişcării Voievod vor depune flori la monumenul Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Anul acesta se împlinesc 555 de ani de la înscăunarea lui Ștefan al III-lea pe tronul Moldovei. În glorioasa şi îndelungata sa domnie (1457-1504) Ştefan III cel Mare s-a manifestat, întîi de toate, ca promotor al consolidării puterii centralizate a statului medieval. Aceasta fiind chezăşia independenţei ţării, ocrotirii integrităţii ei teritoriale, afirmării ei în contextul european. În acest scop Ştefan al III-lea promovează o politică de întărire a autocraţiei şi de restabilire a domeniului domnesc.

Considerăm că aceasta data nu este doar una simbolică ci una emblematică pentru poporul moldovenesc consolidate în trecut în jurul unor valori naţionale care le-au adus echilibrul spiritual şi forţa de a trece peste timpuri grele marcate de razboaie. Faptele marelui domnitor a întruchipat nu doar inteligenţa şi arta de a conduce dar şi capacitatea de a uni poporul în jurul unei idei promovate de unii şi pînă astazi.

Federaţia de Luptă Naţională “Voievod”, care include şi o Mişcare de Tineret, încă de la primii ani de la data fondării a fost adeptul principiilor şi valorilor promovate de Ştefan cel Mare şi Sfînt, un apărător al creştinităţii şi neamului nostru, un om al dreptăţii, mereu aproape de insuşirile şi năzuinţele noastre. Prin chipul lui Ştefan cel Mare poporul nostru din toate hotarele a cunoscut recunoaştere şi respect.

Stilul de luptă ”Voevod” nu înseamnă doar pregătirea unui sportiv în baza unor elemente caracteristice luptei naţionale dar şi educaţie în spiritul creştinităţii, toleranţei şi încrederii. Lupta este tratată ca o formă de manifestare paşnică, promovată în sălile de antrenament iar doctrina ”Voievod” ca o modalitate de însuşire a unor principii de viaţă care ar readuce echilibrul spiritual, într-o lume aflată în căutarea propriei conştiinţe naţionale.

Preşedintele Mişcării de Tineret Voievod,

Nicolae Pascaru (6 Dan)

Cavaler al Ordinului “Meritul Civic”

Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru

CURRICULUM VITAE Numele: Pascaru Prenumele: Nicolae Data şi locul naşterii: 18 iulie 1975, s. Chircăeşti, r-l Căuşeni Cetăţenie: Republica Moldova 1998 – 2002 Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea de drept, licenţiat în dr...

Ultimele articole

48 Comentarii


 1. Amuz

  Alt articol din seria cascadorii rasului. Tov pascaru face cateva reverente fata de miscarea lui peste condusa chiar de el, baga cate ceva de stefan cel mare sa dea bine… Si o termina cu satisfactia fata de canonizare, desi nu specifica cand, cum, unde de catre cine a fost facuta.
  Alta gafa din seria daca nu pomenim nu se stie… Ciumpiliticule daca nu specifici un lucru cu atat starnesti curiozitatea mai mult in oameni.

  In occident astia ca el ar achimba cutii goale de sucuri si bere la centrul de reciclare… Dar in rm analfabetii, semidoctii si toti incultii sunt personaje marcante in viata publica… Halal de societate.


 2. xyz

  Suceava are de fapt 890.941 locuitori. Scuze!


 3. xyz

  @ #Scythicus#,
  In principiu aveti dreptate. De fapt “Valahiile” se intindeau din nordul Greciei, prin muntii Pindului, Balcani, Carpati, pana in sudul Poloniei. Eu ma refeream insa la ce inteleg, cu totala reavointa, prin valahi moldovenistii, adica cele doua Ungrovlahii, Muntenia si Oltenia. Fostul principat, Tara Romaneasca, are o populatie 8.661.963 locuitori repartizati in 15 judete si este formata din Muntenia ( fosta Ungrovlahia Mare ) cu 3.433.407 locuitori si 9 judete, Oltenia ( fosta Ungrovlahia Mica ) cu 2.433.407 locuitori si 5 judete, Dobrogea cu doar 974.811 locuitori si 2 judete si municipiul Bucuresti, organizat ca judet aparte, cu o populatie de 1.921.751 locuitori, care nu prea este acum oras muntean, pentru ca este un oras cu populatie amestecata originara din toate provinciile Romaniei, in Bucuresti existand si o populatie masiva originara din Bsarabia, precum si o comunitate semnificativa maghiara.
  Fostul prnicipat al Transilvaniei cu o populatie de 9.287.576 locuitori si 17 judete, formata din Transilvania propriu zisa sau Ardeal, cu o populatie de 6.272.870 locuitori si 11 judete, Crisana cu 1,115.633 locuitori si 2 judete, Banat cu 1.019.297 locuitori si 2 judete si Maramures cu 879.776 si 2 judete.
  Provincia istorica Moldova are o populatie de 5.695.183 locuitori si este formata din 8 judete si este formata din Tara de Sus cu 2.180.151 locuitori si 3 judete, care cuprinde si Tinutul Neamtului, fosta proprietate a armurierului german al lui Stefan, Tara de Jos cu 2.133.829 locuitori si 3 judete, Bucovina cu 890.941 locuitori si Tara Vrancei cu 490.268 locuitori.
  Cele mai mari judete ale Romaniei sunt Prahova cu 929.224 locuitori in Muntenia, Iasi cu 919.044 locuitori si Suceava cu 803.269 locuitori in Moldova, Dolj cu 834.823 locuitori in Oltenia si Cluj cu 803 269 locuitori in Transilvania.
  Si apropo de intentia absurda, rautacioasa si abuziva a matelotului de a desfiinta judetele fac precizarea ca prima atestare documentara a unui judet, pe teritoriul Romaniei, s-a facut la 8 ianuarie 1392, intr-un hrisov emis de Mircea cel Batran si se referea la judetul Valcea. Judete, ca forma de subdiviziuni administrative, se afla si pe teritoriul unor state din fostul Imperiu Austro-Ungar, printre care si in Ungaria, unde exista, ca si la noi, un judet Bihor.


 4. #Scythicus#

  Şi până la urmă cum rămâne cu fondul articolului, a fost canonizat Ştefan cel Mare de către BISERICA OROTODOXĂ ROMÂNĂ pentru “consolidarea valorilor naţionale şi spirituale” ale cui? Ale moldovenismului fariseic? Nu cred. Poate ale românilor. De pretutindeni.


 5. Cosmin

  @Serjentul Mamaliga: Crede-ma, nu pun la indoiala adevarul a ceea ce ai zis! Chiar dimpotriva, cred ca e foarte probabil ca exact asa sa se fi intamplat! :)

  Dar din punctul meu de vedere, cel mai bun argument este “docomentul” citatul, scanul. Daca unuia care ii tot da cu “statalitate, patriotism” ii citezi ce facea el insusi pe timpul URSS-ului, gata, l-ai terminat! Altfel, poti sa ii zici “stalinist, mancurt etc”, el iti zice “fasist” si asa nu ajungi nicaieri.

  Sunt multi care stiu adevarul, inca si mai multi care nu il stiu sau l-au uitat. Periodic, cred, mai trebuie adus aminte de ce s-a intamplat, si asta cu dovezi ;)


 6. Serjentul Mamaliga

  @Cosmin. Dumneta pui la indoiala veridicitatea celor relatate de mine in punctul 40. Eu nu am la indamina la moment presa de atunci, cit si materialele Guvernului si Parlamentului din acea vreme ca sa indic autorul, data , continutul publicarii. Aceste materiale exista, ele pot fi gasite, ele au fost publicate in mii de exemplare care se pastreaza in arhivele bibliotecilior. Acest adevar poate fi gasit si vazut. Confirm inca odata ca acestea documente si scrieri exista in publicatiile pe care le-am pomenit din anii 1988-2002. Necatind ca is acupat cu serviciul si nu dispun de timp, dar am sa aduc date concree si nume concreteindicind toate coordonatele


 7. webber

  @Serjentul Mamaliga..poi cum scrie in biblie..nu stiu mai exact..dar scrie asa: “V-eti cunoaste adevarul..iar adevarul va va face liberi”


 8. Cosmin

  @Serjentul Mamaliga: “Studiati presa scrisa din acele vremuri si documentele Parlamentului, Guvernului de atunci si veti stabili, ca acei ce azi sunt ,,Patrioti’’,, moldovenisti’’ si ,,Statalisti’’pe atunci luptau impotriva independentii si statalitatii R. Mpldovei. Nu dau nume ele se stiu. ”

  Ba dimpotriva, da nume, exemple, citate, scanuri dupa articole, texte, daca ai!

  E mult mai putin spectaculos, dar tu injuri, ei injura, cine castiga?

  A, dar o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, iar daca unii se stiu, e se poate intampla sa uiti! Si ocazional trebuie reamintite anumite lucruri:)

  De aceea as spune: da nume, da exemple, da citate! Adevarul e argument suficient :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>