Atacul nuclear de la Hiroshima.

images

Cu 68 de ani în urmă, Japonia avea să devină cîmpul experimental unui nou timp de armă, intrat în istorie sub denumirea de ,, bombă atomică”. Către anul 1945 armata americană era tot mai aproape de arhipelagul nipon, ducînd lupte crîncene cu armata imperială japoneză. Începînd cu 8 decembrie 1945 după atacul aerian de la Pearl Harbor, Japonia şi SUA  se aflau pe picior de război. După 4 ani de război numărul vctimelor în rîndul americanilor creştea semnificativ. După calculele experţilor americani dacă se merge în continuare pe calea confruntărilor atunci numărul victimelor aveau să se dubleze iar războiuurma să se prelungeasc încă cu cîteva luni, posibil chiar ani. Patriotismul ,dar şi în acelaşi timp fanatismul nipon creau haos în rîndul soldaţilor americani, care erau pur şi simplu infricoşaţi de gesturile disperate ale kamikadzilor japonezi. Deseori înainte să moară martirii japonezi rosteau: Trăiască Împăratul.

După moartea preşedintelui american F.D.Roosvelt (aprilie 1945), Harry Thruman devine cel de-al treizeci şi patrulea preşedinte al Statelor Unite al Americii. Încă de la conferinţa de la Potsdam (aprilie-august 1945) Thruman şi-a arătat caracterul oportunist şi radical în ceea ce priveşte soarta Japoniei. Iar în acest scop capitularea necondiţionată a Japoniei era singura şi unica cerinţa a delegaţiei americane. Tot la conferinţa de la Potsdam preşedintele american i-a dat de înţeles lui Stalin că SUA deţine o ,,armă specială” care în scurt timp va fi folosită. Stalin însă era deja informat de serviciile sale secrete despre ce era vorba.

Primul atac nuclear din istorie asupra populaţie civile avea să aibă loc pe 6 august 1945. La ora 08:16 minute, avionul de tip B-29,, Enola Gay” pilotat de americanul Paul Tibbetz lansează o bombă cu un conţinut sporit de uraniu numită Subţirelu (după trasăturile fostului preşedinte Roosevelt, ulterior a doua bombă va fi denumită Grăsuţul, după caracteristicile prim-ministrului englez W.Churchill). Această bombă avea 3 metri 70 cm în diametru şi a fost detonată deasupra oraşului Hiroshima. Efectele explozie au fost groaznice. Temperatura epicentrului exploziei era de 7000 grade  pe Farenheit. Pe o suprafaţă de 2 km totul era ars şi distrus. Chiar şi cele mai trinice clădiri au fost făcute una cu pămîntul. Cîteva ore mai tîrziu operatorul de control a încercat să ia legătura cu staţia locală din Hiroshima. Totul era în zadar. Abia mai tîrziu şeful unei gări aflat mai la nord i-a legătura cu postul de control al Statului Major. În declaraţile sale se vorbeşte despre o explozie teribilă. Ofiţerii nu îi dau crezare şi trimit un avioane la faţa locului. Ajuns la faţa locului pilotul rămîne înlemnit de cele văzute.

Hiroshima 12 ore a fost izolat după explozie din cauza incendiilor şi radiaţiei extrem de mare care va afecta încă mult timp regiunea.Acest timp de armă necunoscută pînă acum a cauzat moartea a 78 000 de civili, dispariţia a 13 000 şi rănirea altor 40 000.

După explozia primei bomble nucleare, fiind impresiont de caracterul distrugător şi efectele acesteia, H. Thruman a declarat că acesta este cel mai mare eveniment din istorie. De rînd cu această au existat şi unele persoane printre care şi amiralul William Leahy, care la acea vreme auafirmat că: „Eram ferm convins că războiul cu Japonia progresase până la punctul în care înfrângerea ei era doar o problemă de timp şi răbdare”, deci atacul nuclear putea fi evitat.

Mult timp masacrul de la Hiroshima şi Nagasaki a fost negat de autorităţile americane drept rezultat potenţialul nuclear în lume sa extins cu repeziune. Actualmente bomba nucleară este un mod de-a provoca frică şi supunere. Această goană a înarmării precum şi obţinerea secretului bombei atomice însă poate provoca auto-distrugerea omenirii, am fost la un pas în 1962, nu trebuie de repetat greşelile trecutului. După spusele unui autor român (Vasile Ghica) :un război nuclear nu s-ar încheia decât cu cea mai cenuşie remiză.

După 68 de ani de la acel cumplit măcel nu ne rămîne decît să fim în această zi părtaşi cu suferinţa japonezilor şi să tindem spre o pace şi un cer cît mai senin .

Rodion Rusnac

Rodion Rusnac

Sunt cetăţean al Republicii Moldova. Stat în care m-am născut şi doresc să trăiesc în continuare, indiferent de multiplele probleme cu care se confruntă ţara. Nu doresc să neg sau să evit problemele, doresc sa-mi aduc contribuţia la depăşirea lor şi ...

Ultimele articole

15 Comentarii


 1. =Vicu Unionistu=

  “Implicatiile geopolitice privind Unirea României cu Republica Moldova”
  - Interviu

  http://www.ziare.com/europa/moldova/implicatiile-geopolitice-privind-unirea-romaniei-cu-republica-moldova-interviu-1249930

  “Costurile RE-Unirii României cu Republica Moldova
  nu sunt atât de mari precum par la prima vedere, ci din contra,
  ar putea reprezenta o importanta sansa
  pentru dezvoltarea economica a statului român”,
  - considera specialistul in geopolitica si profesorul universitar Marius Vacarelu.
  ==================================================================


 2. =Curierul Re-Unirii=

  O Campanie a Demnitatii Nationale:
  ––––––––––––––––––––––––––––-
  In legătură cu sărbătorile naționale din August,
  se lansează o campanie sub genericul

  «O zi pe săptămână moldovenii nu vorbesc rusește,
  ci numai româneste !»
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Ne adresăm tuturor moldovenilor ca o dată pe săptămână,
  vinerea, de exemplu, să ne angajăm solidar să uităm limba rusă
  și, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în stradă, în transportul public,
  magazine, stadioane ș.a.m.d. să vorbim cu rușii numai românește!

  Haideți să demonstrăm prin acest gest că noi dorim sincer să-i ajutăm pe concetățenii noștri, vorbitori de limba rusă, să învețe limba oficială a țării în care trăiesc și muncesc.

  Incepând De Vineri, 9 august 2013.
  Rugăm cu această ocazie ca instituțiile de presă naționale, televiziuni,
  ziare, reviste, portaluri de știri ș.a., precum și abonații rețelelor
  de socializare să popularizeze și să sprijine această campanie.

  Redacția TIMPUL.md
  ––––––––––––––––
  N.B.
  RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE:

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA
  CU TOATE PROVINCIILE ISTORICE RE-UNITE !


 3. patria_mea_MALADAVA

  VI. Valorile Uniunii Europene

  UE îşi doreşte să promoveze valorile umaniste şi progresiste şi să garanteze că fiinţa umană este stăpânul şi nu victima schimbărilor majore care au loc la nivel global. Nevoile cetăţenilor nu pot fi satisfăcute doar prin intermediul mecanismelor de piaţă şi nici nu pot fi impuse în mod unilateral.

  De aceea, UE pledează pentru acea viziune a omenirii sau acel model de societate care este susţinut de majoritatea cetăţenilor săi. Europenii se mândresc cu patrimoniul bogat de valori, printre care se numără drepturile omului, solidaritatea socială, libertatea întreprinderii, distribuirea echitabilă a roadelor creşterii economice, dreptul la un mediu protejat, respectarea diversităţii culturale, lingvistice şi religioase şi o sinteză armonioasă a tradiţiei şi a progresului.

  Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, proclamată în decembrie 2000 la Nisa, cuprinde toate drepturile recunoscute la ora actuală de statele membre şi de cetăţenii UE. Aceste valori creează un sentiment de apartenenţă la aceeaşi familie europeană. Un exemplu bun în acest sens îl constituie abolirea pedepsei cu moartea în toate statele UE.


  • All

   patria_mea_MALADAVA ДА МЫ ВИДЕЛИ ЭТИ ПРИНЦИПЫ И ЦЕННОСТИ НА НАШЕЙ ШКУРЕ, И ИМЕННО ИЗ-ЗА ЭТИХ ПРИНЦИПОВ ИЗ ЕУ-ГЕЙ СОЮЗА ХОЧЕТ ВЫЙТИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , А КАК СИТУАЦИЯ В ИСПАНИИ ГДЕ ПРЕМЬЕР -КОРРУПЦИОНЕР РАХОЙЯ НЕ ХОЧЕТ ПОДАВАТЬ В ОТСТАВКУ ?(НИКОГО НЕ НАПОМИНАЕТ ?)


 4. costica

  @Tihonn. ,,Comentariu adresat cititorilor moldoveni din RM. Poate suna asa putin prea patriotic, dar eu ma consider moldovean si nu romin. Sint mindru sa nu fiu confundat cu rominii.” Dumneta nu poti fi confundat cu roman, deoarece numai ,, moldoveni” asa ca tine, care sunt zombati de propoganda comunista poate sa spuna astfel de aberatii.


  • un om

   Oameni duși cu capul. Nici măcar nu există etnia de moldovean ci de român. Moldovean fiind un român care trăiește într-o regiune istorică numită Moldova de la un râu. Așa cum un oltean e un român care locuiește într-o regiune și se numește așa tot de la un râu Olt, așa cum un maramureșean e un român care locuiește într-o regiune și se numește așa de la râurile Mara și Mureș. Alți români și-au dat numele de la alte forme de relief, muntean de la munte, transilvănean de la pădure și tot așa. 5. patria_mea_e_MOLDOVA

  “era de 7000 grade C pe Farengheit”

  totuşi sunt Celsius sau Farengheit?


 6. Tihonn

  Comentariu adresat cititorilor moldoveni din RM:
  Atentie la toata echipa asta de propagandisti romini care vad ca misuna de dimineata pina seara pe blog, jignind pe oricine nu le impartaseste ideile. Nu am mai vazut niciodata asa oameni plini de ura, de fanatizm, astia se numesc fratii nostri? Activisti dedicati cauzei tarii lor, pregatiti din timp cu citate si replici, gata oricind sa arunce cu noroi in tot ce nu e rominesc. Si in toti cei care nu sint romini, deci si in noi.
  Poate suna asa putin prea patriotic, dar eu ma consider moldovean si nu romin.Si sint mindru sa nu fiu confundat cu rominii. Ei sa isi vada de tara lor, de minciunile si de activismul lor.


  • costica

   @Tihonn. ,,Comentariu adresat cititorilor moldoveni din RM. Poate suna asa putin prea patriotic, dar eu ma consider moldovean si nu romin. Sint mindru sa nu fiu confundat cu rominii.” Dumneta nu poti fi confundat cu roman, deoarece numai ,, moldoveni” asa ca tine, care sunt zombati de propoganda comunista poate sa spuna astfel de aberatii.


  • 222moldovean

   tihon aduce atat de bine cu sifon! :)) romanii stiu de ce!
   Cat despre apartenenta ta la Moldova …sifoane, tu nu ai nici cea mai mica legatura cu ceva ce ar putea fi moldovenesc, poate doar cu o specie de paraziti la numele Moldova care se numesc maldavani si care au fost introdusi de rusi (ceea ce sunt si cei mai multi, ori hoholi sau corcituri de diverse neamuri care incearca sa prezinte ca urmasii moldovenilor). Ca sa fim clari …sifoane! :D


 7. costica

  Tihonn, fii linistit, dormi in pace esti moldovan


 8. Tihonn

  Comentariu adresat cititorilor moldoveni din RM:
  Atentie la toata echipa asta de propagandisti romini care vad ca misuna de dimineata pina seara pe blog, jignind pe oricine nu le impartaseste ideile. Nu am mai vazut niciodata asa oameni plini de ura, de fanatizm, astia se numesc fratii nostri? Activisti dedicati cauzei tarii lor, pregatiti din timp cu citate si replici, gata oricind sa arunce cu noroi in tot ce nu e rominesc. Si in toti cei care nu sint romini, deci si in noi.
  Poate suna asa putin prea patriotic, dar eu ma consider moldovean si nu romin.Si sint mindru sa nu fiu confundat cu rominii. Ei sa isi vada de tara lor, de minciunile si de activismul lor.
  PS: un exemplu bun de propagandist ratat ii asta care scrie aici sub mine.


  • un om

   Românii nu sunt frații matale bre, moldovenii alcătuiesc românii.


 9. All

  КАПИТАЛИЗМ С “ЧЕЛОВЕЧЕСКИМ “ЛИЦОМ ,ДЕМОКРАТИЯ ЧЕРЕЗ ЯДЕРНУЮ БОМБАРДИРОВКУ, ВОТ ПОЧТИ И ВСЕ ЧЕМ МОЖЕТ ГОРДИТЬСЯ СОВРЕМЕННЫЙ ЗАПАД!НУ А ГЕЙ ВАКХАНАЛИЮ ЕЩЕ НЕКТО ЭЛОГОБАЛ (КАЛИГУЛА)ПРИДУМАЛ, КСТАТИ ОН СТАЛ ПЕРВЫМ ТРАНСВЕСТИТОМ! В СОВЕТСКОМ СОЮЗЕ ЗАПРЕЩАЛИ ГОВОРИТЬ ЧТО ДУМАЕШЬ , А НА ЗАПАДЕ -ДУМАТЬ ЧТО ГОВОРИШЬ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>